Min nyeste ordre fra ASOS

“Hvornår skal Bella have en lillesøster?”

Det er ikke tit jeg får spørgsmålet herinde på bloggen, det kommer faktisk oftere fra bekendte, kollegaer, venner osv. “Skal Bella ikke snart være storesøster?”. Nej, det skal hun ikke. Jeg skrev dette indlæg sidste år og det er, stadig den dag i dag, et af bloggens mest læste nogensinde. Og jeg holder stadig fast i, at det er sådan jeg har det. Jeg har ikke lyst til at få flere børn og, heldigvis, har Tim det på samme måde. Hvor ville det være en forfærdelig situation, hvis den ene af os rigtig gerne ville, men den anden slet ikke havde lyst. Det må være hjertenskærende at løse så store modstridende ønsker i et parforhold.

Men… og der er et “men”. Der er nu sket et lille skred i vores omgangskreds. Flere har haft det som os; de havde et og ønskede ikke mere end det, og det var folk forholdvis sikre på. Men livet byder på udfordringer og kaster nogle gange ting efter én, som gør at man får det anderledes. Flere af disse par har nu skiftet holdninger, og der derfor både prøves og er nu også en baby på vej hos nogle. En lillebror eller søster. Og alle disse holdningsskift påvirker mig faktisk en del. Jeg havde stadig ikke lyst til flere børn. Jeg har heller ikke lyst til at være gravid, til at føde (I kan selv læse om min 51 timers lange fødsel her), til at amme, til at være på barsel eller til de første 8-10 måneder. Men jeg har taget mig selv i flere gange at stille spørgsmålstegn ved, om vores valg er det rette valg for Bella? Søskende kan være den største gave, men omvendt kender jeg flere som intet forhold har til deres søskende (eller endnu værre: har et virkelig dårligt, opslidende forhold). Min søster er guld værd, men omvendt har jeg ingen kontakt til min lillebror. Og Tim ser sin lillebror et par gange om året, så vi kender begge til søskendeforhold, som både kan være tætte og ikke-eksisterende. Jeg tror også, at det kan lære hende om at dele med andre og at det ville være fedt for hende at have en på hendes egen alder i huset. Et andet barn, som man kan dele andre ting med end man gør med sine forældre. Der er utrolig mange fine fordele ved at have søskende. Omvendt er jeg også helt sikker på, at mange af disse kvaliteter kan læres uden at man har søskende. Hvis ikke, så ville alle enebørn jo rende rundt i samfundet og utilpasset huleboere og det er jo ikke tilfældet 😉

Vi har snakket meget frem og tilbage, og det er ikke fordi vi egentlig seriøst har snakket om flere. Jeg synes bare, at det er rart at vende disse tanker med hinanden. Vi er dog også ret hurtigt kommet frem til, at en søster eller bror til Bella er det eneste der gør at vi et kort sekund flakker med hensyn til vores beslutning. Og vi er mere end enige om, at det simpelthen ikke må være den eneste grund til at få flere børn: for at føde statister til Bellas liv. Vi skal have lyst til barnet og til (det meste af) rejsen det kræver for at nå dertil. Og det har vi slet, slet ikke. Om vi får en hjerneblødning om 5 år, dét aner jeg ikke, men det tror jeg ikke. Da jeg i starten sagde til folk, at jeg nok ikke ville have flere, der fik jeg altid standard sætningen “Det siger du nu, men når hun er blevet 1 år, så begynder du at blive skruk”. Da Bella så var 1 år og jeg stadig havde det på samme måde, da blev det til, at jeg ville blive skruk, når hun var blevet 2 år. I næste måned er hun 2,5 år og jeg har stadig ikke lyst, men mange har bare svært ved at håndtere andre som gør mod strømmen eller som ikke er som gennemsnittet. Eller ved hvad der er passende at sige til folk 😉 Det er godt nok tit, at jeg har fået “Ej det er da synd for Bella”, når vi har nævnt at vi ikke ville have flere. Hvorfor er det, at det er okay at sige til mig? Hvis jeg sagde til en kvinden der ventede nr. 4, “Ej hvor er det synd for de andre tre”, så ville jeg blive lynchet offentligt. Jeg synes, at den kommentar til mig er mindst lige så uforskammet, og jeg ville ønske folk tænkte lidt mere over hvad man siger, når det kommer til så følsomt et emne, som dette.

Er I nogen, som har valgt at få et enkelt barn, som har oplevet at I tvivlede på jeres beslutning, når vennerne fik nr. 2 og 3?

Many keep asking me when Bella’s having a baby brother or sister. Well, I don’t think that’s ever gonna happen. We just don’t have the wish for any more children. I don’t know if we’re gonna change our minds in 5 years time, but we don’t think we will. I hated being pregnant, I had a long birth (here) and I was super lonely while I was on maternity leave for 1 year.

bloglovin

74 kommentarer

 • Line

  Folk skal virkelig stoppe med at være så fordømmende overfor valg af hvor mange (eller få) børn man får. Jeg er selv enebarn og en del nævner tit at det “synd” for mig ikke at have nogle søskende. Undskyld mig synd? jeg kunne ikke forestille mig at mit liv kunne være bedre, og siger da heller ikke til folk at det er synd for dem at de har søskende. Desuden tror jeg det var det rigtige for mine forældre ikke at få flere, da min far havde et arbejde hvor vi blev nødt til at flytte mellem en masse lande og min mor havde travlt med sin egen karriere, så det var et valg de tog som jeg helt sikkert tror var det rigtige for dem. Synes det er forfærdeligt at samfundet opstiller en standart formel for hvordan familier skal være, istedet for at tænke på hvad der er bedst for den enkelte, nogen ved gerne have mange børn, andre har det fint med 1. Er desuden sikker på at Bella bliver lykkelig uanset om hun får 10 eller ingen søskende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Vi er utrolige enige, Line! Der er nemlig, hos mange, et stort behov for, at vi alle skal være så ens og gennemsnitlige. Vi skal åbenbart alle have 2,1 barn (og helst 2,4 hvis der skal være befolkningstilvækst), bo i hus, amme i 14 mdr (og helst offentligt på byens cafeer), have en lønmodtagerjob på 37 timer/ugen og kun rejse i sommerferien. Hvor ville det være kedeligt, hvis vi alle var så ens!

   Jeg ville ønske, at der var mere rummelighed i samfund til helt almindelig forskellighed. Det er ikke de samme ting, som gør os mennesker lykkelige.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg tænker at I da for Guds skyld ikke skal få flere børn, hvis I ikke har lyst til det – det ville da være helt forfærdeligt! Jeg havde ikke lyst til flere børn efter min søn, men efter 2,5 år fik jeg lyst, og så fik vi min datter. Jeg var da helt sikker på to børn var max, men min datter var ikke mere end 6 mdr før jeg blev skruk igen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Nej, det skal vi heller ikke have, hvis det ikke ændrer sig! Men at mange af vores venner, som oprindeligt havde det på samme måde, pludseligt skifter mening, dét sætter bare lige tanker i gang 😉
   Skal I have nr. 3 eller er det bare lidt ønsketænkning?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   ja, jeg tror vi ender med at få 3 🙂 Det er den vildeste følelse at lave små mennesker der elsker hinanden ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Det kunne jeg godt forestille mig. Man skal bare også have lysten til rejsen der er dertil 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nu har jeg jo altså ikke børn og faktisk er jeg slet ikke sikker på at jeg skal have nogle.
  Jeg kan sagtens forstå det er svært når andre rynker på næsen af at i ikke vælger at få endnu et barn, jeg synes det er en helt forkert holdning at have, at alle skal have søskende. Jeg kender altså mange skønne, forstående mennesker der har været enebørn. Jeg har en søster der er 14 år ældre end mig og selvom jeg bestemt er glad for hende, har jeg haft det meste af mine hverdag i barndommen som enebarn.
  Jeg kan slet ikke forstå man har behov for at komme med en kommentar til det. Hvorimod jeg bedre kan forstå man sætter spørgsmålstegn ved en som mig, der slet ikke drømmer om at få børn.
  Jeg synes det er så fint du tager det op til debat. Faktisk har jeg på trods af min manglende lyst til at få børn, læst alle indlæggene om dine/jeres overvejelse med stor interesse!

