20% rabatkode til ASOS

Næ, du gravide kvinde – det må du ikke!!

Næ, du gravide kvinde - det må du ikke!!
Mig – gravid 34+1

Jeg har længe ville skrive dette indlæg. Både fordi I er flere der har spurgt, men også fordi jeg selv syntes det var en jungle at finde rundt i, da jeg selv var gravid. Jeg overvejede flere gange, at lave det under min graviditet, men hvor andre får det som om at de har PMS i 9 mdr, så blev jeg i stedet meget, meget følsom. Jeg kunne tude over hvad som helst (inkl reklamer på TV). Og det gjorde at jeg simpelthen ikke havde lyst til at udgive dette og så eventuelt få negative kommentarer om at jeg skadede mit barn osv (underlige mennesker der sidder derude og kujon-agtigt gemmer sig bag skærmen). Så jeg glemte egentlig alt om det, men en bekendt (som selv lige har annonceret sit graviditet) spurgte mig om jeg ikke ville tage emnet op på bloggen og det vil jeg rigtig gerne.

Det handler om; hvad man “må” når man er gravid. Jeg synes det er så vigtigt at huske, at vi alle er forskellige. Familier er forskellige. Nogle har grumme historier om netop visse ting man ikke må, mens andre har lavet en masse “no go”-ting uden der er sket noget som helst. Fælles for alt dette er, at jeg synes man skal tage alt med måde. Det bliver – i min optik – nogle MEGET lange 9 måneder, hvis man lever fuldstændig slavisk og manisk. Jeg lavede ret meget research, snakkede med folk jeg ved har forstand på det (vi har voldsomt mange der læser medicin i vores omgangskreds) og levede derefter på “min måde”. Man skal huske at mange af retningslinjerne er netop guidelines – ikke regler og at en del er lavet for at man skal være på den sikre side. Især når det er offentlige instanser der går ud over rådgiver. Noget handler dog om ting “med måde” og det er meget svært at rådgive om, da “med måde” kan blive opfattet forskelligt fra person til person og derfor er det bedre at lave lidt mere strikse råd og så være “safe”. Fx. så skal man nok overveje ens frisør-vaner, hvis man er vant til at blive farvet hver 6. uge. Men kan man nøjes med en omgang striber på 9 måneder, så er det nok ikke det ene besøg der “vælter læsset”. Hvis I forstår hvad jeg mener? Desuden er der forskel på hel farve og fx striber (helfarve er værst, da det under farvningen kommer i kontakt med huden hvorimod striber kan lige holdes en cm derfra. På trods af at afblegningsfarven egentlig er mere skrap, så er striber bedre, da der ingen kontakt med huden er).
Desuden skal man huske, at nogle ting er simpelthen ammestuehistorier, hvor det er en fjer der er blevet til 10 høns. Jeg mødte rigtig, rigtig mange kvinder der fortalte mig stolpe op og ned om hvad jeg nu skulle huske at jeg ikke måtte. Men når jeg så undersøgte det, så var der ingen anbefalinger overhovedet på området, så man skal lige huske at ha’ sin sunde fornuft med sig og ikke bare hoppe i med begge ben, fordi nogens veninde kommer med “gode råd” (i øvrigt også voldsom dårlig stil at gøre, hvis man ikke er blevet spurgt om sin mening).
Noget overholdte jeg fuldstændig, andet i nogen grad og noget slet ikke. I sidste ende blev resultatet en sund og rask datter.

Jeg har listet det op på den måde, så anbefalingerne står først og derefter så hvad jeg gjorde og hvordan jeg forholdte mig til det under min graviditet. Husk nu at holde en god tone… jeg husker et par gange at jeg blev revset på Instagram, fordi jeg spiste sushi (hvilket man godt må – så det var bare extra pinligt for dem der skrev til mig at jeg ikke måtte). Det er altså bare rigtig dårlig manér – lige meget om det foregår her på nettet eller om man gør det face-to-face.

