Børnetøjsudsalg

Ammedebatten

Jeg havde egentlig besluttede mig at holde mig ude af ammedebatten. Mest af alt fordi vi pt har en lidt cranky baby herhjemme, som gør at mit overskud til en heftig debat ikke lige er der. Men som jeg ligger her og ammer min datter, så føler jeg virkelig det er ved at kamme fuldstændigt over. Og jeg føler der er en gruppe kvinder der slet ikke bliver hørt i alt det her. Os som synes det er fair nok at ejere af restautionssteder selv vil bestemme om de vil tillade amning på deres café/restaurant. Det er jo deres sted?

Som så mange andre debatter, hvor det handler om specifikke ting der omhandler kvinder, så bliver debatten hurtigt skinger tangerende til hysterisk. Og det kan man da også lige love for at den er blevet denne gang. Folk arrangerer amme-demo og udskifter deres profilbilleder på facebook med et close-up billede af deres pat og ungen der hænger ved (det billede skal det barn nok blive rigtig glad for eksisterer om 12 år). Alt fordi ET sted har fået medhold i at det var okay at afvise EN ammende kvinde på deres sted. Pludselig blev der råbt ting som “mit barn har RET til mad”. Ja, selvfølgelig skal dit barn ha’ mad, men det er jo ikke det det handler om. Det handler om mors ret til latte med veninderne. Og det er også fair nok at man gerne ville kunne gøre det. Ingen skal være tvunget til at sidde buret inde i sit hjem så længe man ammer. Men så gå dog et andet sted hen! Gå på en af de restauranter/cafeer til er ligeglad med om man ammer! “Straf” dem der ikke vil ha’ det ved at lægge jeres latte-penge et andet sted.

Nu kunne det måske lyder som om jeg er imod offentlig amning, men det er jeg ikke. Jeg er imod at restautørerne ikke selv må bestemme om de vil tillade det på DERES sted. Alle gakker jo pt ud som om at der er blevet et amme-forbud. Slap nu aaaaaf.

Og i sidste ende ville der ingen problemer være, hvis det ikke var for vores udiskrete ammende medsøstre. Jeg vil slutte af med en oplevelse jeg havde sidste sommer i Odense:
Mig og kæresten sidder udenfor på en café og spiser noget frokost. Ved bordet ved siden af os sidder en mor med sit barn og en veninde. Barnet sidder hos veninden. Barnet skal have noget mad, så moderen tager begge (?) bryster frem på en gang. Hun sidder sådan et par minutter imens hun nipper til sin drikkelse. Herefter rejser hun sig og bøjer sig henover bordet (stadig med bryster fremme) og tager drengen over til sig. Han bliver ammet. Da han er færdig sætter hun ham op på stødet af sig og laver noget “hyp hyp” på knæet med ham (stadig med brysterne ude… Behøver jeg forklare hvad brysterne gjorde?).
Man bliver simpelthen bare nødt til at respektere at for nogle mennesker stadig er bryster stadig bryster. Ligemeget om de er nogens madpakker for en kort tid 😉

Ang debat her på indlægget: alles holdninger er velkomne, så længe der bliver holdt en god tone. Og da jeg pt er meget alene med en lille sur dame (dumme tigerspring), så har jeg hverken mulighed for eller overskud til at svare på ALLE kommentarer. Bare så folk er klar over det.

Ps. Til jer der ammer, så kan I med fordel holde øje med siden Latte og Babser. De arbejder på et kort/liste over steder, hvor det er tilladt at amme!

bloglovin

112 kommentarer

 • Amalie

  Jeg er rørende enig! Du har nogle super gode pointer og kan om nogen sætte dig ind i situationen fra begge sider, sejt! Hav en dejlig dag med din søde, sure bebs 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Er enig i din mening. Selvfølgelig skal børn have deres mad, men når jeg sidder ved siden af og nyder min frokost, behøver jeg ikke kigge på en mor der smider patterne op på bordet for at kunne amme sit barn

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Hahahahaha sindssyg oplevelse med hende med brysterne fremme! Nu må den slags mødre altså lige få sig lidt situationsfornemmelse :-). Jeg kunne faktisk ikke være mere enig med dig, i det du skriver!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ja, den situation var fuldstændig grotesk. Både Hr. Kæreste og jeg var i chok (og kæresten anede ikke hvor han skulle kigge hen).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisa

   Hahaha.. Kan lige forstille mig at man bliver helt forvirret over hvor man skal kigge hen (:

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Amen to that! Jeg kunne ikke være mere enig i, hvad du siger, Jeanett! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • ida

  Helt helt helt HELT enig med dig! Kunne ikke have sagt det bedre 🙂 Lad nu ejerne SELV bestemme over DERES café/restaurant – og lad os andre navigere efter dette!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Hold nu kæft, hvor var den historie bare dagens grin!!! Det er jo helt absurd. Jeg er meget enig i dine pointer! Synes virkelig du har ret i, at folk tager debatten til et helt andet niveau end nødvendigt. Hvorfor er det at folk føler, at de bliver frataget diverse rettigheder ved, at skulle tage hensyn til folk som måske ikke synes dét at amme offentligt er en rettighed! Man må huske at vi lever i et demokrati, hvor der skal være plads til alle. Det betyder jo også, at hvor det for nogle mennesker er normalt, er det for andre mennesker utrolig grænseoverskridende! Derfor er det, som du pointere, også pisse vigtigt at høre på begge sider af sagen og ikke kun de ammende mødre som lige pludselig bliver frataget “retten til at drikke latte”! Skidegodt skrevet Jeanett. Du får lige en mental high-five herfra!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Tusind tak Pernille! High-five’er tilbage 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Synes du har nogle meget fine pointer som jeg er helt enig i 🙂
  Desuden er din ammehistorie virkelig vild! Jeg synes simpelthen det er utroligligt at nogle mennesker har så lidt situationsfornemmese.. Desuden kan sådan nogle kæmpe ammebryster altså være en smule skræmmende for nogle mennesker, og det må man altså lige respektere.. Vi kan vel alle huske Carries blik da hun ser Mirandas bryster i SATC?? Well, sådan ser jeg sgu også ud når der bliver hevet sådan et par frem :p

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  HØRT!! HØRT!! Det er så absurd, at man vil lovgive om det. Argumentet er hele tiden, at amning er naturligt. Som min kæreste siger: Jaja.. Men det er også naturligt at skide, tisse, bøvse, prutte og have sex og alt muligt. Men bevar mig vel, politiet skulle nok rykke ud hvis man udfoldede sig naturligt på en cafe! Men at rulle patterne ud i alles åsyn er åbenbart helt legitimt, for det er naturligt. Hvis det er naturlighed det kommer an på, såååårh kan vi andre også være med. Cafeer, restauranter osv. skal selvfølgelig selv bestemme om kvinder på amme på deres sted. Der er ikke nogen, der tvinger ammende mødre til at gå på cafe osv. Bare fordi man har en baby hængende i patten, har man ikke ret til at slå sig ned på en hvilken som helst cafe og starte fodringen. Der er masser af steder, der reklamerer for at de tillader amning, så jeg forstår slet ikke problemet. Og de ammestuesnakkende kvinder tror bare de ejer virksomheder og alt fordi de har født en baby. I øvrigt er det også krænkende at få sådan amning i hovedet på en cafe. De andre cafegæster har ikke lyst til at være udsat for amning og det er ikke særlig lækkert at nyde sin mad, mens der bliver rullet en pat eller to ud ved bordet ved siden af. Det må man også tage hensyn til. Bare fordi man har født et barn kan man ikke tillade sig alt. Jeg er ikke selv mor, men hvis jeg får børn vil jeg da kun opsøge steder hvor amning er tilladt eller hvor der er særlige ammesteder af hensyn til mine medmennesker, som ikke synes det er særlig lækkert at være vidne til eller utilsigtet vidne til. Det er ikke en ret at amme lige præcis hvor man vil. Når man er på cafe osv. er man på deres område og så bestemmer de. De har ikke bedt den ammende om at komme og den ammende er ikke tvunget til at komme mens der bliver ammet. Nogle ammende tror de har en ret og et krav på at amme lige hvor de vil. Næ det har de ikke.