  Kh Lise Emilia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg synes faktisk heller ikke at man skal sætte spørgsmålstegn ved, at du slet ikke vil have nogle! Det er da dit frie valg og det skal ingen dømme dig for. Personligt kan jeg faktisk bedre forstå dem som ingen får end dem som får 4. Og det siger jeg uden overhovedet at være fordømmende! Jeg kan bare bedre forstå følelserne man har, når man ikke vil leve på barsel, i bleer og uden nattesøvn i 10 år end hvis man ikke vil. Men jeg synes intet er hverken forkert eller rigtigt. For nogen er en flok på 4 lykken, og så “the more power to them”. Jeg er nok også bare misundelig på at de overhovedet har overskuddet til at få så mange. Jeg ville have været udmattet konstant i 10 år, hvis det var mig, og så får jeg altså ikke udrettet noget som helst andre steder – overhovedet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette WK

  Jeg kan SÅ meget genkende dine følelser. Min søn er 5 år og vi skal ikke have flere børn. Min søn har et handicap (autisme), og det bruger jeg ofte som undskyldning for, at jeg ikke har lyst til flere. Men det er faktisk ikke sandt… Selvom han var “normal”, så tror jeg ikke jeg ville have flere børn. Jeg har aldrig haft lyst til flere. Ikke engang før vi kendte til hans problematikker, der da udfordrer vores liv mere end de fleste andres. Men ikke engang når jeg forklarer vores situation, så er det som om at andre (især kvinder) synes jeg er dybt mærkelig og nærmest uansvarlig? Vi er jo stadig sammen og har både råd og plads.
  Vi er også rørende enige. Det er fandme heldigt, ellers kunne jeg også godt se problemer der. Men det gipper bare ikke i os. Vi har det godt. Vi føler, at vi er en fuldendt familie <3
  Jeg kan trøste dig med at det trods alt bliver nemmere jo ældre dit barn bliver. Så holder folk ligesom op med at spørge 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åh det lyder godt, at de holder op med at spørge jo ældre Bella bliver. Hun har også bare lige alderen lige nu, hvor mange regner med at nummer 2 er på vej, fordi mange andre får nummer to, når den første er på denne alder. Jeg misunder deres overskud 😉

   Og hul i plads, råd og tid – der skal være lyst! Alt det andet er ligegyldigt. Og ja, det er især kvinder som er fordømmende og forudindtaget. Det er som om man oftest bliver set på som “deffekt”, hvis man ikke ønsker en stor børneflok. Jeg troede bare, at vi samfundsmæssigt var kommet videre fra, at vores hovedansvar var at føde børn og manden brødfødte familien.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alice

  Nu spørger du godt nok ind til folk, der har et barn, men vi har to. To skønne piger, som jeg ikke ville undvære. De kan være uenige og skændes, men har det samtidig også ubeskrivelig stor glæde af hinanden.
  Jeg har to hold svogre og svigerinder, der begge har tre børn – og tit er jeg også blevet spurgt, om jeg/vi ikke også skulle have 3 børn? Svaret har hele tiden været nej – ingen af os har lyst til at “starte forfra” – selv om vi elsker børn og begge graviditeter og fødsler forløb godt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Du skal være så velkommen, selvom du har to 😉 Nej, det er også præcis den følelse med at “starte forfra”, som jeg ikke magter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Generelt er det bare et rigtig dumt spørgsmål at stille. Tænk hvis man prøvede, og var vildt ked af det, og så får man sådan et spørsmål, som om et barn er noget man bestiller på nettet. Det samme gælder desuden “hvorfor har du ikke en kæreste”. Eller den situation jeg er i. Min mand og jeg blev gift i juli, og siden da er mængden af “hvad så med børn” spørgsmålet eksploderet. Der er så mange grunde til at man ikke får børn, eller ikke får flere børn, og det er utroligt invaderende at få spørgsmål som det. Og det samme gælder det med om Bella skal have søskende. Fordømmende og ikke særlig velovervejet. Mennesker skal bare til at tænke sig lidt mere om.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Du har så ret i det hele! Det er generelt et utrolig privat spørgsmål, men som de fleste åbenbart ikke mener det er. Eller også overvinder deres nysgerrighed for meget 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melisa

  min datter er to måneder og lige nu og lige her, har jeg intet ønske om flere. Graviditet var som graviditeter skal forløbe, men det var ikke noget jeg elskede. Tværtimod.
  Alle siger også at jeg nok skal ændre mening, men det der er sværest for mig, er at sætte mit eget liv på stand-by både mens man er gravid og mens hun er så lille.. Og det kan jeg ikke se mig selv gøre igen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg havde det på præcis samme måde. Og jeg hadede “du skal nok få lyst senere”-kommentarer

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille D

  hmm ja. Jeg tror faktisk også, at jeg kommenterede på det første indlæg om dette emne, og jeg må sige, at jeg stadig er 100% enig med dig.
  Med en datter, der er 4 mdr ældre end Bella, så har det været virkelig fedt at læse med hos dig, både om hendes udvikling og om jeres tanker om en evt. nr 2.
  Jeg har stadig ikke lyst og min mand vil stadig gerne have flere børn. Det er svært, når man ikke er helt enige på så vigtigt et punkt. Vi kan jo ligesom ikke mødes på midten, vel? :joy:
  Jeg har det nok lidt ligesom du – jeg ville ikke ane, hvor overskuddet til endnu en -så vigtig- person i mit liv. Det er naturligvis individuelt, hvor meget mental og fysisk overskud man har, men er i hvert fald bange for, at mine mangler på begge områder ville resultere i en meget træt, stresset og vred mor. Og det er der ingen, der er tjent med.

  Og så kan jeg faktisk blive nervøs for, om det manglende overskud ville gå ud over mit parforhold? Som det er nu, kan vi stadig få tid til hinanden og jeg ville aldrig “ofre” mit forhold for et barn mere.

  Men ja, man skal aldrig sige aldrig – og mine veninder har da også fået både nr 2 og 3. Men jeg kan lide vores liv præcis som der nu. Hvordan jeg har det om 2,3 eller 5 år? Who knows.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åh nej det må ikke være fedt, når man ikke er enige! Hvor er jeg glad for at vi er det.
   Jeg er også bange for, at jeg ikke ville være en særlig fed person at være i nærheden af/bo sammen med under graviditet og dernæst 1-1,5 år. Og vil jeg byde mig selv, Bella, Tim og vores parforhold det? Nej, det vil jeg ikke. Heller ikke når lysten til at få flere heller ikke er der.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie marland

  Jeg er 23 år og enebarn, og folk synes, det er umådeligt synd for mig.
  Når jeg så siger, at jeg synes, det er synd for dem, at de kun har deres ene søskende og mor og far og intet forhold har til deres fætre, kusiner, tanter og onkler, så er JEG ubehøvlet? 😀
  Jeg vil sådan set gerne selv have to børn, men jeg synes hverken nu eller dengang, det var synd for mig.