Mad
Nok et af de mest omfangsrige emner over ting man skal holde styr på under sin graviditet. Man skal sørge for at spise sundt og varieret (hvilket næste giver sig selv?), men der er enkelte ting man ikke “må”.
Hvis man spiser rå fisk, så skal den være frosset i 24 timer først, da der kan være parasitter i fisken. Men det er påbudt pr lov i DK (hvis man som restaurant/take-away sted sælger sushi), så man kan sagtens spise sushi herhjemme. Til gengæld skal man lige tjekke reglerne, hvis man på sushirestaurant i udlandet på en ferie. Man skal dog begrænse sit indtag af rovfisk (som fx er tun og sværdfisk), pga store mængder af tungmetal, til max. 100 g om ugen. Dette gælder dog IKKE dåsetun, da det kommer fra en mindre art tun, hvor niveauet af tungmetal slet ikke er lige så højt. Så dåsetun tæller ikke med i regnskabet på de 100 g om ugen.
Max 3 kopper kaffe om dagen (og andre koffeinindholdige drikke som fx. energidrik og cola).
Ikke spise lever – dog er paté og leverpostej okay i små mængder, da niveauet af A-vitamin ikke er lige så højt.

Hvad gjorde jeg?
Jeg overholdte rimlig meget reglerne, men det var heller ikke så svært, syntes jeg. Kaffe røg rimlig hurtigt, da jeg fik virkelig meget kvalme af at drikke det. Desuden døjede jeg igennem graviditeten med lidt for højt blodtryk og det gør ting som kaffe og for meget salt ikke bedre. Og energidrik synes jeg er ækelt, så det holdte jeg mig også langt fra.
I første halvdel af min graviditet kunne jeg ikke holde tanken om fisk ud (som jeg ellers normalt elsker), så der spiste jeg intet af den art. Til gengæld mæskede jeg mig i sushi til sidst, men hvor jeg sjældent bestilte tun, når vi købte det.
Ren lever spiser jeg ikke normalt, og begyndte jeg heller ikke på under graviditet. Leverpostej og paté gjorde jeg dog, men aldrig voldsomme mængder.

Rygning
Anbefalingerne er, at man overhovedet ikke ryger under graviditet – og helst heller ikke imens man “prøver” og heller ej imens man ammer.

Hvad gjorde jeg?
Jeg ryger ikke, og har aldrig gjort, så her gjorde jeg præcis som anbefalet.

Alkohol
Anbefalingerne lyder, at man skal holde sig helt fra alkohol under graviditeten, da man har svært ved at påvise, hvor grænsen går for at have en negativ indvirkning på fosteret (udover at man kan se at et “normalt” forbrug samt et forbrug på misbrugsplan har en negativ effekt på barnet).

Hvad gjorde jeg?
Jeg tog et par glas vin i løbet af hele min graviditet (og et halvt glas champagne nytårsaften). Små glas, og aldrig mere end et på samme dag. Men jeg har altså nippet lidt til alkohol imens jeg var gravid. Jeg fik også et par nisseøl (I ved, dem man drikker til risengrød og som børn også drikker), men der er alkoholprocent stort set ikke-eksisterende. Jeg ved godt, at det her måske deler vandene, men jeg læste SÅ meget om det, og kom frem til at det ikke er de 3-4 glas fordelt på 9 måneder der gør forskellen. Desuden sagde min lægen, da jeg udtrykte bekymring ved første besøg over at jeg havde været småfuld i rødvin kun 2 dage før jeg testede positiv, at det var ikke den ene gang eller så små mængder der gjorde forskellen (hun opfordrede mig dog til ikke at fortsætte rødvinsbranderterne 😉 ).

Make-up, produkter og parfume
Næstefter mad, så er det her nok det område jeg følte mig mest forvirreret over hvad jeg måtte og ikke måtte. Er parfume skidt? Og hvad med parabener? Åh en jungle. Fordi i øjeblikket er parabener meget udskældte, men folk glemmer lidt hvad det så er der puttes i af konserveringsmidler i produkterne, når parabenerne fjernes (nye ingredienser som på ingen måder er lige så gennemtestet som de parabener vi kender).
Det anbefales, at man trapper ned for sit forbrug af produkter, parafume og at man ikke farver hår (til gengæld anbefaler man ikke, at frisører holder op med at arbejde når de bliver gravide – virkelig underlig anbefalinger!).
Desuden anbefales det at man som gravid ikke maler eller opholder sig i nymalede rum i længere tid ad gangen. Og at man heller ikke ommøblerer hele huset, da der er voldsomt mange kemikalier i nye møbler.

