Sådan er en god mor

Nu er min barsel snart slut

Barsel fordeling

Reklamelink markeret med *

Det føles meget mærkeligt at skrive følgende: Om lidt over en måned er min barsel slut. Det føles lidt trist, men omvendt er lysten til at komme tilbage på arbejde og lave “voksenting” så småt også begyndt at melde sig. Det er dog underligt, at det snart at slut. Og det er jo rigtig SLUT, fordi jeg (vi) er helt sikre på, at vi ikke skal have flere børn. Overvejer at skrive et indlæg om at tage den beslutning? Altså, at man er færdig med graviditet, barsel, babylife og så videre.

Nå, men d. 29. oktober tjekker jeg ind på job igen, efter at have holdt et par ugers ferie i forlængelse af min barsel. Som de fleste andre, der har været på barsel næsten et år, så har man jo fem ubrugte ugers ferie og hvis jeg ikke brugte et par stykker af dem nu her, så ville jeg faktisk næsten skulle holde en uges ferie hver måned inden maj (de udløber jo til maj). Ikke at det ikke ville være rart kun at arbejde tre uger om måneden indtil foråret, så ville det være utrolig bøvlet for min chef og jeg ville nok heller ikke få holdt rigtig ferie de uger, men mest bare bruge dem på praktiske ting. På denne måde så får jeg lige skolernes efterårsferie med, så vi kan holde ferie sammen alle sammen (vi tager i sommerhus).

Hvad så nu? Vi har jo været utrolig nervøse for, om vi fik en plads i institution til Flora, da det område vi bor i her i Odense er enormt presset. Der er faktisk ikke pladser nok i forhold til børn og alle vil (ligesom os) helst have vuggestue og ikke dagpleje. Derfor skal man faktisk være lidt heldig eller vente længere tid, hvis man går efter en plads i vuggestue. Men det er faktisk endt med at lykkes og vi har plads til Flora fra midten af november. Tim går på barsel d. 24. oktober og har barsel resten af 2019, så det er ham, der kommer til at stå for indkøring i vuggestuen. Det var også ham, der stod for at køre Bella ind og det gik så fint. Faktisk fik vi at vide af pædagogerne, dengang med Bella, at de oftere ser en mere problemfri indkøring, når det er far, der kører ind, end når det er mor. Simpelthen fordi børnene er mere pylret, når det er mor. Og det er så også vores erfaring med Bella. Hun var dog også bare SÅ klar på at komme ud til andre børn og selvom der er to måneder til endnu, så tror jeg, at det bliver det samme med Flora. Hun er begyndt at kede sig lidt med mig herhjemme, synes jeg. Hun skal snart stimuleres på en anden måde.

Da jeg af flere omgange har udtrykt min nervøsitet over, om vi ville nå at få plads i tide, der fik jeg et par gange spørgsmål, der gik på, hvorfor jeg ikke hjemmepassede hende i stedet. For det første ville det slet ikke være en løsning i forhold til mit job. Det skal jeg jo tilbage til (og vil gerne tilbage til). For det andet så er det slet ikke mig. Jer der har fulgt med i mange år, kan måske godt huske, hvor dårligt jeg trivedes på barsel dengang i 2013 og selvom det har været meget federe og jeg har nydt det meget mere denne gang, så er jeg bare igen blevet bekræftet i, at jeg er et alt for socialt menneske til at gå hjemme. Jeg ved, at der er mange muligheder for at mødes med andre i løbet af dagene, men jeg kender også mig selv godt nok til, at jeg ikke ville få det gjort nok. Både Flora og især jeg ville simpelthen blive understimuleret. Og det er slet ikke kritik af, at andre hjemmepasser eller er hjemmegående. Det skal man bare gøre, hvis man synes, at det er fedt! Vi er så forskellige og for nogen er det dét fedeste i verden. Det eneste jeg ville ønske var, at fordelingen af dem der gik hjemme/hjemmepassede var lidt mere ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder, men det er en helt anden snak! Det korte af det lange er: Hjemmepasning er bare slet ikke mig og det er ikke noget, jeg drømmer om (og økonomisk ville vi virkelig også mangle den ene indtægt).