  Og fy for faen en kvinde I var vidne til sidste sommer. Hun var garanteret blevet sygt forarget hvis du havde pruttet og pillet dig i næsen og din kæreste havde trukket bukserne ned og siddet halvnøgen.. Men I ville jo ikke gøre noget som hun ikke allerede havde gjort. Siddet og blottet sig og oversnasket bordet med sine patter. Naturlighed hører ingen steder hjemme i debatten. Den private ejendomsret skal respekteres!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ea

  Jeg arbejder som tjener på en café, hvor børnefamilier ikke er vores primære målgruppe. Familier med børn er selvfølgelig velkomne, men vi har ikke børnemenuer, højstole osv.. Stedet henvender sig altså lidt mere til unge eller voksne, som gerne vil nyde hinanden UDEN børn. Og netop det synes jeg man bør tænke på. Hvis en café har ammeforbud, er det jo ikke ensbetydende med at de ikke kan lide børn. Stedet henvender sig nok bare mere til dem uden børn, eller dem der bare gerne vil nyde hinanden uden børnene. Personligt kunne jeg ikke være mere ligeglad med om kvinder ammer offentligt, men det er altså bare ikke alle der synes det er fedt at se på, mens man spiser. Alle skal jo vise hensyn overfor hinanden – med eller uden børn 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg har ærlig talt svært ved at se problemet i, at det skulle blive forbudt at amme offentligt. Jeg har endnu ikke hørt om børn som har taget skade af at få flaske i ny og næ – Det er vel også måden det foregår på hvis barnet skal passes…?? Er man ikke til modermælkserstatning kan det jo lade sig gøre at pumpe ud. Mødrer der siger det ikke kan lade sig gøre med en flaske er i mine øjne bare dovne…

  Jeg har på den anden side heller intet imod mødre der ammer offentligt så længe de tager hensyn til andre gæster – og er meget enig i dine holdninger om, at det må være restauratøren der bestemmer om der må ammes eller ej på hans sted…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Nogle børn vil/kan ikke tage sutteflaske? Så helt så simpelt er det vist ikke Maria.
   Ellers er jeg enig i Jeanetts pointer!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Lærke

  Ja okay, jeg kan godt se at den oplevelse i havde måske var lidt for meget, men det er vist også 1 ud 1000 gange sådan en grotesk situation sker.. Jeg synes ikke, det handler om mødres ret til latte, men deres ret til at deltage i samfundslivet imens de ammer. At der ikke skal være begrænsninger for en kvinde fordi hun har født et barn som trods alt skal have sin mad. det er simpelthen for snerpet at det skulle gøres til et problem at mødre ammer deres børn offentligt på private cafeer og restauranter, det er jo det mest naturlige i verden og desuden tror jeg da ikke, at der på noget tidspunkt nogensinde har været nogen, der er taget skade af at se lidt babs i ny og næ. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Men såkan de gå påde cafeer hvor det er tilladt. Kan ikke se hvorfor de skal ha’ lov ALLE steder. Det lyder i mine øjne bare røvforkælet

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • ida

   Men handler det ikke også om restauratørernes ret til selv at bestemme over deres virksomhed?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Som Lene også skriver er det da også den mest naturlige ting i verden at skide, prutte, tisse osv. men du skal da nok få sure øjne hvis du højlydt sidder og prutter løs ved cafebordet mens folk spiser.. Jeg synes aboslut ikke, at begrundelsen “det er jo det mest naturlige i verden” giver tilladelse til at opføre sig “upassende” (læs: ikke tage hensyn til andre)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Synes bestemt ikke at man kan sammenligne et spædbarns behov for ernæring (som det på naturens vis kun er skabt til at få hos sin mor) med det at prutte, skide og bøvse. Et barn kan ikke udskyde sin sult. Vi andre kan dog kontrollere alt det andet… Og nej ikke alle børn kan tage flaske, og det kommer også til at påvirke mors mælkeproduktion mm. hvis hun supplerer med flaske.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ingen siger det skal være MME. Det kan jo være egen mælk man pumper ud. Men ja, ikke alle børn vil tage flaske.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   OG det er heller ikke alle der kan pumpe ud!!! Lidt frækt at kalde de mødre, der ikke kan pumpe ud for dovne, synes faktisk det er uforskammet!!

   Og hvem vil også tage på en café med et barn, der skal ammes, hvis caféen ikke tillader amning.

   Jeg havde ingen problemer, da jeg var på barsel. Tog kun på caféer, hvor de var OK med at jeg havde min søn med – og så lærte jeg også at amme så diskret, at det faktisk ikke kunne ses, om barne lå og sov hos mig eller blev ammet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg har da heller ikke kaldt kvinder der ikke vil pumpe ud for dovne?

   Og ja, man kan sagtens amme super diskret!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes at det er fint med det indspark. Jeg er ikke helt enig med dig. Jeg mener at cafeejerne kammer over ved at have lov til st forbyde det. For hvad bliver det næste så? Homoseksuelle der ikke må holde hånd eller kysse fordi det generer andre gæster? Men jeg er enig i at opfører man et stripshow som du skrev om, på cafeer og offentlige steder, så synesvjeg at det er i orden at msn beder vedkommende om at stoppe eller finde et andet sted at gøre det. Bare så ærgerligt at det ødelægger det For flertallet der godt kan styre det.

  Forhåbentligt har de fleste mødre omløb nok i hovedet at gøre besøget på cafeejerne det så godt og behageligt for en selv og andre i omgivelserne. Hvis min dreng blev ved med at skrige og ikke var til at trøste, vil jeg da bestemt gå.

  Beklager stavningen – skriver via mobilen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Du kan ikke sammenligne det med homoseksuelle – der er en lov der beskytter dem imod det, så det ville aldrig ske. Fordi at de ikke må holde i hånd handler jo om at andre (fx. hetroer) godt må, men de ikke må. Dvs der er tale om forskelsbehandling. Det er der jo ikke her. Det er ikke sådan at dem der ikke ammer godt må sidde med brysterne fremme, men dem med børn ikke må. Så det kan ikke sammenlignes.

   Og desværre nej, jeg har siddet på café hvor ungen skreg og skreg (ikke på den der “jeg er ulykkelig, giv mig noget mad”-måden, men mere “jeg-er-hysterisk-fordi-jeg-ikke-får-min-vilje”-måden. Drengen var nok omkring 2 år), og moderen blev bare siddende. Jeg ville nemlig også smutte, hvis jeg ikke kunne få mit barn til at køle ned indenfor et kort tidsrum.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • men mødre der giver flaske må godt være på cafeen 😉 Det sender da et helt forkert signal.

   og er helt enig. Jeg ville da også daffe af hvis jeg havde et umuligt barn. Mon ikke hovedparten ville det i bund og grund?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Hvorfor giver det et forkert signal med flaske? Det handler jo om at de nøgne bryster for en del stadig er – nøgne bryster -. Ligegyldigt hvordan man så vender og drejer den med hvor naturligt det er osv osv. Man må bare respekterer at det for nøgen er super grænseoverskridende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Men det er jo også muligt at amme uden at vise sine bare bryster en eneste gang – det handler bare om teknik

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Det er helt rigtigt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

   I samfundet blliver vi gang på gang bombarderet med nøgenhed (i særdeleshed bare bryster) i reklamer i magasiner osv. Senest har der været en reklame på busserne for en plastikkirurg med nøgne bryster til ‘glæde’ for alle store som små/gamle som unge. I bund og grund er det problematisk, at man kan afvise folk fordi de ammer, det er uden tvivl forskelsbehandling, som jeg ikke forstår. Der er en mærkelig skævvridning i samfundet, hvor det er ok at vise bryster, når vi kan forbinde dem med noget seksuelt, men det er ikke ok at amme sit barn?! Det er for mig at se lettere forskruet. Når det er sagt forventer jeg, at man som ammende mor, og som menneske generelt viser hensyn til de mennesker/det sted man befinder sig. Når man ammer bør man være diskret, og det er lngt de fleste kvinder også – det er trods alt et fåtal der synes det er det fedeste i verden at flashe hele brystkassen foran en fyldt café/restaurant.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg har svaret på det i forbindelse med brystreklamen et andet sted her i kommentarfeltet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisa

  Pisse fed vinkel!