Hvad gjorde jeg?
Med hensyn til make-up, parfume og produkter så trappede jeg alvorligt ned. Både fordi det var ikke noget jeg var voldsomt ked af at mangle og samtidigt fordi jeg op indtil uge 19 lå og knækkede mig i døgndrift, så make-up og lækre spa-treatments ikke lige var noget der stod øverst på min liste. Make-up til hverdag var intet ikke-eksisterende (igen, især fordi jeg simpelthen ikke gad, når jeg alligevel bare skulle over og sidde og have kvalme over i skolen) eller begrænset til kun mascara. Vi var dog til nogle enkelte store fester og der fik make-uppen fuld skrue som normalt. Jeg udskiftede de produkter jeg brugte tit (bla. deodorant og mascara) med nogle mere gravid-venlige produkter. Jeg brugte fx en mascara fra Nilens Jord (godt mærke til gravide!) og min normale deo fandt jeg i en version uden parabener og parfume. Ting der kom fra spray skar jeg stort set væk (tror jeg brugt hårlak to gange på de 9 måneder). Desuden droppede jeg neglelak på hænderne fuldstændigt (det havde jeg dog svært ved at finde ud af om var nødvendigt… jeg kunne ikke finde nogle steder der sagde at selve neglelakken var skidt, kun at man ikke skulle sidde og snuse dampede for hårdt ind). Jeg gik dog fortsat med neglelak på tæerne, så det er et lille kompromis fra min side af.
Vores almindelig billige vaskemiddel fra Netto blev skiftet ud med Neutralvaskemiddel og det var heller ikke noget jeg synes gjorde mig noget. Det kan man alligevel lige så godt vænne sig til inden babyen kommer, da de jo helst ikke skal have vasket deres tøj i ting med parfume. Skyllemiddel bruger vi slet ikke.
Vi malede ikke imens jeg var gravid og eneste nye møbler vi købte var en tremmeseng og en kommode – begge dele stod i et rum vi ikke opholdte os i hver dag (men denne er lidt svær at overholde, da mange jo skal ud og købe seng osv til den lille ny).
Jeg er jo desværre ikke ægte blondine og derfor vidste jeg også på forhånd, at jeg ville stå foran en udfordring, når det kom til frisørbesøg. Jeg havde besluttet, at jeg måtte få en enkelt tur til frisør på de 9 måneder (normalt ville jeg have været afsted 3-4 gange på samme periode). Jeg tog ind og snakkede med min frisør forud for mit besøg, fortalte om min situation og fik svar på en masse af mine spørgsmål/overvejelser. De to ting man skal prøve at undgå ved frisørbesøg er farve der kommer i kontakt med huden og selve dampene fra farven. Frisøren satte dobbelt udsugning på min (også imens hun påførte farven) og sørgede for at striberne ikke ramte min hovedbund.

Og nu hvor der er så meget snak om parabener: vidste I at den største kilde til parabener er via mad? Der er fx groteske mængder parabener i slik som vingummibamser, lakrids og skumfiduser. Bare værd at tage med, hvis man virkelig går op i det med parabener.

Kilder:
Sundhedsstyrelsen HER

bloglovin

46 kommentarer

 • B

  Godt indlæg! Selvom du sikkert har hørt den slags før, så kan det lige nævnes igen: Da “vores” mødre var gravide var der ikke de samme anbefalinger og min mor har både drukket rødvin og røget under graviditeten med mig. Som hun siger: ikke de første 3 måneder – det er jo de vigtigste! (Og som min veninde så siger, hvis ens barn så alligevel ender med en universitetsuddannelse er det måske ikke så slemt endda ;o) Dermed ikke sagt at man skal ryge eller drikke (for meget) under graviditeten, jeg mener bare som du, at alt skal være med måde. Måske lige på nær rygningen, som jeg ikke forstår man vil fortsætte under graviditeten.
  Men man skal finde ud af hvad der fungerer for en selv under ens graviditet, mens man har anbefalingerne in mente.
  //B

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Præcis også sådan at jeg har det – jeg forstår alt med måde dog ikke rygning.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Rigtig godt indlæg! En ret vigtig detalje er, at næsten alle mennesker ikke forstår, hvordan statistik virker, desværre 🙁 Så folk plabrer løs om deres bedstemor, mor, kusiner etc, der drak og røg og der skete der da intet! Men sådan noget anecdotal data er fuldkommen ubrugeligt – der er en grund til at, man netop aldrig bør ryge og bør holde alkohol på et lavt niveau, ens små fortællinger om familiemedlemmer afviser på ingen måde rådene. Det sagt, så skal man da bruge sin sunde fornuft og tage den med ro, noget af det slemme for en baby er faktisk hvis moren er stresset hele tiden; og hvis der er noget der stresser, så er det da hysteriske folk omkring en, der prædiker (falske) myter 😛