  Jeg er i øvrigt hverken utilpasset eller uempatisk. Jeg har valgt en af de mest selvopofrende professioner fx, og er en af de få i alle mine “kredse”, der altid står klar til at hjælpe med flytninger og børnepasning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Haha jeg synes det er fedt, at du giver dem igen!
   Og jeg tror overhovedet ikke på at enebørn er hverken dårligere opdraget, mere egoistiske eller ensomme. Det handler om forældrene og opdragelse – ikke antallet af søskende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie marland

   Helt enig.
   Det handler om opdragelse.
   Jeg har bekendte med MANGE søskende, og der er yngstebørnene ofte enormt uselvstændige og egoistiske, fordi alt altid er blevet gjort for dem.
   Sådan er der fordomme om det meste.

   Og ja, jeg gider sgu ikke høre på deres pis. Især fordi det ikke var helt selvvalgt fra min mors side. Min far døde, da jeg var 5 år, han var gået fra hende inden da og hun havde en sen abort nogle år senere. Så det er også lidt noget bullshit at “beskylde” hende for at være egoistisk som nogle gør.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Og det er næsten det værste ved alle folks fordomme – at de jo ikke kender hverken den halve eller kvarte historie!

   Uden at være fordømmende, så har jeg også oplevet det med mange af de yngste søskende i store flokke – inkl i min egen. Men det skal siges at jeg også kender masser af mennesker, som er den yngste, som ikke er sådan overhovedet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg er gravid med vores andet barn, og jeg GLÆDER mig. Og jeg har virkelig på fornemmelsen, at det ikke er sidste graviditet. Selvom det ville være så meget nemmere, økonomisk mere fornuftigt og på mange måder mere “klogt” at stoppe ved 2.
  Men så havde det jo været ENDNU mere “klogt” at stoppe ved 1. Eller slet ikke få nogen.

  min pointe er, at det netop er vores kæmpe lyst til at få flere, som driver værket, som du siger.

  Hold nu op, hvor ville jeg blive såret, vred og virkelig forurettet, hvis nogen ville vove at blande sig i dét. Så jeg forstår virkelig godt, at du synes, at det er virkelig træls.
  Alle dine grunde til dét med flere børn er jo valide, og jeg synes virkelig, det er forkert at få flere børn uden at have rigtig lyst til det. Hvis man ikke har lyst helt ind i hjertet – hvordan filan kommer man så igennem en hel ny omgang natteamning, skoldkopper og alle de utallige andre hårde ting. Jeg forstår det ikke!

  Og så noget som også har faldet mig for brystet – nogle gange når jeg har fortalt, at vi skal have nr. 2, har folk sagt “Så bliver I en rigtig familie”. Og dét kan jeg bare slet ikke have! For vi har været en rigtig familie, siden vi fik vores datter. Og ja, sgu da egentlig også INDEN vi fik hende og bare var os to.
  Vi bliver nødt til at udfordre os selv lidt på den kassetænkning. For det gør ondt, når nogen prøver at skubbe én ind i en kasse, som ikke passer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Stort tillykke med graviditeten! Og dejligt at høre at det er lysten der driver værket – sådan som det skal være!

   Åh don’t remind om skoldkopperne – dem har vi stadig ikke haft 😉

   Og jeg synes generelt folk kommer med kommentarer som er invaderende og hvor de blander sig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Det er et befriende indlæg, at læse, for har helt de samme følelser.
  Min mand og jeg er så bare slet ikke enige, jeg vil gerne bare, kun have vores datter og han vil så gerne have en til. Det er VIRKELIG svært, når begge parter har så store holdninger og følelser til det. Der tales meget om for og imod herhjemme, så vær meget glad for I er enige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åh jeg ville slet ikke kunne bære, hvis vi ikke var enige! Jeg husker lige på at være ekstra taknemmelig for det 😉 og så håber jeg I finder en løsning I begge kan leve med!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fantastisk indlæg ! Jeg vil nok gerne selv have 1 mere, men forstår sagtens dine tanker og holdninger. Uanset om jeg forstår dem eller ej, så er det fedt at du tør have dem og sige dem højt ! Netop det, skal der for fanden være plads til ! Det er da død kedeligt hvis vi allesammen har samme historie ! Hvis alle har samme “type” familie som kan rende rundt og ligne hinanden ! Så jeg kender det ikke, men deler så mange af dine holdninger ! Tak for befriende og anderledes læsning !

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Mange tak og vi er helt enige i at der skal være plads til uenighed og forskellighed. Alt andet er for kedeligt 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg har ikke selv børn, men jeg håber, det er okay at smide en kommentar alligevel 🙂

  Jeg er ret nysgerrigt anlagt og kan godt finde på at spørge fx mine kolleger, om de skal have flere børn. Det er på ingen måde ment som en anklage, det er ren interesse. Jeg skal nok selv have børn indenfor de næste par år, og jeg synes, det er lærerigt at høre forældres tanker om, hvor mange børn, de gerne vil have. Men jeg forstår ikke behovet for at nedgøre eksempelvis jeres beslutning om at få et barn. Jeg synes, det er ærgerligt, at det på den måde (for nogle) er blevet okay at kommentere andre menneskers liv og valg på en meget dømmende og bedrevidende måde.

  Selv har jeg en søster og en bror, som jeg begge er tætte med. Især min søster og jeg har et uvuderligt bånd, som jeg aldrig ville kunne få med en veninde. Vi er bundet sammen af minder og kærlighed til vores forældre, og det giver mig en enorm tryghed at vide, at jeg ikke er alene den dag mine forældre er væk. At jeg ikke er den eneste i den næste generation, og at jeg har søskende, som jeg kan dele sorgen og minderne med. Fordi mit forhold til mine søskende er så værdifuldt, vil jeg gerne give mine egne børn muligheden for det samme, selvom jeg egentlig ikke føler mig overskudsagtig nok til at håndtere to krudtugler 🙂 Men alt det er jo bare mine tanker om, hvad der rigtigt for mig og min familie, og jeg tror, det er meget vigtigt at huske, at det ikke betyder, at det også er det rigtige for alle andre.

  Jeg håber, I med tiden slipper for de dumme bemærkninger, og jeg er sikker på, at Bella får et dejligt liv både med og uden søskende 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Selvfølgelig er det ok!
   Jeg kan sagtens forstå nysgerrigheden, men der er en stor forskel på spørgsmålene “Skal I ikke snart have en mere?” og så “Vil I have flere børn?”. Og – desværre- får jeg oftest den første type. Altså i halvt bydeform og lidt kommenderende. Sådan lidt “Det er da snart på tide”-agtigt. Og dem synes jeg er flabet!

   Og tak 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Siff

  Jeg er selv gravid med nr 2 – min pige er en måned yngre end Bella, så jeg følger normen:) Selvom jeg vidste at vi gerne ville have en til inden jeg blev gravid for 3 mdr siden, er jeg virkelig blevet provokeret og overrasket over at så mange (nære og fjerne) har spurgt mig, hvornår nr 2 kom. Det er jo så privat! Jeg kan virkelig godt forstå at du er træt af det og kommer i tvivl, når omverdenen er så forhippet på hvad der er rigtig, forkert eller synd.. Men nu du selv opfordrer til debat, tror du så, at du ville have det anderledes hvis graviditeten og fødslen gik bedre og Tim f.eks havde holdt mere barsel?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Lige hurtigt mht Tims barsel. Han holdt alt det han kunne? Han holdt langt, langt over gennemsnittet af hvad mænd gør. Vi havde 6 uger sammen + hele hans sommerferie (det var før reformen, så det var 6 uger) og så holdt han 2 mdr med Bella alene, da jeg skulle tilbage. Jeg kender ingen mænd i vores omgangskreds som har holdt så meget.