  Nu kan jeg ikke lade være med at tænke på at det jo netop kun er stedet det går udover og det er må være deres egen sag. For en mor kan jo bare vælge at gå et andet sted hen og ”støtte” dem som giver en lov til at amme.

  Fedt at du tænker sådan (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fatter ærlig talt ikke, hvad folks problem med en ammende kvinde er – også selvom vedkommende på ingen måde er diskret. Tænd for fjernsynet eller slå op i et blad, så er der bare bryster. Det er sgu da en naturlig ting – baby vedhængt ved eller ej. Hvis det forarger så meget, så kig den anden vej? Det er virkelig ikke noget, der ville kunne få mig til at flyve op af stolen..

  Ja, man kan smide sine latte-penge et andet sted, men tror stadig ikke, at oplevelsen ved at blive smidt ud af en café pga. at man skal amme sit lille barn er særlig fed, oveni alt det andet man skal deale med som nybagt mor med en lille baby og mælk i brysterne.

  Jeg har ikke børn – og det er virkelig sjældent, at jeg ser en ammende kvinde offentligt, og jeg er tit ude og spise. Synes virkelig ikke, at problemet er så stort som det bliver gjort til.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Må kunne jo undgå den situation ved at spørge FØR man sætter sig om hvordan stedet forholder sig til amning. Problem solved. Det gør jeg ALTID selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super pointer, der lige fik mig til at tænke over min egen holdning!

  Jeg er for offentlig amning, og har svært ved erhvervsdrivende, der afviser ammende kvinder. Men jeg har opdaget at det er fordi jeg tager diskret amning som en selvfølge, og når jeg efterrationaliserer, kan jeg jo godt se at det er det ikke. Det er simpelthen ikke alle mødre, der helt diskret og uden stor tjullahop ammer deres baby. Og så forstår jeg faktisk godt cafeer og restauranter ikke vil have en version af det du beskriver oven over, med frie bryster i fuld galop!

  Jeg synes faktisk at man har et valg. Hvis amning er vigtigt for dig som person, og retten til at gøre det på en cafe betyder noget for dig, kan du jo, med rette, tage dine penge, og spendere dem et sted hvor amning er ok, og derved tage dine penge væk, fra de steder der ikke tillader det.
  Jeg kommer lidt til at tænke på politiske boycuts, som dengang vi ikke købte noget fransk. Boycut stederne der ikke tillader amning, hvis det betyder noget for dig.

  Der hvor jeg står af, og bliver “ej… seriøst” oppe i mit hoved, er når folk kalder på lovgivning på området. Det synes jeg er spild af energi og at lægge en opgave et sted, den ikke hører hjemme.

  Så mere diskret amning, mere situationsfornemmelse, og mere indsigt til de mennesker, der råber op om at det også er uretfærdigt og umenneskeligt. Man kan jo bare tage sine penge med sig et andet sted hen.
  Og tak fordi du lige fik mig til at tænke mine egne tanker om emnet igennem igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Nej, præcis… diskret amning er desværre ikke en selvfølge. De fleste jeg kender er super diskrete (inkl mig selv), men shit hvor kender jeg til mange lignende oplevelser som min egen der sidste sommer. Så der må alligevel være en god mængde mødre der alligevel ikke kender til ordet “diskret”.

   Og netop – lad penge følge ens holdning. Så læg pengene på de steder der intet har imod det. I min verden er det røvforkælet at kræve at man vil ha’ fri adgang til ALLE Danmarks cafeer.

   Og tak for din kommentar 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Ejh, hvor er jeg bare enig. Det er simpelthen spot on! Jeg tilslutter mig de mentale high-five’s 🙂 Well done!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er helt enig med dig. Stederne skal selv have lov til at bestemme om man må amme dér eller ej.

  Jeg har selv en lille fyr på 5 mdr, og jeg ammer ham når han er sulten – også selvom vi ikke lige er alene. Vi har lige været på ferie, og her blev han både ammet i flyet, ved poolen osv. Dog er jeg altid meget diskret, og ruller ham ind i dynen og giver ham en stofble over hovedet. Jeg er nemlig ikke interesseret i at flashe ammebryster, så jeg dækker mig lige så meget til for min egen skyld – ikke kun for de omkringsiddendes skyld.

  Jeg har også været vidende til flere episoder, hvor mødre bare knapper uhæmmet op for brysterne, og det kan selv jeg blive lidt stødt over. Synes godt man kan have lidt respekt for at alle ikke gider se på ens brystvorter:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Victoria

  Jeg kunne ikke være mere enig med dig! Jeg synes at det er fint, hvis kvinder ammer på cafeer, så længe det kan gøres diskret. Dog har jeg selv haft en meget underlig oplevelse. På mit tidligere job i en skobutik oplevede jeg at have en kunde, som var derinde med sin mand og to børn, en dreng på 8 og en pige på nok omkring de to. Jeg skulle finde makkeren til et par sko nede på vores lager, og da jeg så står og snørrer den op, så hun kunne prøve den på, men lige pludselig hiver hun bare op i sweateren, som hun havde på og så kom den to årige(!!!) pige ellers lige hen og stod og fik noget at spise. Det er simpelthen noget af det mest akavede jeg længe har oplevet! Det var en fredag eftermiddag hvor butikken for det første var fyldt af mennesker, men samtidig var jeg ved at hjælpe hende med hendes køb. Det var altså lidt for mærkeligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Wow, det er også en vild historie! (og så er jeg samtidigt en af dem der synes det er lidt weird, hvis man ammer til efter barnet er 1,5 år. Så dobbelt op på akavet!).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg ammede min datter til hun var 14 måneder godt og vel, men dog ALDRIG offentligt fra hun var ca 8 måneder og frem. Det var en hyggestund mig og min datter havde sammen. Jeg ville nok også synes sådan noget var lidt mærkeligt. Dog ville jeg ikke blive forarget, folk må dybest set gøre hvad de vil.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for dit indlæg Jeanett. Glad for at vide at du ikke ligefrem er imod offentlig amning:-).

  Jeg vil lige knytte nogle kommentarer til dit indlæg.

  Jeg er en af dem som har brugt et amme billede som profil billede, og nej man kan ikke se jeg stikker en pat i hovedet på ungen, pointen er netop med denne lille happening at vise folk at amning sagtens kan gøres ganske diskret. Jeg tror ærligtalt ikke at du ville gætte at jeg ammede min datter hvis du så billedet uden at få af vide hvad der skete på det.

  At debatten bliver skinger er vel bare naturlig, folk brænder virkelig for dette emne, og det er da fantastisk at vi et demokratisk land kan have denne debat. At kalde den skinger synes jeg er på grænsende til det nedværdigende.

  Og at folk arrangerer amme demoer er vel bare en måde at komme igennem med deres budskab. Lige som lærerne under lærer konflikten også lavede mange tossede happenings :-).