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Fedt indlæg!
  Jeg er selv gravid og er heldigvis ikke blevet ‘løftet pegefinder’ ad, men syntes der er meget fokus på hvad man ikke må. Jeg må indrømme jeg tager det lidt afslappet, farver dog ikke hår, er stoppet med at ryge og så drikker jeg aldrig mere end en genstand, når jeg beslutter mig for et glas…som samlet set måske er to gange, i løbet af de 20 uger jeg har været gravid.

  Jeg har til gengæld beholdt min makeup, jeg er bleg og har en del problemer med at finde en foundation der er lys nok, men samtidigt også har bare en nogenlunde fornuftig nok dækning. Syntes det nok man skal opleve vægten eksalerer, mærke ens mås blive tungere dag for dag og så samtidigt skal ligne prut…ikke fordi jeg er dulle typen egentlig, men bare, au’ natural fungere ikke for mig.

  Apropos det med frisøre der ikke stopper med at arbejde, så stopper malere heller ikke med at male fordi de bliver gravide…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  TAK for en super godt indlæg! Jeg har simpelthen været så overrasket over hvor mange mennesker, der kommenterer ens vaner og om man ser ud til at være mindre eller større end man burde, i forhold til hvor langt man er i sin graviditet. Jeg ryger ikke og farver ikke hår, men jeg tillader mig at spise sushi, drikke en kop kaffe eller to om dagen og har også drukket et lille glas vin i ny og næ. Har måtte skære en “god” veninde fra, da hun ikke ville stoppe med at prædike om, hvad jeg måtte og ikke måtte, da hun selv under hendes graviditet var blevet meget fanatisk og mente at jeg BURDE (fantastisk ord!) gøre som hende.

  Endnu engang tak for en god blog hvor du tager mange relevante emner op 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ej, det lyder godt nok også træls. Jeg oplevede også man absurde situationer – og især fra folk jeg ikke er super tæt med. Fx fik jeg til en familiefest i kærestens familie at vide, da jeg tog 2 saltstænger, at nu skulle jeg passe på at jeg ikke blev for fed (!!).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

   Ja, Jeanett – vidste du ikke det? 1 saltstang gør ingenting, men 2!! Så svulmer du op.. Lol 🙂 Sikke noget fis.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Haha jo, det er bare blondine-mig der ingenting ved! Haha!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Diana

   Haha det kan man da ikke andet end at grine af 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • <3! Hos mig er det primært sushi'en jeg stædigt holder fast i – spiser dog kun et enkelt eller to stykker med tun og lader min kæreste om resten.. Men jeg tror generelt at det er godt også at slappe lidt af og ikke bekymre sig for meget over eksempelvis de to glas champagne man har drukket inden man opdagede at man var gravid 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Du må også hjertens gerne spise sushi – bare ikke for meget tun, men 100 g tun i en omgang sushi er faktisk ret meget. Det svarer næsten til at alle dine rulle skal være med primært tun.
   Præcis – det handler også om at man selv skal slappe lidt af.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Milla

   Problemet med sushi er, at selvom det er påbudt ved lov i DK, så er mange sushi-kokke jo ikke “danske” og som en, med kendskab til fødevarer, vi jeg bare stadig sige, at der altså ER en risiko. Alle kan blive syge af sushi – hvor slemt det så er for gravide, det ved jeg til gengæld intet om. Men hvad sker der for folk, som skal pådutte andre deres meninger?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nu har jeg aldrig været gravid, men hvis jeg en dag får børn så ville jeg gøre tingene med måde og tænke over hvad jeg propper i munden, men det gør jeg jo i forvejen? Jeg er ikke fanatisk med det angår 😉

  Men i min omgangskreds har folk ikke blandet sig i den gravides vaner, det har jo bare været ok hvis hun ville det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Det er også så dårlig stil, når folk blander sig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Joy