   Mht om jeg ville have haft det anderledes… Nej det tror jeg ikke. Min fødsel var lang, men jeg synes ikke den var forfærdelig. Jeg kunne godt føde igen, hvis det var det hele det krævede. Jeg gider bare ikke bombes tilbage til “start”. Nu er Bella endelig nået en alder, hvor vi kan begynde at mærke at noget af vores frihed vender tilbage. Man er jo bare bundet mere sammen med et barn, når de er små. Og det kan selv en nem fødsel og alverdens barsel ikke ændre på. Jeg synes fx også amning var sygt, men gjorde det for hendes skyld i 13 mdr. Jeg synes bare ikke det er fedt at have de helt små. Så nej, nu hvor jeg er kommet igennem min lang smøre: jeg tror ikke de tre ting du nævner ville have ændret den måde jeg har det på. Desuden har Tim heller ikke lyst. Og han har trods alt hverken været gravid eller har født 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne V

  Endnu et gang et indlæg der går lige i hjertet. For det her rammer om noget de tanker jeg går rundt med!
  Først ni måneder med døgnkvalme og lyskebrok, madlede og en følelse af ikke at være i min egen krop. Ud kom barnet og så startede fem måneders intensiv kolik, som jeg vil vove at påstå, kan sætte ethvert parforhold på prøve. Dårlige søvnmønstre laaaang tid derefter og først da hun blev to, følte jeg at jeg fik min hjerne tilbage. Nu hvor hun nærmer sig de to et halvt synes jeg bare hun er det mest vidunderlige, sjove, skøre, elskelige barn og jeg ville så gerne have en mere, så hun kunne få en søskende, men nemlig også fordi jeg under at hun har en at dele sin opvækst med. Men kan jeg holde til sådan en omgang mere, og hvilken mor er jeg så i den tid. Kunne man dog bare føde dem, når de var to…
  Jeg føler mig stadig i et dilemma og tænker den ene dag at vi skal da have flere børn og den næste at det skal vi absolut ikke. Men jeg vil ikke have dårlig samvittighed, hvis ikke vi får flere børn, selvom jeg egentlig synes at det er den følelse jeg tit får, når andre omtaler enebørn som stakkels børn, det tror jeg slet ikke de er!
  Tak for vedkommende indlæg:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg er også helt forelsket i både Bella og den alder hun har nu – og det er jo samme alder som Rose 😉 De er jo direkte geniale og vildt morsomme lige nu. Hold op, hvor jeg elsker det! Hvis jeg kunne få leveret en mere i samme alder nu, så ville det være helt ok!

   Jeg er også træt af retorikken om de “stakkels” enebørn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cille

  Som du skriver er der jo både fordele og ulemper ved begge dele, og så skal i jo bare føle efter hvordan i har det. Jeg fortæller min historie, og det er slet ikke for at omvende jer eller noget som helst 🙂
  Jeg er selv enebarn, og da jeg var mindre ville jeg virkelig gerne have haft en bror. Mine forældre var dog så gamle da de mødte hinanden, at det ikke kunne lade sig gøre.
  I flere tilfælde ville jeg gerne kunne have en at dele alt med – mine forældre var meget glade for deres arbejde, og jeg har dermed været lidt overladt til mig selv. Heldigvis har det ikke været noget “problem”, for man lærer jo at være tilfreds med det man har. Men personligt tror jeg også det ville have været godt, for jeg kom i skole, og havde ikke rigtig oplevet drillerier eller hvordan man skulle opføre sig når man bliver drillet, som en søskende måske også lidt gør en klar til, og fx dødsfald som man vil kunne snakke med en der ser det fra samme perspektiv som én selv, og fx ikke en veninde eller for den sags skyld en forælder som jo ikke går samme ting igennem på samme måde.
  Men altså, jeg er heller ikke endt ud som en forfærdelig person (det vælger jeg selv at tro på ihvertfald 😉 ), og når folk får af vide at jeg er enebarn bliver de meget overraskede.
  Jeg har dog selv besluttet at jeg gerne vil have flere børn, for jeg vil gerne give noget videre som jeg ikke selv har haft og oplevet, hvilket jeg også har set fra mine 12 fætre og kusiner (min mors 4 søskende har hver 3 børn), der alle har gode forhold til hinanden søskende imellem.
  Men ja, enebørn kan godt ende ud som noget godt, og jeg tror at vi lærer at “kompensere” for det dem med søskende har lært 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Tak fordi du delte din synsvinkel også!
   Dog vil jeg lige tillade mig at vende nogle af dine scenarier om; jeg har flere eksempler, hvor (voksne) søskende er blevet rygende uvenner over arve-stridigheder efter forældres dødsfald. Og det gælder netop søskende som havde det fint sammen før. Desuden havde mine forældre et sæt venner, hvor deres børn var en stor gruppe drenge. Disse drenge var så voldsomme overfor hinanden fysisk (for dem var det dog bare “leg”), at de senere fik problemer i skolen, fordi de ikke kunne finde ud af, at de ikke også kunne være så voldsomme overfor deres kammerater der. Jeg delte disse to historier, ikke for at for “ret”, men for at belyse at søskende ikke altid er lykken og måske virker græsset lidt grønnere (i forhold til man ikke selv har).

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cille

   Også tak fordi du deler – intet er jo bare sort/hvidt! I forhold til det med arv tror jeg også du har ret – men så er man også typisk også lidt ældre og har mistet begge forældre. Jeg var kun 17 år, og havde stadig en mor der jo skulle arve det hele, det var mere selve oplevelsen jeg tænkte på med en syg forælder :-). Fordelene og ulemperne ved begge dele, gør jo også at det pisse fedt at man kan vælge lige hvad der passer til de enkelte forældre!
   Gudske lov for at vi ikke skal stå til regnskab for andre end os selv! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Helt sikkert mht arv – de tilfælde jeg kender, er også helt voksne “børn” med egne familier, hvor man i lige så høj grad finder trøst og støtte hos en ægtefælde. Folk så bare lige pludselig penge og var fx. ikke enige om hvad forældrenes dødsbo skulle sælges for (nogle ville hellere have det solgt hurtigt, hvor de andre mente, at de blev “snydt” for penge de kunne have fået, hvis man ville have vente på et højere bud). Jeg kan sagtens se det i forhold til, hvis man er helt ung. Men igen – det må bare ikke være den eneste grund til hvorfor man får flere børn – at man tænker på den dag man dør. Man skal helst selv have lyst til det liv man har imens man er her 😉

   Og du har helt ret – man skal jo “bare” finde frem til det der er rigtigt for én selv. Det er bare irriterende, når andre ikke vil lade en være med den beslutning man nu har taget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zina

  Jeg fik tvillinger i første “hug” for nu 3,5 år siden og sagde NO MORE, nu fik vi to og det skulle være det. Jeg HADEDE af være gravid, havde virkelig også en alle de begrænsninger