  En ting jeg hæfter mig ved i dit kommentar felt er at det krænker folks blufærdighed at der ammes. Jeg kan ikke lade være med at tænke om selv samme folk også bliver krænkede når der fx knaldes løs på åben skærm i fx Paradise Hotel. I mit univers er naturlig og diskret amning noget mindre krænkende end sex for åben skærm.

  Jeg kæmper ikke for retten til at drikke cafe latte under min barsel. Jeg kæmper for retten til at udføre det job som mine bryster naturlig er skabt til hvor det nu måtte blive nødvendigt.

  Selvfølgelig skal en cafe ejer have lov til at bestemme hvad der må foregår på hans cafe. Inden for lovens grænser naturligvis. Jeg tror bare slet ikke det her handler om amning. Men at nogle cafe ejer måske har set deres cafeer omdannet til såkaldte mødre gruppe cafeer. En gruppe som nok ikke lige lægger den helt store klingende mønt i kassen. Og her har de brugt amningen som skalkeskjul for at komme af med en gruppe som de nok ikke har kunne komme af med på anden vis på en lovlig måde.

  At du har oplevet at en kvinde ingen blufærdighed havde er selvfølgelig rigtig træls, og selvfølgelig er det ikke sådan man skal opføre sig i det offentlige rum, men jeg tror virkelig det er en sjældenhed og jeg har personligt aldrig oplevet noget ligende.

  God fornøjelse med tiger baby. Been there done that. Det trækker fandme tænder ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åhh ja, de der tigerspring er pisse træls. Og typisk at de lige falder i ugerne hvor far altid har mega travlt og konstant er til møder. Just awesome!

   Mht Paradise Hotel vs. offentlig amning, så er forskellen jo, at jeg kan holde mig fra den kanal i det tidsrum der bliver sendt PH. Jeg kan jo ikke bede den ammende mor om at forlade stedet, fordi jeg ikke vil ha’ hun ammer?

   Og der er ingen der fratager dine bryster den ret… du skal bare tage hensyn til andre mennesker imens og vælge steder der siger god for amning.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Jeanett er simpelthen så super glad for dit modsvar at ved sex i Paradise KAN JEG FRAVÆLGE det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Præcis! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Jeg synes du er en rigtig dygtig debattør, Jeanett! Dine holdninger og meninger slår igennem, samtidig med du kan forholde og giver andre lov til, at have andre holdninger og meninger. Jeg nyder at læse en debat, hvor der ikke kastes med mudder, og hvor forskellige holdninger og meninger respekteres. Jeg sender en virtuel highfive til dig (og dine læsere, som holder en pæn og sober tone)!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ihhh tusind tak Emilie. Det var en dejlig kommentar at få 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Man kan jo sådan set også bare vælge at kigge den anden vej hvis man ser en kvinde amme indiskret ;-). Der er jo ingen der tvinger jer til at kigge i den retning.

   Og eksempel med paradise var nok med en metafor på hvor liberalt vores samfund er i forhold til sex og nøgenhed i det offentlige rum, men når det kommer til bryster og den funktion de egentlig er skab til så bliver vi lige pludselig åh så bornerte. Det er der min undring kommer ind.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Men hvis alle andre “bare skal kigge den anden vej”, så er vi jo igen ude i at de eneste der skal tages hensyn til er de ammende kvinder og INGEN andre. Hvad med dem der fx. lever med en anden religion der vil gøre det ret ubehageligt for dem at sidde på en café, hvor der bliver ammet? Synes at fordi vi i DK generelt er ret fritsindede mht nøgenhed og krop, så glemmer vi at andre også skal være her. Derfor ser jeg det da som den optimale løsning at cafeerne selv bestemmer, og så kan mødrene tage på ammecafé og andre kan tage steder hen, hvor det ikke er tilladt. Win win.

   Og så er der igen forskel på bryster i TV/på tryk – og at de så sidder “live” lige ved siden af én. Det er der ihvertfald for mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg tror også at vi er enige at indiskret amning ikke hører til i det offentlige rum. Læs i øvrigt min debat indlæg her:

   http://olinesmor.com/2013/06/11/offentlig-amning/

   Synes forøvrigt også det er fin sober debat vi har gang i.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • på sin vis er det helt okay at caféejere selv kan bestemme over deres egen forretning. Helt enig. MEN det skal ikke hedde sig at det er amning der er problemet så… For problemet ligger måske mere i at der kommer en mødregruppe og sidder på stedet i 4 timer, hvor de hver især kun køber en latte, og eller har skrigende børn med sig. Nu har du oplevet et kvinde med mælkebaren fremme, men jeg tror på at de fleste ellers ammer diskret og ikke er til gene for nogen. Det handler om pli både hos den ene og den anden. Dem som ikke vil se på det, kan kigge væk… og de ammende kvinder skal også vise respekt. Men hvad snakker vi om? 10 minutter hvor barnet dier af måske 2 omgange under et besøg på en café… ej come on.. det kan da ikke være amning som er problemet. Kald en spade for en spade. Jeg er i hvert fald imod at amning forbydes… ligegyldigt hvor det så end er!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Selvfølgelig skal amning ikke forbydes. Det er der ingen der snakker om. Jeg mener bare at stederne skal kunne bestemme selv.

   Og måske synes du ikke det er meget, men der er andre og mange der finder det super grænseoverskridende og det må man også bare acceptere. Vi skal alle være her! Respekt for hinanden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene

   Debatten går jo på, at man vil tillade sig at bestemme over virksomhedsejere og pålægge dem at gøre amning tilladt uanset deres mening og rettigheder.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Hvor er du bare sej!!!! Fedt at du kan se så rationelt på det, selvom du lige for tiden selv er en ammende mor. Kunne ikke være mere enig med dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Jeg er ikke enig, og synes derfor ikke det bør være op til cafe ejerne at diskriminere på den måde. Jeg synes det er helt naturligt at amme, og de fleste gør det diskret. Jeg tror også langt de fleste mødre ville forlade en café, hvis deres barn var umulig. Jeg ser egentlig debatten som symbolsk, og et spørgsmål om kvinders rettigheder. For hvis vi først siger ok til ikke at kunne amme på caféer, hvad bliver det næste så? Jeg har ikke børn, men synes da børn i fly er pisse irriterende. Det næste forslag kunne da være man skulle indføre børnefrie fly? Det ville være dejligt at slippe for larmen og spark i ens sæde. Jeg kunne blive ved med at finde på eksempler hvor børnefamilier er en belastning, hvor det ville være dejligt med en opdeling. Jeg synes bare ikke, at samfundet bør være sådan. Jeg synes, at der skal være plads til alle og at man bør kunne tolerere og leve med hinanden. Hvis man ikke kan klare at se på folk der ammer eller handikappede som spiser, så bør man nok blive derhjemme. Så derfor kan jeg, selv om det er irriterende, godt klare en flyvetur med et skrigende barn, for alle skal kunne være her.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Vi er så bare ikke enige. Jeg mener ikke det er diskrimination at ejerne må bestemme om der ammes på deres sted eller ej.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Jeg er rørende enig med dig Pernille!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anni

   Børnefrie fly ville da være en fantastisk idé – jeg vil med glæde betale ekstra for at flyve uden babygråd!
   Hos DSB er der f.eks. også en familieafdeling man kan fravælge hvis man ikke ønsker at sidde i nærheden af børnefamilier, hvorfor ikke også børnefrie flyafgange?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cæcilie

  Jeg kunne ikke være mere enig!