  Rigtig godt indlæg. Jeg må rose dig for din ærlighed og åbenhed mht din graviditet og det at blive mor. Jeg har læst ivrigt med, da jeg i skrivende stund er 31+5. TAK fordi du har valgt at dele det med os andre.
  Jeg har også taget det helt med ro i forhold til alle de anbefalede råd. Synes nu heller ikke folk i min omgangskreds har været slemme til at kommentere på mine vaner.
  Jeg tænker tit på min egen mor som er fra Kenya og boede der mens hun ventede mine brødre og jeg. Der levede hun af en kost udelukkende bestående af stivelse og kød. Ingen vitamin-tilskud, ingen variantion i kosten, ingen jordemoder besøg og hun arbejde (hårdt fysisk arbejde) indtil hun gik i fødsel. Mine brødre og jeg, er sunde og raske 🙂
  Så ja, alt med måde og man behøver ikke få dårlig samvittighed over at man ikke følger alle anbefalingerne slavisk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Selv tak, er glad for at der er nogen der finder det brugbart 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fedt indlæg, Jeanett! Det er der (forhåbentlig) mange der kan få noget ud af – jeg er ikke selv gravid, men det sætter alligevel nogle tanker i gang, for man burde jo passe godt på sig selv hele tiden og ikke kun når man er gravid 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Amen sister! Er selv gravid (38+5) for første gang, og gud, hvor jeg snart fed up med folks kommentarer om det ene og det andet. Blander mig personligt ikke i folks livsstil, når de ikke er gravide og derfor heller ikke, når de så bliver gravide – men det er godt nok de færreste, der har det sådan …
  Det er utroligt, hvad der findes af ammestuehistorier om det ene og det andet, og hvad man må lægge øre til (i øvrigt også af uopfordrede rædselsberetninger om fødsler og misdannede børn, men det er en helt anden snak).

  Jeg har levet helt almindeligt sundt og varieret under min graviditet (med undtagelse af de første 16 uger, hvor jeg bare brækkede mig og ikke spiste andet end kiks og æbler;-) Ift. parfume, parabener etc. var de fleste af mine produkter allerede gennem flere år skiftet ud med grønne(re) alternativer – men har dælme da stadig haft neglelak på tæerne non stop og brugt parfume fra tid til anden. Ellers bliver det hele lige trist nok.

  Har ikke drukket alkohol overhovedet – har simpelthen ikke haft lyst – men igen har jeg intet problem med, at andre tager et glas fra tid til anden. Man skal gøre lige det, man har det bedst med og skide (pardon my french) på andres løftede øjenbryn!

  Nå, ikke, fordi jeg egentlig bidrager med det store nye her:-) Pointen er egentlig mest af alt, at jeg gerne selv vil have lov til at bestemme over min egen krop og mine vaner – også mens jeg er gravid. Jeg prædiker ikke over for overvægtige mennesker i dårlig form, selvom jeg (normalt – uden baby om bord;-) træner meget og er i god form. Eller rygere for den sags skyld. Hvordan folk lever, er deres egen sag. Og med mindre man bliver spurgt direkte til råds, skal man vare sin mund. Punktum.

  Det lader da i hvert fald også til, at du har gjort det helt rigtige med den lækre baby, du har fået <3 Har i øvrigt lige købt den fine hjertebody af dig på shoppen i går til min lille pige – glæder mig, til den lander i postkassen 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Super fint indspark! Det er super spændende at læse med på trods af, at jeg ikke har en kommende graviditet i sigte. TAK, fordi du delte dine erfaringer. Alt med måde – som med næsten alt her i livet 🙂

  (P.s. læste kommentarfeltet og grinte lidt af det med salt stængerne – hold da op. Det var da et råd, du ikke kunne have undværet, ha ha)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Haha ja jeg blev også så harm over den kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chili

  Tak for et godt indlæg – jeg er også lidt træt at folk, der fortæller mig, hvad jeg må og ikke må. Jeg hverken farver hår eller ryger. Men jeg har tilladt mig selv at farve mine øjenbryn – til gengæld bruger jeg ikke andet sminke på huden end mascara og lidt blush fra Nilens Jord, og vi har skiftet sæbe og shampoo ud. Det er jo et valgt, man selv tager, om hvad man synes føles rigtigt. Min læge anbefalede at vi spiser mere økologisk end vi plejer, så det prøver vi på – uden at være fanatiske. Og jeg kunne godt finde på at tage et halvt glas vin et par gange.