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg elsker virkelig også, at jeg kan mærke at friheden begynder at titter frem nu igen! Kan slet ikke overskue at skulle starte forfra!
   Omvendt var tvillinger (eller trillinger) mit værste mareridt, da jeg ventede mig, så kæmpe respekt herfra over at du kom ud på den anden side levende 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Min datter er præcist lige så gammel som Bella. Min graviditet var hæslig med langvarig svangerskabsforgiftning og endelig indlæggelse, der endte med igangsættelse i uge 37. Min fine lille pige er sund og rask, og jeg var fuldt ud tilfreds med at “nøjes” med hende. Min mand og jeg er selv enebørn og har haft dejlige barndomme alligevel. Jeg var på ingen måde indstillet på at risikere det samme forløb igen, og udelukkede- med støtte fra min mand – flere børn. Desuden er vi pænt voksne. Og så blev jeg sgu gravid ved et uheld. Var så ked af det og bange. Vi overvejede muligheden for at terminere graviditeten, men i sidste ende kunne jeg ikke få mig selv til det. Om en 7 ugers tid kommer lillesøster, og heldigvis har jeg ikke været syg denne gang! Har jeg en pointe? Næh. Jeg ved bare, at skæbnen tog over. Vi ville aldrig have fået nummer to hvis vi ikke var nogle klummere. Jeg er sikker på det bliver vildt hårdt. Men jeg er også glad for at beslutningen blev truffet for mig. Især fordi mine bange anelser for graviditeten blev gjort til skamme. Vi glæder os, men hvis det aldrig var sket havde vi også været lykkelige og tilfredse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ej sikke en fin historie – tak fordi du delte den med mig og de andre herinde! Og jeg er rigtig glad for dine vegne over at det denne gang er gået super godt. At blive gravid ved et uheld er også noget helt andet for os – hvis det skulle ske. Der ville vi nok ende med at nappe en baby mere så, men der er, for mig, stor forskel på selv at sørge for man ikke bliver gravid og så omvendt vælge en abort. Det sidste tror jeg ikke at jeg kunne efter at jeg har set hvad vi kan producere 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Først og fremmest vil jeg sige tak for din ærlighed. Din blog har hjulpet mig igennem de første meget hårde måneder efter jeg blev mor. Det er hårdt..pisse hårdt. Og da jeg læste dine indlæg, fik jeg sgu lidt håb. Håb for at det nok skulle gå.. Nu er min baby 4,5 måned. Og jeg ved også med sikkerhed at det var det ene barn vi skulle have. Vi er heldigvis også enige. Jeg elsker min søn. Men jeg elsker også mig selv. Forstået på sen måde at jeg ved jeg ikke ville kunne klare et barn mere. Så derfor siger jeg fra. Nogle ville nok kalde det egoistisk. Men jeg er stolt over at jeg kender mig selv godt nok til at sige fra her

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Det er jeg virkelig glad for at høre. Ikke for at du har haft det hårdt, men at du har fundet mine indlæg fra dengang nyttige. Det gør mig rigtig glad at vide!

   Og you and me both – man skal vide hvornår man skal stoppe, og det tror jeg vi skal her.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Min datter er 4, snart 5 år og jeg har stadig ikke fortrudt min beslutning om ikke at skulle have flere børn for som Anette så fint skriver så elsker jeg også mig selv… Egoistisk – ja muligvis jeg ser det som en styrke at jeg kender mig selv præcis godt nok.

  Egoisme er dog ikke nogen lovlig undskyldning i dag. Det er to ødelagte bækkenled i øvrigt heller ikke…

  Jeg kan godt lide din kobling til 3-4 gangs mødre – men hvis man så lægger mærke til at det er dem der ofte kommer med bemærkningen om lillebrøster

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Fedt at du stod fast og lyttede til dig selv! Jeg faktisk ikke om jeg synes det er egoisme… når nogen får 3 børn, så er det vel oftest også deres egne ønsker de lytter til. Så er det vel også egoisme?

   Haha ja det har du ret i. Det er oftest dem med mange – eller et ønske om mange børn – som oftest kommer med de uheldige kommentarer.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Vores beslutning om at få flere børn er REN egoisme! Fordi vi virkelig ikke kan lade være som tidligere skrevet! Fornuftigt set ville det blive meget nemmere for os, hvis vi fx. stoppede med 2. Og det tror jeg bare ikke, at vi kommer til. For vi har begge lyst til flere (Ej, nu ser vi liiiige hvordan det er med 2 først). Men dét kan man da også kalde egoistisk – for vores børn kommer formentlig til at dele værelse, og det siger sig selv, at det økonomiske overskud ikke er lige så stort. Det er da lige så egoistisk, men er det forkert, at vi vælger at lave børn ud fra kærlighed, fordi vi bare ikke kan lade være? næh, det synes jeg ikke. Eller jo, men egoisme på en god måde!

   ligesom jeres egoisme er en helt fin form for egoisme, da I lytter til jeres eget indre ønske.
   Jeg dømmer jer i hvert fald på ingen måde!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Og jeg dømmer heller ikke den anden vej! Jeg anerkender fuldt ud, at for mange er flere børn lykken – og så er det da en drøm man skal forfølge! Der skal være plads til begge drømme (og også dem som ingen vil have), men starter debatten, fordi jeg synes spørgsmålene er irriterende og utrolig private!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Ork ja! Jeg er helt med på, at det slet ikke var dit ærinde 🙂 Det var mest bare for at sige, at jeg er ENIG i dét du skriver om, at det er lige så stor egoisme, at man får flere børn end ét! 🙂 Så vi er helt enige!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åhh yes, så er vi enige 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Spændende “problemstilling”. Personligt vil jeg meget gerne have to børn (måske flere?!), når den tid engang kommer. Dette er udelukkende baseret på min egen situation, hvor jeg er lykkelig for at have en lillebror at dele glæder og sorger med – wow det lød kliche 😉 Men altså vi brugte ca. hele barndommen på at skændes og slås (hvilket jeg dog er overbevist om har lært mig et og andet ;-)), men efter vi er bleve ældre, så har vi fået et rigtig, rigtig godt forhold til hinanden på trods af, at vi lever vildt forskellige liv – han som landmand i udkantsdanmark og jeg som CBS-studerende i København. Det er noget af det, som jeg tror søskende-forhold kan klare, som det kan være sværere at holde ved for “alm.” venneforhold – i hvert fald ifølge mine egne erfaringer.. Dermed slet ikke sagt at det sikkert ikke også er fantastisk at være enebarn og måske have et endnu mere særligt forhold til sine forældre 🙂 Der er mange fine måder at leve livet på 🙂 /Charlotte

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg elsker den sidste sætning – sikke en god måde at formulere det på!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg synes det er super interessant læsning, det du skriver. Jeg synes bestemt ikke at man skal lave børn, bare for at passe ind i en formel, men jeg synes omvendt heller ikke, at man skal lade være, fordi man holder hårdt på sine tidligere følelser.
  Det er sådan med det dér babymaking, at det er en firnurlig og foranderlig størrelse. Og man kan på ingen måde forestille sig hvordan det bliver at få en toer. Slet ikke. Hverken på det gode eller dårlige. Jeg arbejder med nyfødte til dagligt, og jeg synes der er en sjov tendens til, at man skal synes at det hele skal være nemt og ligetil, og jeg bliver hver gang overrasket over nybagte forældres forventning om at det hele skal passe ned i en kasse. Selvfølgelig får man ikke samme mængde søvn, alenetid osv, (hvad havde de regnet med) men er det dét værd? Ja måske. Man ved det jo simpelthen ikke.
  Det er jo “gambling” på højt plan. Man har jo en forestilling og ønske om hvordan det bliver, men det er jo aldrig til at vide hvordan det ender ud.
  Men jeg kan sige dig én ting. Jeg har endnu ikke stødt på én der har fortrudt at få flere børn. Heller ikke selvom børnene har været alvorligt syge osv osv.
  Jeg prøver ikke at omvende dig, slet slet ikke. Tænker bare at det måske netop er os kvinder der skaber den der utopiske forestilling, om “skrukhed”, og at man er/bliver “mega klar” på at være gravid, det “rigtige tidspunkt”, at man glæder sig til at føde osv. For mange er det en udfordring man står igennem, simpelthen for at ende ud med et skønt barn til. Og det synes jeg egentlig er cool nok.
  Jeg tror på at det vi er helt back to basics, og det er naturens måde at sikre artens overlevelse – at vi ønsker os flere børn. For det er sgu da vildt hvad man går igennem for de skabninger;)

  Lidt snørklet kommentar, men håber du forstår hvad jeg mener.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg er egentlig ikke uenig i de ting du skriver, men jeg ser bare ikke mig selv i noget af det. Vi vidste godt det ville blive hårdt og desuden synes jeg at det er okay at sige højt at det var (/kan stadig være) uden at det er at pive.