  Desuden bliver debatten endnu engang også brugt til at tale ned til de mødre som ikke vil/kan/har mod på/har lyst til at amme. Flaskebørn er nærmest blevet et skældsord og det er altså synd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • maria

  Jeg er enig med dig. Selvfølgeligt skal alle have lov til at tage på cafe osv, men personligt synes jeg at det er fint at de forskellige cafeer henvender sig til forskellige mennesker. Her i Aalborg er der f.eks. cafeer der henvender sig til barslende kvinder og andre der henvender sig til unge mennesker. Man kan ikke forvente at alle cafeer skal henvende sig til sig selv, ligesom alle butikker sandsynligvis ikke henvender sig til alle.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Åh hvor var det befriende at høre! Tak Jeanett, fedt at høre din mening:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Jeg synes Trine har lavet et virkelig fint indlæg her som jeg er meget enig i: http://lortemor.com/2013/06/13/opinion/
  I Danmark må man ikke diskriminere på baggrund af køn, seksuel orientering, religion osv. Med mindre det krænker andres blufærdighed. Dvs. caféerne må IKKE selv bestemme hvem de lukker ind.
  De plastikopererede kæmpebryster der kører rundt på siderne af busserne her i Kbh er åbenbart ikke blufærdighedskrænkende men en spisende baby hvor du kan se et kvart bryst er?!

  Der er flere ting jeg ikke bryder mig om at kigge på. Så kigger jeg væk. Det er herre smart 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Nej, men de bestemmer hvordan folk må opføre sig på deres sted!

   Og så jeg skrev et andet sted. Der er blufærdigheds-mæssigt en forskel på at se noget på tryk, hvor man kan lukke bladet/slukke tv’et og at de så sidder “live” lige ved siden af én selv imens man spiser. Desuden spærrede jeg også øjnene op, da jeg første gang så de busreklamer. KBH er det eneste sted i DK jeg har set dem. De er sgu ikke her i Odense.

   Og mht “bare at kigge væk” – så skal det hele igen, igen indrettes efter de ammende mødre… andre må bare rette ind eller skride. Og det synes jeg ikke er en særlig rummelig holdning at ha’. Der skal være plads til dem der vil amme og dem der ikke vil se det på café. Derfor er det mest optimale at lade ejerne selv bestemme reglerne og derefter lade forbrugere og indtjening følge det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Ja nu vi er ved det der rummelighed – så har jeg virkelig svært ved at forstå at det skulle være så stort et offer for folk lige at kigge lidt den anden vej hvis de ikke kan holde synet af et kvart bryst ud.
   Og jeg synes det er trist at man som ammende kvinde skal føle sig som en ‘blufærdighedskrænker’ i stedet for at være stolt af at have skabt et menneske og kunne give det mad.
   Det er meget i forlængelse af en stigende tendens til at unge kvinder føler, at deres bryster er forbeholdt deres kæreste og derfor ikke bryder sig om at amme. Selvfølgelig bliver bryster ofte set i en seksuel sammenhæng. Og de er også skabt til at kunne give vores børn mad i den første tid. Jeg synes det ville være meget smukt hvis vi som samfund kunne rumme begge dele.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ja men samfundet kan jo ikke rumme begge, hvis alle andre “bare skal kigge den anden vej”?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Hvorfor ikke?
   Der er mange ting jeg ikke synes det er fantastisk at kigge på når jeg er på café; meget tykke mennesker, spastikere der har svært ved at spise osv. Men jeg kunne da aldrig drømme om at tænke at de skulle gå et andet sted hen af den grund. Det ER bare ikke så svært at kigge et andet sted hen…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Igen; så tages der kun hensyn til de ammende

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Lidt svært at debatere med én der ikke forholder sig til ens argumenter. Så her kommer et par links i stedet. God amning 🙂
   http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/06/10/210433.htm
   http://politiken.dk/debat/profiler/stinebrix/ECE1994432/det-er-bare-amning/

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   hvilket argument har jeg ikke forholdt mig til?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  ENIG..!!! Der skal helt sikkert være plads til alle, både ammende kvinder, sultne babyer og folk der gerne bare vil nyde deres frokost i fred.. Personligt synes jeg det er skønt, at kunne vælge cafe ud fra deres holdning. Jeg har ikke selv børn endnu, men det har jeg forhåbentlig inden længe og til den tid vil jeg gerne have mulighed for at gå ud og være et sted hvor det er okay at amme og jeg ikke generer/støder nogen ved det. Synes også det er vigtigt at holde fast i, at amning jo ikke forbydes, som du også pointerer, samt respekten for hinanden og ikke mindst hinandens grænser.
  P.s. Er helt pjattet med din blog og god fornøjelse med tigerbaby 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Jeg er helt enig! Jeg har engang haft en lignende oplevelse, dog var det bare bleskift der foregik på cafebordet de sad ved, imens vi andre sad omkring dem og spiste. Ikke så lækkert at sidde på cafe med sin kæreste og nyde sin mad og så pludselig lugter der af lort fordi en mor synes hun skulle skifte ble midt i det hele. Og det skal tilføjes at det var et børnevenligt sted med puslerum – så hun kunne jo bare have gået derud! Synes det handler om at anerkende at der også er andre i verden end en selv og man derfor godt kan vist lidt respekt for hvad man udsætter andre for i det offentlige rum. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Det lyder godt nok klamt og uhygiejnisk med bleskift på den måde!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene

   Iiiew. Der havde jeg højtlydt brokket mig. Jeg havde nægtet at betale for maden og var gået. Det skal man ikke finde sig i. Jeg har oplevet tyske kvinder skifte deres børn på togsæder ned gennem Tyskland. SÅ klamt! Der var fine puslefaciliteter på toilettet i toget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anni

  Hvor er jeg dog enig med dig 🙂
  Jeg har intet imod kvinder der ammer offentligt – dog med måde, man kan prøve at dække sig lidt til (hvis det er muligt), i stedet for at svinge rundt med babserne. Min kæreste der i mod synes det er vildt klamt, men mon ikke han ser anderledes på det, når vi engang selv får en lille en 😉
  Jeg forstår ikke, at nogle steder ikke tillader det, men på den anden side, så skal restauranter mv. selvfølgelig selv bestemme – og som du siger, de går jo bare glip af kvinderne på barsels latte-penge?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ibii

  Det er da også noget underligt noget at sidde med bare babser et offentligt sted, i længere tid end højst nødvendigt – her tror jeg de fleste ville blive forarget/flove, uanset hvilken holdning de har til offentlig amning. Heldigvis tror jeg at det er de færreste ammende mødre der ammer så åbenlyst, og hun er da virkelig et dårligt eksempel! Så helt enig, der ville nok ikke være et problem hvis mødre var lidt mere diskrete når de giver deres baby mad 🙂

  Jeg har endnu ikke været nødt til at amme på en cafe, for jeg ser mig helst fri, og prøver at undgå situationerne. Men jeg synes det er svært at være ude med sit barn og være nogenlunde afslappet, for har man lige timet gå/shoppe/cafe-turen rigtig dårligt, og baby vågner lidt før af sin lur og kræver mad her og nu, så er der altså sur røv at være nødsaget til at amme på en kold bænk, eller på et offentligt wc, fordi man ikke kan nå hjem i tide. Måske ammedebatten skal målrettes mødre som ikke har nogen ammepli, eller sågar situationsfornemmelse? En Emma Gad udi offentlig amning, hehe. Da min datter var ca. 3 uger gammel (i marts måned = koldt) og jeg listede mig ud med hende for at gå i Babysam vågnede hun dælme af sin lur og ville have mad – jeg måtte (heldigvis) godt amme hende bagest i butikken, og det var ikke for min fornøjelses skyld! Det var super hurtigt og diskret – og vi skyndte os hjem bagefter. Men havde ekspedienten sagt no way havde jeg set mig nødsaget til at bruge deres wc (øh, nej tak. Jeg vil ikke byde mit barn eller mig selv, for den sags skyld, madindtag på et lokum) eller løbe hjem i koldsved, med et skrigende barn i vognen. Ikke særlig sjovt.

