Stella baby

Udfordring: Hverdagskemi

Udfordring: Hverdagskemi

Jeg er blevet stillet en udfordring af Miljøstyrelsen i forbindelse med deres kampagne “Hverdagskemi“; jeg skal prøve at minimere den unødig kemi jeg kommer i kontakt med til daglig. Vi kommer til daglig i kontakt med SÅ mange ting, så jeg syntes det kunne være sjovt at prøve at se om man kan nedskære det en lille smule. Og så måske efter denne “test” kunne man gøre det permanent.

Udfordringen varer en uge og jeg har dagligt 5 point som må bruges. Der er også nogle ting jeg kan gøre for at tjene et eller flere extra point som så kan bruges til noget andet. Jeg har fået denne liste at arbejde ud fra:

Hvert produkt eller vane giver ét point.

? Makeup, som ikke er miljømærket og uparfumeret (hvert produkt du bruger giver ét point)
? Pleje- og renseprodukter, som ikke er miljømærkede og uparfumerede, inkl. deodorant, bodylotion, ansigtscreme etc. (hvert produkt du bruger giver ét point)
? Parfumeret vaskemiddel
? Brug af skyllemiddel
? Husholdningskemikalier ? ikke miljømærkede rengøringsmidler, klorin, mv. (hver produkt giver ét point)
? At bruge nyt uvasket tøj eller nyt uvasket sengetøj
? At være i lokale med nye møbler, som ikke er dunstet af udenfor før ibrugtagning
? At bruge ny elektronik eller elektronik, der bliver varm (eksempelvis computer)
? At være i kontakt med maling, lak, lim fugemasse mv. (et point pr. produkt)
? At være i kontakt med produkter med faresymboler
? At være i kontakt med produkter i blød plast (m ftalater)
? At bruge stearinlys og duftlys
? At tænde røgelse
? At bruge sprayprodukter som deodorant, hårlak, imprægnering indendørs.

Det kan hjælpe dig:

Meget kemisk påvirkning kan undgås ved at daglig udluftning, støvsugning og ved at undgå hudkontakt med kemikalier og indånding af kemikalier. Træk derfor ét point fra hver gang du:

? Undgår hudkontakt med kemikalier (f.eks. bruger handsker)
? Støvsuger eller støver af
? Lufter ud i 5 minutter med gennemtræk.

Umiddelbart kan jeg se, at der er nogle ting der overhovedet ikke vil være et problem for mig (fx. røgelse… ? Thihi). Vi bruger hverken parfumeret vaskemiddel eller skyllemiddel, så den kommer ikke til at tælle i mit regnskab. Stearinlys bruger vi stort set kun om vinteren, så det bliver heller ikke lige et issue den næste måneds tid. Til gengæld er jeg dårlig til at have en varm computer liggende på mig, og jeg hopper også tit i nyt tøj uden at vaske det inden jeg bruger det første gang. Make-up er lidt forskelligt; hvis jeg bare er en dag herhjemme med Baby B og ikke skal andet end fx. i Netto, så bruger jeg det slet ikke. Til gengæld kommer jeg foundation, mascara, blush og eyeliner på, hvis jeg skal noget. Og det er allerede 4 point ud af dagens 5 – gisp! Jeg tager udfordringen op!
Jeg vil hver dag skrive ned hvad jeg har brugt point på, eventuelle “tjente” point og så vil jeg, når ugen er gået, skrive lidt om hvordan jeg har oplevet det hele.

Jeg har ikke fået noget for at deltage i dette overhovedet – jeg er med, fordi jeg synes det var en sjov udfordring og jeg godt kunne tænke at teste mig selv. Samtidigt ved jeg, at I er en del gravide der læser med derude og det var måske interessant at se hvad og hvordan man kan “spare” på den unødige kemi i hverdagen. I kan læse mere om hele kampagnen på deres facebookside HER

bloglovin

4 kommentarer

 • Super fedt initiativ!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ja, jeg synes også at det er en spændende kampagne!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har godt lagt mærke til udfordringen på Instagram på det seneste, og det fik mig virkelig til at tænke over hvor meget man egentlig bruger. Jeg har prøvet på selv at skære ned til det mest nødvendige – tandpasta, deo, dagcreme, shampoo og håndsæbe. Det skal jo heller ikke være ulækkert 😉 Men det er meget sjovt at blive konfronteret med det og tænke mere over det! Glæder mig til at se hvordan det kommer til at gå 🙂 God fornøjelse!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja

  Et godt tip til en mere kemifri og miljøvenlig hverdag er at bruge rengøringsmidler fra sonett, det er biologisk nedbrydeligt og ikke så fy fy som de gængse rengøringsmidler. Desuden fungerer det mindst ligeså godt som de normale mærker. Det kan fåes i de fleste helseshops 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stella baby