   Desuden har jeg faktisk mødt to der havde fortrudt børn de har fået. Eller, de har ikke fortrudt de små personer som er kommet til, men især for deres parforhold siger begge, at de nok ikke skulle have haft den sidste. De tør bare ikke sige det højt. Så jo, de findes 😉

   Jeg har egentlig heller aldrig haft en lyserød idé om det hele. Jeg er ret pragmatisk og har det bare sådan at jeg ikke gider den omgang en gang til. Det er ikke en trodsreaktion på mine oplevelser. Jeg har bare ikke lyst.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma Boxill

  Jeg elsker din blog, hver gang du kommer med dine skarpe og personlige indlæg – ikke at jeg ikke også er vild med det andet 😉

  Det er sgu sjovt, hvad folk mener, tror og føler de kan sige til andre?! Jeg synes det er så uforskammet, og jeg håber tit, at det er fordi de simpelthen ikke ved bedre og det er mundlort, – det forsvarer dem selvfølgelig overhovedet ikke.

  Jeg er 24 og jeg traf et valg sidste år om, at jeg ikke vil have børn. Jeg har en ryg, der ikke er alt for god, dværgvækst og så er jeg så egoistisk, at jeg ikke vil sætte min egenførlighed under at skulle have et barn.
  Nøj, hvor har jeg hørt for det mange gange – “ej mener du det?”, “Bare vent og se”, “Ja ja Emma, du skal nok blive klogere, når du møder den rette” “Mon ikke det bare er fordi du ikke har en kæreste lige nu” osv osv osv. I starten blev jeg pisse såret og vred, såret over, at andre skulle stille sig til dommer over mit liv, mit helbred, vred over at der ikke er mere omtanke, og at normen er så indædt i folk, at det kun er et rigtigt liv, hvis vi får børn, villa, vovse og stationcar. Det sjove er, at det først er, når jeg fortæller hvorfor, at jeg ikke vil have børn, at folk laver om i deres måde at snakke på, så er de ligepludselig medfølende osv. – Men så alligevel ikke, det fører ofte til, at de så siger om det er pga. risikoen for, at barnet vil arve mit dværgvækst. Heldigvis er jeg et meget åbent menneske, men synes stadig det nogen gange kan være privat og for meget, hvordan man skal forsvare sine valg her i livet.

  Og ligesom du siger, så nej er det da selvfølgelig ikke sikkert, men det er kun dig og Tim, der kan bestemme det, og det samme for mig. 🙂

  Sorry for den lange kommentar, men blev lidt harm på dine og jeres vegne, og som du ser her i feltet, så er alt for mange åbenbart udsat for det samme. Tak for at du skaber debat om det <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Wow det er dog også nogle ubehagelige kommentarer at få. Utroligt at folk ikke kan (og måske VIL?) sætte sig lidt bedre ind i din situation og det du forklarer.
   Men ja, normen er virkelig så stærkt forankeret i samfundet – så meget at folk helt glemmer hvad god opførelse er 😉

   Og det var virkelig så lidt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rebecca

  Jeg har ingen børn endnu, men tillader mig alligevel lige at dele mine tanker omkring emnet ☺️
  Selv er jeg vokset op som den ældste i en søskendeflok på tre og har altid været sikker på, at jeg selv skal ha’ børn når den tid kommer. Mange har antaget, at fordi jeg selv har søskende, så skal jeg selv ha’ mere end et barn. Men når jeg bliver spurgt hvor mange børn jeg gerne vil ha’ når tiden kommer engang, så vil svaret altid blive det samme: Jeg skal ikke ha’ flere børn end at jeg kan rumme hele dem, alle aspekter af dem og elske dem fuldt ud, uden at gå på kompromis med mig selv og mit eget velbefindende. Ingen er tjent med en mor, der er stresset, presset og udkørt døgnets 24 timer ☺️ Så når tiden engang kommer, så må vi jo se om det betyder et, to eller flere børn Det må tiden vise. Jeg håber for jer, at de indvaderede spørgsmål snart får en ende og jeg er sikker på, at Bella har og fremtidigt får det fantastisk – søskende eller ej

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Du skal være velkommen 🙂
   Jeg synes at dit svar er genialt. Nemlig det antal man kan rumme og har overskud til! Og det antal er bare forskelligt fra person til person.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Godt indlæg!
  Jeg er SÅ fucking træt af at høre på folk dumme kommentarer om, at “du nok skal blive skruk”, “Det kommer, vent og se” eller “selvfølgelig skal du da have børn!”

  Jeg har ikke lyst til at få nogen. Det havde jeg ikke for ti år siden, og det har jeg stadig ikke. Jeg er 26, og folk har sagt den slags siden jeg var 18. Stop. det. nu.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Åh det er da også de mest flabet og uforskammet kommentarer overhovedet. Utrolig mange mennesker opfører sig som om de ved bedre end én selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Vil du ikke skrive lidt mere om amning? Jeg synes stadig der er en tendens til at man SKAL elske det, og det gjorde jeg absolut ikke. Jeg var lykkelig, da min datter i en alder af 8 mdr selv sagde stop.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jo, hvad tænker du helt præcist? Bare mine tanker og oplevelser omkring det, eller?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Ja præcis. Læste bare lige i en kommentar at du heller ikke elskede amning, men gjorde det alligevel. Og du er god til at tage nogle tabubelagte emner op, så det kunne være interessant (og måske en god debat) omkring hvorfor man ikke nødvendigvis elsker at amme og hvorfor man så gør det alligevel. Tanker og oplevelser, ja 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Tusind tak – det er jeg glad for at du synes! Jo, jeg kan godt prøve at skrive et indlæg om mine tanker, oplevelser osv. Det er noteret på min liste 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Majbritt

  For det første vil jeg sige at jeg godt kan forstå at det er irriterende at blive spurt om hele tiden, men for at tage det lidt ud af børnekonteksten er det jo noget der sker hele tiden.

  Du bliver gennem hele livet spurgt om hvornår du har tænkt dig at tage næste “livsstep” i forhold til hvad der er normalt. Det er jo ligegyldigt om det handler om uddannelse, parforhold, boligsituation, børn, arbejde osv. Og det jo egentlig ikke noget man lægger mærke til medmindre man altså har tænkt sig at gøre noget andet en normalen. Jeg har for eksempel en ven, der prøver at slå igennem som kunstner, men hun bliver rigtig ofte spurgt af folk, hvornår hun begynder på en uddannelse, ligesom alle andre. Og jeg jo aldrig tænkt over at folk spurgt mig om det da jeg holdt sabbatår, fordi for mig var det naturligt at jeg skulle igang bagefter, det var det næste skridt. Det er det jo bare ikke for hende, så derfor finder hun spørgsmålene rigtig irriterende for hende, hvor jeg fandt dem helt naturlig.