  Hilsen en mor der også har en grumpy baby – i sit fjerde tigerspring. Jeg føler med dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åhh jeg håber du kommer ud af tigerspringet snart!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Omsider! En fornuft mor! High fives herfra også Jeanett!

  Og må jeg lige have lov også at knytte et par kommentarer.
  Siger det med det samme, jeg er ikke mor, men det gør ikke min mening til emnet mindre værd, som ellers ofte er en holdning man bliver mødt med, når man stiller spørgsmål til forældre, deres børn m.m.

  Vedr. restaurationsejere, som er det deres forretning. Deres levebrød. Det der gør at de kan betale for deres mad og hus osv. Hvis de ser at en mødregruppes regelmæssige besøg og dertilhørende frithængende bryster er dårlig forretning, så kan man godt reagere. Personligt, bliver jeg drøn irriteret over den respektløshed man ofte oplever i disse sammenhæng, og har derfor mere end en gang fravalgt en cafe pga ovennævnte. Dels fordi jeg ikke under min ceasar salad eller latte, gider at glo på et par ammebryster eller høre på skrig og skrål, men også fordi folk bruger cafeer til møder der kan være dates, arbejdsrelaterede, forældre på besøg eller lign. Og jeg ville satme synes det var akavaet at sidde med et par frithængende bryster bag mig imens jeg sidder med en forretningsforbindelse. For mange frithængende bryster = bad for business.

  Og alt det her med kvinders ret, mit barns ret osv. Hold. Nu. Op.
  Det handler om respekt og det handler om at tænke sig om. Vælg de steder hvor det er ok, lad vær med at tage det som en provokation. Du har et valg.

  Det handler desuden ikke om blufærdighed, for smider du blusen og bh´en og går rundt topløs i supermarkedet eller på gaden, så får du sgu også at vide at du skal tage noget tøj på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Er helt enig!! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Jeg kunne ikke være mere enig. Simpelthen så rigtigt. Tak for dette indlæg, vil lige dele det med mine hys veninder 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Meget enig!
  Dog vaklede jeg lidt i min holdning da sammenligningen med at man jo heller ikke kan forbyde homoseksuelle eller kunder af anden etnisk baggrund kom på bordet.. Og jeg overvejede virkelig om det var sammenligneligt – om det virkelig var et lovindgreb værdigt og tangerede diskrimination.
  Men så er det rart at et indlæg som dit får mig på “rette køl” igen – for jeg er rørende enig. Det er vitterligt ejerens eget valg, svarende til at der visse steder ikke må ryges (uagtet 40kvm-reglen), ikke må medbringes hund, og at de ikke accepterer at man optager et bord eller bruger toilettet uden at købe noget(!)
  Faktum er jo – som du også selv er inde på – at visse folk føler sig blufærdighedskrænket.. Dels over hende der sidder og svinger med madpakkerne, mens ungen bliver hyppet på knæet, men desværre nok også over hende som faktisk gør det meget tækkeligt, fordi de bare er en del mere snerpede end gennemsnittet..
  Min bedste sammenligning er et fitnesscenter jeg gik i, hvor en del var begyndt at rende rundt i bar overkrop for virkelig at kunne flexe og beundre sig selv i spejlene. Grundet blufærdighed hos andre kunder i biksen, blev de pænt bedt om at tage trøjer på – og de gjorde de. Problem solved! Vil du rende rundt i bar overkrop og træne, så find et andet sted..
  Det blev lidt halv-langt, men ja, jeg er enig.
  Håber bebs bliver smilende glad og medgørlig lige om snart! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg er helt enig Jeanett! Dejligt at høre det fra en der selv ammer 😉

  Min kæreste og jeg var ude for noget lignende din historie engang, og det endte faktisk med, at vi gik fra cafeen, fordi hun også hev begge (?) bryster frem og sad og viftede med dem, også da babyen skulle gylpe (? eller bøvse, eller hvad sådan nogle små nogle nu gør)

  Jeg synes også at ejerne skal bestemme om de vil tillade det. I dag spiste jeg på en café, hvor kvinden ved siden af mig skulle amme, og der hev hun et lille tyndt tæppe op fra tasken, og lagde over skulderen så det dækkede for de andre bordes udsyn til barnet/brystet – det var til gengæld rigtig pænt gjort! Så har jeg slet ikke noget imod det

  Så en udsendelse fra England, hvor nogle mødre var gået sammen om at uddele klistermærker med et kvinde der ammede (altså bare silhuetten – ikke et billede af en rigtig kvinde) til de restauranter, der tillod amning, og det skulle restauranterne så hænge på døren, så mødre og mødregrupper kunne se, at de måtte amme på restauranten. Det kunne så enten være et ammerum de havde, eller bare at det var tilladt at amme overalt på restauranten. Det synes jeg virkelig var en god idé! Jeg mener også, at de skrev de restauranter, som tog imod klistermærket, ind på en hjemmeside, så man hjemmefra kunne tjekke hvilke steder man skulle gå efter.
  Jeg synes vi burde have noget lignende i DK!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes egentlig også, at restautørerne selv skal have lov til at bestemme om folk må amme der. Jeg er dog lidt bange for, hvor mange der så ville vælge at forbyde det – for tænk på hvis der er flere, der har oplevet det samme som dig og Hr. Kæreste, så forstår jeg virkelig godt, at det vil forbyde/frabede det. Men helt ærligt kan jeg ikke helt se problemet med amning, hvis folk bare valgte at dække sig ordentligt til, og ikke lod deres bryster hænge frem i det fri. For ja, bryster er altså stadig bryster, også selvom man ammer! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Det er jo frit for dem i forvejen at bestemme og der er jo et fåtal der frabeder sig det, så det er jeg ikke nervøs for.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Polly

  Kunne ikke være mere enig med dig…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der er flere ting i det her…

  1) Alle børn kan ikke tage en flaske – ligegyldigt hvad den indeholder… Sputnikken nægtede det simpelthen (præcis ligesom han nægter sutter!). Så det er ikke bare at stikke en flaske i halsen og så er det det! (ikke at det er det du siger…)

  2) Jeg var så nervøs for hvordan folk reagerede, at jeg praktisk talt ikke gik ud, før Sputnikken var gammel nok til at få grød i stedet! (Var vi ude havde jeg sikret mig at der var et rum frit, hvor jeg kunne amme – og ja, jeg har prøvet at amme min søn i et kosteskab… – hvilket jeg faktisk stadig synes var ret ydmygende…)

  3) Da min søn var 2 måneder gammel var vi taget ud at shoppe afsluttende med middag sammen med min søster og svoger. Det skal siges at det tog rigtig lang tid, før de fik mig overtalt til at tage afsted – fordi jeg var så nervøs: Hvad nu hvis knægten bliver sulten??? Jeg endte med at amme i ammeværelset (ubehagelig oplevelse – og føles mest som en togstation), men fordi jeg var så anspændt spiste min ellers storspisende knægt ingenting rigtigt… Det resulterede i at han var sulten hurtigt igen… Det sultne skrig kom midt inde i Change – hvor den sødeste dame spurgte om jeg ikke ville amme på en af de behagelige stole – og så skulle jeg bare give mig tid! Hold fast jeg var taknemmelig! Kunne have givet hende et kram for jeg var grådfærdigt! Men han fik spist og min dejlige skat var tilbage! Senere skulle vi spise – og det var endda en familierestaurant… Drengen blev sulten og ked af det og intet hjalp! Jeg endte med at måtte amme ham igen.. (normalt burde jeg slet ikke have ammet så mange gange…) og hold fast nogle blik og “Se lige hende den dårlige mor – hvorfor lader hun ikke barnet blive hjemme!” (han var stille i det sekund han fik mad) og fik også en “Ammende kvinder burde ikke have lov til at komme udenfor hjemmets 4 vægge!”-kommentar. Needless to say: Jeg gik ingen steder før han spiste grød!