Jeg vil nu virkelig nyde den sidste måneds tid, jeg har alene sammen med Flora. Vi har fået fordelt barslen så godt denne gang og det har bare fungeret. Især den lange, lange sommeren vi har været på barsel sammen, fordi Tim havde barsel tilovers fra Bella. Det var genialt! Og vi har begge gået op i, at Tim har skulle tage mere barsel end gennemsnittet (som vist er 29 dage for mænd – vildt lidt!). Han ender på omkring 4 måneder + ferie. Det har virkelig betydet noget for forholdet mellem ham og Flora og det kan jeg også huske, at det gjorde for ham og Bella. I kan læse om, hvordan vi fordelte barslen med Bella HER (og bare en tilføjelse: Tim har et andet job nu, end da jeg skrev dét indlæg. På det gamle job havde han vist 14 uger med løn. Nu kan han holde alt den barsel han har med fuld løn, så vi kommer til at bruge det hele. Det er jo afhængigt af overenskomster).

Nu vil jeg lige skynde mig at kigge på lidt tøj online, da jeg stadig arbejder på at få købt lidt nyt ind, til jeg skal starte på job. Det kunne være ret sejt at dukke op efter endt barsel i dette seje fløjls-suit* eller denne fine bluse*. Nå, nu kan jeg høre Flora vågne… kan I have en fortsat god onsdag!

FØLG BLOGGEN PÅ
INSTAGRAM HER + PINTEREST HER + FACEBOOK HER + BLOGLOVIN HER

bloglovin

8 kommentarer

 • Sophie

  Hvordan kan det mon være, at alle helst vil have vuggestue i jeres område? Har dagplejerne et dårligt ry? Jeg møder også en del, der tror vi valgte dagpleje af nød, men jeg synes, det har så mange fordele især ift normering. (Jeg tænker også, at vuggestue har mange fordele), Jeg forstår bare ikke, hvorfor så mange flere helst vil det? 🤔

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Jeg forstår slet ikke, at folk helst vil have dagpleje! Synes det er en “falsk tryghed”, da der er mindre kontrol med dagplejer (og der er ingen kollegaer til at fortælle, hvis de oplever noget skidt). Desuden har vi mange venner, der har haft problemer med dagplejer, der var rigtig ofte syge, hvor de så skulle køre deres barn et andet sted hen i den anden ende af byen. Et sted hvor barnet ingen kender. Det synes jeg ikke, er særlig trygt. Pædagoger bliver også syge, men så kender barnet i det mindste stadig stedet, de andre voksne og kammeraterne. Desuden er personalet i en vuggestue pædagogiskuddannet (noget jeg vægter meget højt). Dagpleje kan du blive efter et par ugers kursus. Og ikke mindst er åbningstiderne bare bedre i vuggestuerne, da der jo er mere personale til at dække ind. Vi kan simpelthen ikke få det til at hænge sammen med en dagpleje, der lukker kl. 16. Der lukker Floras kommende vuggestue først kl. 17.

   Jeg er sikker på, at der findes utrolig mange gode dagplejer derude, men jeg vil af overstående årsager helst have mine børn i vuggestue.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Hov, og jeg glemte lige den her. Generelt viser forskning, at børn der har været i vuggestue klarer sig bedre i folkeskolen end dem, der har været i dagpleje. Og der er 10% flere af dem der har gået i vuggestue, der får en ungdomsuddannelse end dem der har været i dagpleje (og faktisk hele 17% flere, hvis man kigger på drenge alene).

   https://www.information.dk/indland/2013/10/ny-rapport-vuggestue-bedre-dagpleje

   Og generelt klarer dem, der har været hjemmepasset indtil 2 år sig dårligst i folkeskolen, hvis man deler børnene op i grupperne “hjemmepasset” og “vuggestue+dagpleje”, men det er en anden diskussion.
   https://www.ae.dk/analyser/boern-i-dagtilbud-klarer-sig-bedre-i-folkeskolen