  Jeg tror et eller andet sted bare man skal lære sige fuck it, hvis folk bliver ved med spørge til noget, som for dem er normalen, men ikke er det man selv har tænkt sig at gøre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Jeg synes, at det er en meget moden beslutning, og overhovedet ikke egoistisk, at fravælge at få flere børn. Som du selv skriver, så synes jeg ikke, at eneste grund til flere børn skal være, at Bella får glæde af en søskende eller flere.
  Jeg synes dog, og der vil mange, navnligt dem, der er vokset op som enebørn, nok være uenige, men at det er vigtigt at tage i betragtning, hvordan et enebarn får det, når det skal stå på egne ben. Jeg er klar over, at det meste af et barns personlighed bliver dannet gennem opdragelse. Men jeg kan ikke undgå at tænke på, at jeg har (haft) en rigtig nær veninde, der var enebarn samt en tilsvarende gymnasieveninde, hvor de simpelthen har svært ved at håndtere, hvis man ikke er enige med dem, kommer med konstruktiv kritik eller andet. Jeg har oplevet eksempler på hvordan, at det er tydeligt, at de ikke har været vant til at kæmpe om forældrenes opmærksomhed, ikke er vant til at skulle gå på kompromis og i det hele taget er vant til at man ikke kan få det hele på en gang. Og for begge har det været svært at flytte hjemmefra, at finde ud af, at de ikke altid er omdrejningspunktet for alt. Og jeg ville virkelig ikke ønske, hvis mit barn blev sådan. Dermed ikke sagt, at et enebarn pr definition bliver sådan. Men det er bare en observation jeg har gjort mig de sidste 4-5 år. For nogen enebørn bliver det bare meget tydeligt, at der ikke har været nogen at dele opmærksomheden med og derfor kan de opleve det som en stor udfordring pludselig at skulle stå på egne ben.
  Jeg har selv to søskende og vi har haft ufattelig meget glæde af hinanden gennem vores opvækst, men der er samtidig opstået nogen konflikter gennem tiden. Men de har virkelig været en gave. Også i forhold til det her med, at alle er forskellige, og at man ikke altid får ret, at diskutere konstruktivt således, at jeg har et naturligt forhold til, hvis nogen retter en konstruktiv kritik af mig både professionelt såvel som personligt.

  Og som jeg indledte, så er ovenstående på ingen måde noget, der skal ses som en kritik eller andet. Det er blot fordi jeg synes denne diskussion omhandlende “argumenterne” for/imod det at få et eller flere børn er interessant. Jeg synes tit det kun kommer til at handle om, at det er “synd” for barnet i forhold til ikke at have nogen at lege med, og være tætte med gennem barndommen. Men min erfaring siger mig, at det, på den lange bane, også personlighedsmæssigt kan have en betydning om man har haft søskende eller ej. Og det synspunkt synes jeg ikke bliver berørt så ofte.

  Men beslutningen om at få et eller flere børn kan kun træffes af de enkelte forældre, og de er de eneste, der ved, hvad der er bedst for dem. Sådan vil det altid være. Der er ingen af dine læsere, der er i tvivl om, at Bella er elsket og har det virkelig rart som det ser ud nu. Et barn er glad, hvis forældrene er glade. Og hvis forældrene er lykkelige med ét barn, så er det da selvfølgelig den bedste beslutning. Sådan set forstår jeg slet ikke, hvorfor andre folk føler sig berettiget til at gøre sig til dommer over andre børns behov for at få søskende selvom det selvfølgelig er i orden at forholde sig til argumenterne for og imod. Det kan, efter min mening, kun være forældrenes beslutning, hvad der er bedst for den enkelte familie!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   De typer har jeg også mødt – dem som ikke kan forstå at de skal kæmpe for noget som helst, da alt er blevet serveret på et sølvfad. Men de har både været folk fra store søskendeflokke OG enebørn. Jeg kender også flere af de lidt forsagte typer. Dem som godt kan godt i et med tapetet til fester og som sjældent starter en diskussion. De har været folk fra store søskendeflokke OG enebørn. Alle typer af mennesker findes alle steder i samfundet, og jeg tror simpelthen ikke på at det handler om antallet af søskende. Det handler om så meget andet og generelt mere om ens generelle opdragelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Nu er jeg heller ikke en af dem, der har børn, eller har planer om det i den nærmere fremtid, men jeg vil alligevel gerne bidrage til debatten, fordi at jeg synes, det er et enormt vigtigt (og som mange andre også nævner tabubelagt) emne selv i det moderne Danmark anno 2015.

  Jeg har aldrig været en af dem, der har drømt om at få børn. Jeg har heller aldrig været en af dem, der har elsket børn. Jeg er 26 år i dag. Jeg arbejdede for en del år tilbage som au pair i et oversøisk land, hvor jeg passede 4 piger, der var søskende. De var mellem 3 og 10 år, da jeg var hos dem. Nu skrev jeg godt nok før, at jeg aldrig havde været en børn elsker (vi kan også kalde det skruk type), men jeg elskede de her piger over alt på jorden. De var de skønneste. Min store begejstring for dem tror jeg dog netop også skyldes deres alder. Ingen af dem var jo i baby stadiet, hvilket også bestød at jeg meget lettere kunne kommunikere og lave aktiviteter med dem.

  Så måske skal jeg mere moderere det til, at jeg ikke er en baby person fremfor børne person. Jeg kan dog stadig ikke forstille mig, at jeg nogensinde bliver sådan en kvinde, der bare elsker andre folks børn.

  I Sex and the City er der en genial scene, der adresserer dette. Pigerne sidder på en fancy café. Ved siden af dem sidder en lille dreng og drikker varm chokolade med sin mor. Han har chokolade over hele sit ansigt. Hertil kommentere Charlotte, om han da ikke er sød. Straks farer Samantha op, og siger at små børn ikke hører hjemme på fancy caféer. Charlotte kigger over på Miranda, da hun forventer, nu hvor Miranda selv har en lille søn, at Miranda vil “forsvare” at den lille dreng sidder der og sviner på caféen. Miranda svarer dog Charlotte, at hun ikke vil forsvare børn. Hun vil forsvare sit eget barn. Hun elsker Brady, men det er ikke ensbetydende med, at hun også elsker alle andre små børn.

  Jeg synes, at scenen er så rammende for, den forventning der ligger fra omverden på kvinder i dag om, at vi skal elske børn og hele tiden være skruk. Uagtet om man har et barn, to børn eller slet ingen.

  Selv har jeg på ingen måde planer om, at skulle have børn i løbet af de næste fem år (tiltrods for at jeg er sammen med drømmemanden). Jeg tænker altid, at jeg ved det helt inden i, den dag det er rigtigt for mig dem (den). Jeg kan sagtens se mig som mor, og jeg kan sagtens se mig have 2-3 børn, men det jeg så slet ikke kan se for mig, er hele processen omkring først og fremmest at blive gravid, så gå og være gravid i 9 måneder (evt. 18 måneder eller derover hvis man vil have flere børn), dernæst hele proessen omkring fødslen, efterfulgt af barsel (det kan jeg SLET ikke forstille mig), og så kan jeg til sidst heller ikke forstille mig at skulle være på barsel (og da slet ikke i mere end max 9 måneder). Det at gå og passe på en lille baby i så lang tid – det tiltaler mig virkelig ikke.