  Jeg synes dog ikke helt, at argumentet med hvad vores mødre gjorde, da de var gravide med os, holder. Uden at vide det tænker jeg, at der jo netop er en grund til, at så mange i dag har så svært ved at få børn selv. Det er hver 5. par, der skal igennem fertilitetsbehandling (vi har selv været inde om en klinik) – de fleste pga. mandens nedsatte sædkvalitet, hvilket sagtens kan hænge sammen med alle de kemikalier osv., vi fik ind i kroppen som små.

  Så, alt med måde, men også en bevidsthed om, at der er en grund til anbefalingerne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Bestemt – og der var nok også mindre skidt i tingene da vores forældre var unge. I takt med at vi bliver videnskabeligt dygtigere, så opfinder vi jo også flere E-numre og tilsætningsstoffer og kunstige ingredienser. Desværre. Fx var light produkter på ingen måder lige så udbredt som de er i dag… og de er ikke sunde for helbredet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er lidt uenig i noget af det. Mest fordi alt efterhånden er kræftfremkaldende og alt det der og derfor føler jeg det er vigtigt at begrænse risiko når man kan.
  Men forskellen er måske også at hvis man har et barn på bare et år, eller evt. flere børn, så ved man at 9 måneder er ingenting og derfor er det nok mindre et problem at “give afkald” når man ved hvor kort tid det er. Om ikke andet, så for en sikkerheds skyld 🙂
  Der e desværre nok rigtigt meget vi ikke ved endnu og om det er at ting er meget mindre farlige eller mere farlige end antaget, det kan nogle gange være svært at vide.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg er ikke sikker på at jeg forstår din kommentar helt… hvad er det jeg snakker om her som er kræftfremkaldende og som bør begrænses? (ja, udover rygning – selvfølgelig).
   Og ja, jeg siger jo heller ikke at folk bare skal give los og skide på alle anbefalingerne. Men jeg prøver at give et mere nuanceret billede af at alt altså ikke er så sort/hvid som mange gør det til. Især fordi jeg er fandme blevet mødt med mange skingre råd i løbet af min graviditet fra folk jeg overhovedet ikke havde bedt om en mening fra. Og det er fandme bare dårlig stil! Så jeg har egentlig to pointer med mit indlæg: gør det som føles rigtigt for DIG og at folk der blander sig i andres graviditet uden at blive spurgt om deres mening skal klappe kaje og koncentrere sig om dem selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er enig i at der er ret mange street-sundhedsfreaks og det er meget frustrerende at få råd man ikke har bedt om. Så på den måde er jeg enig i at man skal tage imod råd fra sundhedspersoner og følge de officielle anbefalinger og resten må man prøve at se bort fra.
  Jeg tror mit forbehold går ud på at den med “dengang bedstemor var barn” den ikke helt holder altid og alle kender historier om rygere der alligevel blev 110 år osv. (Det er princippet i at bruge det som argument, det synes jeg ikke er sagligt). Jeg forstår ikke den kraftige modreaktion der er i forhold til f.eks. officielle anbefalinger om at gravide bør holde sig fra alkohol, fordi jeg ikke helt kan se problemet i at undvære det i 9 måneder. Jeg forstår nok bare ikke det provokerende i det.
  Desværre er det på den anden side ikke kun i graviditeten at man skal høre om alle mulige uopfordrede råd fra fremmede, men det ved du nok ifh. amning osv. Man bliver bestemt hurtigt træt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Kanon godt indlæg!
  Jeg synes du har gjort det hele helt rigtigt, og se engang, du fik verdens sødeste lille prinsesse ud af det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bolette

  A pro pro det med frisører og at de godt må stå i dampene, men at gravide ikke må farve hår.. Jeg er bygningsmaler og har læst meget om emnet. Gravide må helst ikke male, eller befinde sig i dampene fra malingen. Men som prof bygningsmaler må jeg gerne male og snuse til dampene, fordi min krop er vant til det. Det sker der ikke noget ved.
  Det er noget mærkeligt noget 😛

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Virkelig godt indlæg, som faktisk også er spændende at læse, hvis man ikke er eller aldrig har været gravid. Der er jo så meget sundhedshysteri i dag, og jeg har talt med flere (tidl. gravide som ikke-gravide) veninder om, at det er som om, andre føler de må tage ejerskab eller ansvar over andres gravide kroppe.