  Alt i alt: Jeg har aldrig følt mig så lidt værd, så betydningsløs og ligegyldig samt ydmyget, som da jeg ammede min søn… – og helt ærlig… Jeg har aldrig vist noget som helst af mit bryst – gjorde alt hvad jeg kunne for at skjule alt! Helt ærlig… Jeg synes der er noget galt i verden, hvis ammende kvinder kan være så stort et problem!

  En løsning kunne jo være at skilte med det: Amning forbudt-skilte! Så kan jeg se, hvor jeg er velkommen altid… – og andre kan se hvor de slipper for at være i nærheden af ammende kvinder.

  Forresten: I min verden er det præcis det samme, som hvis man ikke må gå hånd i hånd med den man elsker eller hvis man bliver dømt på ens tro eller farve eller køn…

  Men alligevel dejligt med et indlæg fra en, som har en fast og klar holdning – selvom det ikke nødvendigvis er min!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er helt enig i at det er aldeles upassende at sidde og flashe bryster på den måde – bare fordi man har en baby, så er det pludselig ok! DERFOR kan jeg kun varmt anbefale en ammetop (fx fra Youandyou.dk) som gør amningen HELT diskret! Det er en top med indbygget ammebh, og når man åbner op er der et tyndt jersey-lag med kun hul til brystvorten, som så kommer i munden på baby! Hvis flere brugte de ammetoppe, kunne det være at cafeerne var ligeglade med ammende…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Har ikke læst alle de mange kommentarer, men bliver dog lige nødt til at give mit besyv med. For det lyder som om, at mange siger amning = flashe bryster, og det er jo ikke sandt.
  Jeg er helt enig, flashede bryster er også over min grænse når jeg er ude. Når det er sagt, så kan man (og det ved jeg, for jeg ammer selv), sagtens amme uden at flashe bryster. Det gør jeg, og det gør alle jeg kender, der ammer, også når de ammer offentligt.
  Og når der IKKE bliver vist bart bryst, og det hele foregår under et stykke stof, så kan jeg ikke se, hvad forskellen er på det, og at give flaske? Er det tanken om, at der er et bart bryst under det stykke stof? Jeg har virkelig svært ved at forstå, at andre kan føle sig krænkede over, at en baby spiser? Altså hvis der bliver lufttørret, lavet ride ranke med dansende bare bryster, etc., så er jeg med på, at det må man sige nej tak til. Det gælder sådan set, om det er med baby eller ej … Men jeg synes det er diskriminerende, at skære alle ammende over en kam, og sige at ammende kvinder er blufærdighedskrænkende, og man derfor har ret til at nægte dem servering (dommen går jo på, at cafeen er i sin ret til det, fordi det er blufærdighedskrænkende). Langt størstedelen af ammende kvinder opfører sig jo ikke sådan, så det er så ærgerligt, at nogle få personers dårlige opførsel skal føre til en usand generalisering om, at hvis man tillader amning, så tillader man bare bryster i fri dressur ved cafebordene. De fleste af os, er jo ikke interesserede i at vise verden vores bryster (amning eller ej). Hvis der netop ikke vises bryst, hvad er det så, der er krænkende? Jeg synes i øvrigt det er helt fair,hvis en restaturationsejer siger: “Her i min cafe, skal man ikke sidde og vise bryster, man skal dække sig til”. Men det at forbyde alle ammende med henvisning til blufærdighedskrænkelse, det synes jeg, er forkert.
  Slutteligt vil jeg sige, at jeg virkelig synes, det er ærgerligt, at så mange ser amning som noget skamfuldt og krænkende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Silke

  Hold da op, er slet ikke enig miss jeanett! Jeg gider ikke gentage alle argumenterne, men vil bekende mig til den modsatrettede holdning end det i dit indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone B

  Jeg forstår ærlig talt ikke, at man kan blive forarget og stødt over en ammende kvinde.
  Det er jo grotesk, at vi lever i et samfund, hvor det mest naturlige i verden pludseligt bliver et tabu.
  I mine ører lyder det helt forkert, at forbyde noget, der er naturligt og nødvendigt.
  De små sippede cafégængere, der bliver stødt over at se et bryst (ÅH nej dog), skulle måske overveje at blive hjemme i trygge omgivelser. Tænk, hvis de midt i caféburgeren anede en ammende kvinde! Frygteligt!
  Det er for mig en debat, der slet ikke burde være diskussion. Det bør være en selvfølge, at kvinder skal have lov til at amme deres børn. Også i det offentlige rum!

  Og fedt, at den ammende kvinde var tilpas nok i sin krop til, at glemme alt om blufærdighed.
  Hun burde fremstilles som et forbillede i stedet for en brystblottende særling.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Og jeg forstår ikke hvorfor man ikke kan sætte sig ind i at det for mange mennesker bare er pusse grænseoverskridende med amning. Ja okay, der kunne vi så bare ikke være mere uenige. Hvad så med de mennesker man krænker blufærdighedsmæssigt pga fx religion? Fuck dem, eller hvad fordi fritgående patter bare altid kommer først? Det mest rummelig og modne ville da være at lade ejerne selv bestemme, så der var et sted til alle. Men istedet så SKAL de ammende mødre bare ha’ lov til at styre det hele.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

   Jeg synes, desværre, det bliver meget snæversynet, at du så entydigt fremstiller ammende kvinder, som nogle vilde amazoner, der forlanger at blotte deres bryster i ligestillingens navn. Det er fremstillinger som disse, der gør at debatten for mange bliver så sort/hvid, og netop bliver meget lidt rummelig. Selvfølgelig har en cafe-ejer lov til at afvise kunder (ammende eller ej), der udviser blufærdighedskrænkende adfærd. Men jeg vil igen sige, at jeg synes det er vanvittigt, at man som ammende kvinde (der tager hensyn vel at mærke) stemples som blufærdighedskrænkende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Betina

   Simone, den holdning er derfor at diskussionen er blevet skinger. Det er en egoistisk og respektløs holdning. Fordi man er blevet mor, er man ikke et væsen der kan gøre som det passer en. Respekter folks forretning og at andre folk ikke deler din holdning.
   Det andet, er en forkælet holdning at have.

   Og jeg tror desuden de fleste vil mene, at hvis man bare sørger for at dække sit bryst til og gøre det diskret, måske lidt afsidet, vil det være ok. Men når man hiver brysterne frem, så er det ikke ok.
   På nogen måde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Luna

  Vanvittig rart at høre DEN stemme i debatten! For præcis, den mangler derude, hvor Anne-Grethe Bjarup Riis bestemt (og lidt desværre…) ikke har levet forgæves. Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åh nej hende er jeg virkelig heller ikke fan af. Hun er virkelig ærketypen på de slags skingre kvinder jeg simpelthen bare ikke kan med. Når hun bla. blander sig i prostitutionsdebatten, så får jeg lyst til at slå hende med noget meget hårdt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • laura

  Ideen med at tage sine penge og gå et andet sted hen, kan være fin nok når man bor i Odense som du, eller på Nørrebro som jeg selv, hvor der er masser af cafeer. Men hvad hvis man bor i en by, hvor er der tre cafeer og alle tre ejede besluttet sig for at man ikke må amme.på deres cafe?

  Du fremhæver flere gange at man ikke skal tage hensyn til ammende mødre, men det er vel også barnets interesse der skal varetages her? Selvfølgelig er det ikke en menneskeret at gå på cafe, men hvis man nu for et barn om vinteren og barnet vågner mens man er ude og gå, så kan man altså ikke bare sætte sig udenfor og amme. Skal man så lade være med at bevæge sig ud?