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Jeg tror nu at det er en meget simpel forståelse af tallene, hvis man tror, at det har noget at gøre med om barnet er kommet i vuggestue eller hjemmepasset, hvorvidt det tager en gymnasiel uddannelse eller ej. Det peger mere på, at forældre af en bestemt socioøkonomisk baggrund har en større tendens til at vælge dagpleje eller hjemmepasse. Og fra en social baggrund, hvor børnene har en i mindre tendens til at vælge gymnasiet.
   Min den ene har gået i dagpleje og den anden har gået i vuggestue og jeg mener at der bestemt er gode ting ved begge dele og det rigtige valg afhænger af barnet og den bestemte dagplejere/vuggestue.
   Mvh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg er altså nødt til at kommentere på to ting ift hjemmepasning;
  1) hvis man oprigtigt tror på at små børn under 2 år har behov for at ses med andre børn eller at de keder sig derhjemme, så er det altså en skrøne at hjemmepassere ikke bevæger sig udenfor hjemmets fire vægge. Jeg hjemmepasser mine to børn og vi er ude på tur mindst én gang dagligt – der er masser af stimulering og ingen keder sig. Derudover mener jeg personligt at små børn fint kan inddrages i opgaver i dagligdagen (i hjemmet/haven/ærinder) for ikke at “kede sig” (og måske er det egentlig ok at kede sig?)
  2) Vi mødes 3-4 gange ugentligt med andre familier, der også hjemmepasser – der er masser af ekstroverte og sociale typer imellem (vil dog ikke betragte mig selv som sådan). Hvis man har meget behov for social kontakt som voksen, så er der rig mulighed for at finde sådanne fællesskaber. Igen; vi sidder ikke inde i hjemmet og kigger på vores barn 😉 Disse to er fordomme, jeg ofte møder og jeg vil frygtelig gerne aflive dem, så det ikke skræmmer andre fra at blive hjemme med deres børn. Dog skal man selvfølgelig gøre hvad man selv føler er bedst for ens familie, det kan vi blive enige om 🙂

  Derudover det der med at “klare sig bedre” – det er målt på karakterer! Lad os tale om trivsel, selvværd og psysisk velbefindende i stedet for et tal, der højst siger noget om, hvor tilpasningsdygtig man er til en særlig læringsform i nogle særlige rammer, man er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Jeg er ked af, at du har misforstået mig. Jeg ved godt, at der er mange hjemmepassere, der gør noget ekstra for at komme ud for hjemmets fire vægge og det lyder rigtig fint, den måde I gør det på. MEN… og der er et kæmpe men. Det er altså langt fra alle der gør det. Jeg har selv kendt til flere, der overhovedet ikke gjorde. En af dem var blandt andet min egen mor. Jeg føler ikke, at jeg har haft noget godt ud af at blive hjemmepasset. Tværtimod. Det havde været godt for mig, hvis jeg var kommet lidt væk hjemmefra.

   Mja… det er målt på karakterer (blandt andet). Men det er også målt på, hvordan de kommer videre i systemet. Og der er der altså færre hjemmepassede børn, der får en gymnasialuddannelse og videregående uddannelse. Og det synes jeg også siger noget. Var det alene kun målt på karakterer i 9. klasse, så var jeg måske enig med dig. Men jeg synes, at det andet siger rigtig meget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Det er ret sjovt at høre jeres historie om vuggestue. Vi bor i Hunderup-kvarteret, og for os var det umuligt at finde en dagplejeplads. Vi stod på venteliste så længe, at det endte i privatdagpleje. Lige nu står min søster i samme situation med hendes datter, at de ikke kan finde en plads i dagplejen og nu ender med vuggestue. Det er skørt, hvor stor forskel der så få kilometer fra hinanden 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Ja, det er helt vildt! Men skibhuskvarteret er presset generelt (der er færrere pladser end børn) og så er de bare ekstra presset på vuggestue, fordi der både er mange, der ønsker vuggestue, men også fordi der faktisk er få integrerede institutioner herude. Man burde klart bygge en stor institution mere herude.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan er en god mor