  Personligt ville jeg nok holde mig helt fra alkohol, hvis jeg engang skulle blive gravid for at være på den sikre side, og fordi det ærlig talt ikke ville have den store betydning for mig at undvære det – men samtidig kender jeg en læge, der ligesom du har indrømmet at have taget enkelte sip hvidvin af og til og mødte stor misbilligelse.

  Det jeg vil sige er derfor kort sagt, at jeg synes det er et modigt indlæg. Og jeg synes dine valg lyder kloge – især fordi de lader til at have været velovervejede og nogle, du personlig har kunnet stå inde for. Sådan!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Hej – en rettelse. Hvis man spørger miljømedicinerne i Odense, så er det alt tun man skal være varsom med når man er i den fødedygtige alder. Det vil sige, både det i bøffer, sushi og det fra dåse. Og det er korrekt det max er 100 g om ugen. Derudover er der heller ikke specielt mange fede fedtsyre i det, så det bliver en anelse meningsløst.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ja, hvis det er rigtigt så skal man vist holde sig fra rovfisk i 10 år inden man får børn, da tungmetallerne ophober sig i kroppen i så lang tid. Derfor er det egentlig også lidt hysterisk at man går fra at spise tun den ene dag til pludselig ikke at ville røre det med en ildtang den næste.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Nu er jeg ikke selv gravid – og har heller ikke planer om at blive det lige foreløbigt, men hvor er det dog dejligt med et ærligt, jordnært og ikke mindst realistisk (!) indlæg om emnet.
  Synes alt for mange bliver helt vildt hysteriske når de bliver gravide, fremfor bare at bruge sin sunde fornuft omkring mad, parfume mm., hvilke de fleste vel gør til en vis grad i forvejen?

  Håber ikke der kommer alt for mange negative kommentarer til dette indlæg – for jeg synes det var rigtig godt! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Som du også skriver: alt med måde… Hvis man ellers er fornuftig og tænker sig så kommer man langt med den gravide mave…

  Her var der 2 ting hvor jeg på ingen måde gik på kompromis. Den ene var min hårshampoo – alt hvad der var OK mht parfume og parabener gjorde mit hår stift, kedeligt og ekstremt tørt.
  Og så mit kød.. Du må jo heller ikke spise røde bøffer når du er gravid. Men der er ikke nogen der får mig til at gennemstege min bøf – heller ikke når jeg er gravid 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for endnu et godt indlæg – synes det er rigtig fedt at du er så åben og ærlig omkring din graviditet og nogle efter fødsel!

  Kan 100% følge dig. Har set folk “angribe” flere af mine gravide veninder, fordi de synes det var forkert at de gjorde det ene og det andet, og det er virkelig ikke i orden.
  Dog har jeg selv sagt noget til et familiemedlem, som var storryger under hendes graviditet, da jeg har levet med astma hele livet, fordi min mor røg da hun ventede mig. Der blev hun også enormt defensiv (hvilket jo egentlig er forståeligt nok), men lige med dén ene ting, synes jeg man skal skrotte det 100%. Måske er det bare fordi jeg blev ramt af det, og det derfor berører mig, 🙂 Men thumbs up fordi du ikke ryger! (og også thumbs up for det gode indlæg igen igen!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Diana

  Amen!
  Hvor er jeg glad for at jeg begyndte at følge din blog inden du blev gravid, og at du har villet dele hele din rejse med os. Det burde være obligatorisk læsning for sådan nogen som mig, som lige er startet på projekt baby! Du har givet mig et klart og realistisk billede af alle de tabuer, der er omkring graviditet og babyer. Og sært nok har det givet mig mere lyst, selvom jeg ved at det ikke er den dans på skyer, som alle fremstiller det som. Men for fanden hvor sætter jeg pris på din ærlighed. Hold endelig fast i den. Så må vi, der elsker at følge dig netop for din ærlighed, hjælpe med at bakke dig op, mod alle de brokrøve der nu engang findes. Du er så fantastisk naturlig, ærlig og nede på jorden. Tak for dit gode indlæg. Det vil jeg nok læse flere gange når vi engang får sået den lille spire, og vise det til alle de finger-pegende og bedrevidende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Ih hvor er det godt med sådan et indlæg, der neddæmper hysteriet omkring graviditet. Jeg fødte selv en velskabt dreng for en måned siden og jeg må ærligt indrømme at jeg drak et par enkle glas hvidvin og gik med mascara under graviditeten. Min teori er alt med måde under en graviditeten, for de anbefalinger der findes har helt sikkert noget på sig, men hvis man skal leve 100% op til at reglerne, ville man i stedet blive stresset, hvilket jo bestemt heller ikke er godt for baby. Så tusind tak for endnu et godt indlæg fra dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Tak for indlægget Jeanett:-). Det er som gravid rart at høre, hvad andre har gjort sig af tanker om den slags, da man ofte hører alt det man kan gøre forkert som gravid. Personligt har jeg oplevet, at min krop i høj grad selv efterspørger, hvad den har brug for og hvad den ikke har brug for – kroppen er jo et intelligent væsen:-). Jeg tror du har helt ret i, at det kan blive 9 lange måneder, hvis man hele tiden tænker i forbud. Vigtigt er det nok også bare at være glad og positiv under sin graviditet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni Vilstrup