  Jeg vil anbefale dig at læse det her brev:http://www.jordemoderforeningen.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/aabent-brev-til-ligestillingsminister-manu-sareen/#.UbYp2WOm9XI.facebook
  det er mange gode pointer.

  Mvh Laura

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Jeg har helt gåsehud af forlegenhed over den caféhistorie – OMG! Jeg synes også man skal være diskret, og hvis man ikke kan være det, så er det helt cool, at caféejeren sætter nogle regler op. Jeg forstår ikke dem, der hamrer i bordet for deres ret, for alle skal kunne være her.

  Jeg har ikke selv børn endnu, men forestiller mig, at jeg gerne ville amme lidt væk fra folk, så barnet kan få ro og koncentrere sig om at spise. Fx i en lille afsides sofa/loungemøbel eller lignende. Derfor ville det ikke være så afgørende for mig, om jeg måtte amme ved bordet, for tænker, at jeg alligevel ville søge væk fra snak og klitrende knive og gafler. Men har som sagt ikke børn endnu, det er bare tanker. Under alle omstændigheder ville jeg være diskret, ingen bouncende babser her!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bliver altså nødt til at give dig ret, selvom der sikkert er mange (lettere hysteriske kvinder, som du selv siger) der vil hade mig for det. Jeg er nemlig fuldstændig enig i dit sidste punkt: Man er altså nødt til at tage hensyn til andre mennesker, især når det er et spisested. Ved at gå hen til en restaurant, som har valgt at sige “her må man amme frit” vælger man selv, om man ønsker bryster on the side. Man skal altså have lov til at vælge og jeg føler lidt, at man at risikere at tage den frihed fra andre mennesker…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadia

  Rigtig god debat herinde 🙂

  For det første vil jeg sige, at det virkelig er noget af en falliterklæring, at vi i Danmark overhovedet er nået hertil – hvorfor skal det pludselig være et problem? Kvinder har ammet deres børn siden Arrilds tid, så hvorfor skal vi nu pludselig til at være så hysteriske?

  Der vil jo altid være nogle, der ikke kan finde ud af, at opføre sig hensigtsmæssigt i det offentlige rum – hvad enten det er amning, rygning ved et busstoppested, højlydt snakken i mobiltelefon i bussen, eller noget helt andet, men skal dette fåtal virkelig til at betyde SÅ meget? Er vi ikke nået lidt for langt ud, når vi ikke bare kan tænke “hold kæft en nar”, når vi støder på disse mennesker – skal vi virkelig bruge love?
  Personligt kan jeg da også godt kigge undrende på en ammende kvinde, hvis hele hendes patværk er flashet – men har jeg ligefrem brug for en lov, der sikrer mig beskyttelse imod det? Come on – nej. Og jeg har virkelig svært ved at forestille mig, at det for nogle simpelthen er så uudholdeligt at se en kvinde amme sit barn. Jeg er klar over, at nogle har finere fornemmelse end andre, men burde vi ikke alle sammen være bare en lille smule mere tolerante overfor vores medmennesker? Både de, der ammer, men også dem, der vil forbyde amning på cafeer.

  Det hele er for mig at se en debat, der gået alt for vidt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Enig, men jeg er heller ikke for en lov? Hverken en der forbyder eller siger at kvinder har RETTEN til det no matter what. Jeg mener at cafeer selv skal kunne bestemme deres egne regler, uden lov.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadia

   Når jeg skriver lov, så mener jeg en eventuel lov, der vil give caféejere ret til at forbyde ammende kvinder…? Har vi virkelig brug for en sådan?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg forstår ikke helt hvad du mener? Det er jo ikke nyt at de må bestemme over egen ejendom? Der er ikke lavet nogen lov om noget med amning?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er enig i at det er for meget når kvinder bliver helt ligeglade med at vise det der engang var privat, men pludselig er blevet til offentlig skue fordi man har fået en baby!
  Jeg har ammet 3 børn og har LEVET i ammetoppe (fx fra Youandyou.dk) i mine ammeperioder, netop for at undgå at skulle “fashe” mine bryster! Det er jo virkelig diskret at amme i en ammetop, fordi kun brystvorten kommer til syne – og du skal op i en ret stor ammebarm før der ikke er hold nok i dem.
  I sommer da jeg var på barsel, spiste jeg frokost på en smart cafe på Østerbro i Kbh, og jeg begyndte at amme (HELT diskret UDEN at flashe noget som helst) og jeg blev også henvist til bænken ved toilettet for at amme……!! Det blev jeg ærligt talt ret vrissen over og valgte at trille ned til søerne i Kbh og sætte mig på en bænk! Jeg kan godt forstå at cafeer ikke gider kvinder der sidder halvnøgne, MEN i min situation var det 100% en principsag for cafeen, for jeg flashede INTET. Det synes jeg er for meget!
  Jeg kan derfor kun anbefale ammetoppene (og ikke kun fordi jeg selv producerer dem, men fordi de virkelig er geniale)!:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fint indlæg og jeg respekterer din holdning. Jeg sidder stadig tilbage med følelsen af at det ikke skal være amning som sådn der forbydes, men den enkelte kvinde der skal huske at gøre dette diskret. Kvinder der ikke kan det må blive hjemme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Hej

  Jeg er heller ikke imod amning, men skal man amme sit barn kan man gøre det på mange måder, og jeg mener at man skal gøre det diskret, lig et lille klæde, stofble eller hvad man nu forstrækker at bruge til efterbøvsning hen over skulderen og lig barnet til… Det skaber også meget mere ro og hygge… For blikket mellem mor og barn…!

  Hilsen en gravid mor til snart 3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • karin christensen

  Det er jo desværre mennesker som hende du beskriver i dit indlæg der netop får sådan en debat her op, i mine ører lyder det grænseoverskridende overfor de andre gæster 🙁
  Hvis alle bare kunne finde ud af at vise hensyn og sætte sig i et roligt hjørne evt ville denne debat nok slet ikke være opstået da jeg tror de fleste kan se det rigtige i at man gir sit barn bryst (også i offentlige rum) Men med hensyn til dem der ik gider ha et par patter i hovedet mens man sidder og indtager sin mad 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vinnie Bækkel

  ENIG – mere rigtigt kan det ikke siges!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Det er simpelthen så sørgeligt for mig at læse alle disse indlæg.

  jeg synes bestemt at det er det enkelte sted beslutning om hvorvidt de ønsker at lave et amme forbud .. men hvor kommer dette ønske fra om at lave et amme forbud. i mine øjne fra alle jer kvinder der ikke vil se på ‘patter’ mens i spiser, nej i vil have ‘the hole girlfriend experience’ og det skal en mor og hendes barn ikke ødelægge!! det er bare helt enormt småligt. jeg bor i københavn og fornyligt snakkede jeg med ejeren af the laundromat som har reklameret meget med, at hans cafe er amme venlig. han kommer fra island og fortæller mig, at hvis en cafe deroppe gjorde amning forbudt, ville alle kvinderne boycotte cafeen i solidaritet med deres ‘søstre’ .. men sådan tænker vi danske kvinder desværre ikke.

  ps. mht din ‘historie’ jeg tør væde på at du smøre tykt på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Av, du virker som en der føler dig ramt siden alle kvinder her i kommentarfeltet som ikke er enige med dig er forræddere og jeg lyver så det halve kunne være nok? Det virker ikke som om der er plads til forskellighed i din verden? Kun til dem der er enige med dig. Det synes jeg til gengæld er småligt. Også at du ikke kan rumme at nogle bliver utilpas over nøgenhed i det offentlige rum (og det er der faktisk mange der gør. De råber bare ikke så højt, fordi hvis man ikke bare elsker nøgne kropsdele, så er man mærkelig og udansk).

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Børnetøjsudsalg