  Fedt indlæg! Kunne ikke ha’ sagt det bedre selv! Jeg lever også efter “alt-med-måde-princippet” 🙂 Jeg er 20+0 i dag og har efterfølgende skåret gevaldigt ned for makeuppen/parfumen og spiser varieret. Ryger ikke, så det har jeg ikke skullet tage stilling til. Har ikke drukket alkohol endnu, men jeg skal da ikke afvise at jeg tager et glas vin til en hyggelig aften.

  Men hold da op, hvor er andre mennesker kloge på hvad JEG må og ikke må. Man burde jo ellers synes, at jeg var et normalttænkende og ansvarligt individ, der HAR læst alle anbefalinger, men det er som om andre mennesker ikke tror, at jeg har gjort det.
  Jeg havde en dag 2 skiver roastbeef (fra aftensmaden aftenen i forvejen) med på madpakke og det blev pludselig det store samtaleemne i kantinen på min arbejdsplads. Der var flere kollegaer der pointerede, at jeg altså ikke måtte spise rødt kød. Og det er jeg da udmærket klar over, men det her kød var altså lyserødt, og ikke blodigt som de altså mente det var. De kiggede meget forarget til mens jeg altså spiste mit kød 🙂 Så der er mange meninger og holdninger og jeg forsøger hver gang at bide mig i tungen når nogle pointerer noget overfor mig 🙂

  Fedt, at du italesætter emnet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Bare lige for at opklare din undren: Gravide frisører skal ikke sygemeldes, idet de (i hvert fald hvis de overholder arbejdsmiljøreglerne) ikke bør komme i kontakt med produkterne. Der skal være udsugning i salonen, der fjerner de skadelige dampe, og de skal bruge handsker, hvis der er risiko for hudkontakt med skadelige produkter 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Tak for info – der blev jeg lidt klogere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie Amalie

  Jeg tør godt indrømme, at jeg virkelig dømmer kvinder, der drikker noget som helst alkohol under deres graviditet – det er så kort tid gennem et liv, selv hvis man får flere børn, og eftersom man ikke kender risikogrænsen helt, synes jeg, man skal lade helt være.

  Jeg er dog enig ift. makeup og lignende. Og jeg kunne ALDRIG drømme om at sige eller antyde noget. Folk vælger jo for sig selv og deres børn, og ingen siger jo, at mine tanker er de rigtige. Jeg forstår bare slet ikke, at det kan være vigtigere at drikke lidt alkohol end at sikre sig 100% på dén konto. Men er enig i, at folk skal lukke numsen, medmindre de bliver spurgt, og så kan de tænke, hvad de vil 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Synes det er lidt ærgerligt at du siger at du direkte dømmer andre kvinder. Ihvertfald en uheldig formulering, synes jeg.
   Men godt at høre at du ikke går og giver en løftet pegefinger til dem der gør det face-to-face (fordi du har jo lige inddirekte gjort det overfor dem der læser dette kommentarfelt). Man er SÅ følsom som gravid og jeg er ret overbevist om at de fleste gravide har gjort sig SÅ mange tanker før de beslutter sig for det ene eller det andet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Det var hos alle mulige, at jeg oplevede, at folk synes det var okay at komme med kommentarer om, hvad jeg spiste, hvor meget jeg tog på, “Er Bella ikke et hundenavn?” til om hun sov hos os, om jeg […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

20% rabatkode til ASOS