  Jeg har nogen gange snakket med min mor om det (jeg er meget tæt med hende), og hun fortæller mig altid, at det ikke var før hun mødte min far, at hun havde lyst til at få børn. Well, jeg ved bare helt inden i, at jeg har fundet ham, jeg gerne vil have børnene med (barnet), men jeg ved virkelig ikke hvornår, jeg får lysten til at få de der børn (barn).

  Lige nu forstiller jeg mig, at jeg om 8-9 år kan få lyst til at bruge den tid og energi, der ligger i at få et barn. Men skal jeg så til den tid bekymre mig om, om jeg overhovedet kan blive gravid? Så vil jeg være 34/35 år.

  Jeg har meget store livsambitioner, og dem kan jeg egentlig sagtens se et barn/børn ind i, men der er bare så meget jeg gerne vil gøre/se/opleve, før jeg skal have et barn som min absolut 1. prioritet altid.

  Anyway, virkelig lang smøre, men jeg tror egentlig bare, at jeg prøver at sige, at der simpelthen er så mange oldnordiske og forskruede forventninger til kvinder selv den dag i dag. Og selv i et så veludviklet og moderne samfund som Danmark.

  Super fedt og aktuelt indlæg Jeanett!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  For det første, tusind tak for en god og befriende ærlig blog! Kommenterer normalt ikke, men synes simpelthen det er synd folk ikke kan blande sig udenom, og tænke sig om generelt inden de skal blande sig i utrolig private sager!
  Jeg er pt. gravid med vores den 3. og de to andre er knap 5 og 2. Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg gerne vil have en flok. Herhjemme er vi heldigvis enige (hvilken jo er det eneste der tæller, at du og Tim er enige). Vi vil nok også gerne have en nr. 4, men tager dem en af gangen, og mærker efter i maven om lysten er der 😀
  Men hold nu fast, hvor har folk travlt med at kommentere på vores “enorme” børneflok! “Ej, så har I ikke tid til dem alle” “Man kan bedre være god ved en eller to” “Så går alt jo op i børn” “Så er der jo aldrig tid til at pleje forholdet” ” Det er da kun socialt belastede familier, som får så mange børn” og jeg kunne blive ved. Åhh det kan være trættende at høre på, for vi er SÅ glade og tilfredse med vores valg og måde at leve på! 😀 Vi har fin tid til alle ungerne, til ferier, til at pleje forholdet og opfylde vores drømme! Vores tøser får al den kærlighed og opmærksomhed de kunne ønske sig 😀 Det er træls, når man nogle gange ender med at føle sig presset til, at skulle forsvare ens valg!
  Dertil kommer kommentarerne om “at denne gang må vi håbe det bliver en dreng” så 😛 Hvilket vi helt ærligt ikke kunne være mere ligeglade med! Men det er også vældig svært at overbevise folk om, at vi er ganske tilfredse, om vi så får ene piger <3 Nogle gange kan jeg ikke dy mig, og så får de "Nej, for os er det vigtigste at barnet er sund og rask" tilbage. Så får folk travlt med at trække i land, for "det synes de selvfølgelig også". Tænkt hvis vi reelt var kede af ikke at have en dreng? Så ville sådan en kommentar simpelthen være så forfærdelig! Folk skal altså tænke sig om, de ved jo ikke hvad der ligger bag eller foregår bag hjemmets fire vægge! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Mit barn er nu 6 måneder og jeg ved allerede at jeg ikke skal have flere.
  Det har været de værste 6 måneder i mit liv og jeg er først nu, ved “at komme ud på den anden side”. Jeg har faktisk brugt nogle af dine gamle indlæg som fx. Det om at man skal elske at være mor.
  Jeg har det bedre nu, men jeg er sikker på, at jeg ikke kan komme igennem dådan en omgang igen og hvad er så mindst “synd” – et barn uden søskende eller 2 børn med en mor der er gået helt neden om og hjem?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Jeg er ked af at du har haft det svært – det lyder meget ligesom mig. De første 6-8 mdr var også et helvede. Men jeg er glad for at mine indlæg måske kan have hjulpet dig lidt på vej! Det er vildt, når man kan “hjælpe” andre på den måde, som man slet ikke kender!

   Ja, det er også en af de tanker jeg har gjort mig. At Bella ikke fortjener en mor der går helt ned på den måde igen, bare for at føde søskende til hende. Så tror jeg at både jeg, hun og mig og Tims parforhold har bedre af bare at være os tre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malou

  Det er et interessant emne at tage op – tænk at der altid er denne interesse for andres liv (siger jeg og læser om dit liv her på bloggen :joy: ) Men jeg tror bare, man må konstatere, at folk af og til stiller den slags spørsmål på en svært uheldig måde! Selv bliver jeg ofte spurgt af velmenende kollegaer om ikke jeg skal have børn; der bliver hentydet, antydet og spurgt ret så direkte – og ofte tilføjet, at nu skal man jo passe på med at vente for længe.

  Det er ikke af ond vilje, det ved jeg. Men de skulle bare vide, at der rent faktisk ikke er noget, jeg hellere vil! Desværre skal min mand og jeg skal have hjælp til det. Og vores situation er sådan, at det intet har med livsstil, alder eller den slags at gøre – vi kan ikke selv gøre noget for at “arbejde på sagen”. Det er en hård og træls situation – og vi er ikke engang sikre på, at det vil lykkes for os i sidste ende. Tænk at folk aldrig overvejer den mulighed, før de spørger?

  Jeg synes, man skal vælge det man helt selv ønsker i forhold til børn – frihed til alle typer af valg, ingen børn, et barn, mange børn; det er det, jeg går ind for. Man kan ikke sammenligne sit liv med andres, alles situation er ikke ens. Jeg synes hverken I er egoistiske eller andre tåbelige ting, jeg synes det lyder som om, I er voksne mennesker, der træffer kvalificerede valg med udgangspunkt i jer selv, jeres familie og jeres liv.

  PS Jeg er i øvrigt selv enebarn, og det hsr jeg ikke taget skade af :grinning: Jeg har et godt og nært forhold til mine forældre, som for det meste har haft tid og overskud til både mig og hinanden. Jeg har altid selv tænkt, at jeg gerne ville have mere end et barn, men hvem ved – nu er det jo ret så besværligt for os, så det er ikke sikkert, jeg bliver ved at ha det sådan. I første omgang håber jeg bare at være så heldig at få et eneste barn, som er sundt og raskt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Ikke helt samme situation, men der er alligevel nogle fællestræk. Da vi fik den første, vidste vi godt at vi ville have flere. Og da han var lidt over to år, snakkede vi om at mange jo mener at det er en perfekt alder at blive storebror/storesøster når man er 3 år, og vi aftalte endda at nu ville vi gå i gang. Men jeg måtte trække i land. Jeg var overhovedet ikke klar til at skulle dele mig mellem to børn. Havde det fantastisk med mand og søn, og kunne give vores søn min udelte opmærksomhed. MEN. Da han blev tre år kom lysten 🙂 Sønnen var blevet “stor” og selvstændig på mange måder og pludselig følte jeg at jeg nu havde “nok” til to 🙂 1½ måned før han blev 4 år, blev han storebror til en dejlig lillebror 🙂 Og jeg er så glad for at vi tog den beslutning – og at vi lyttede til mavefornemmelsen og ventede til at det føltes helt rigtigt 🙂
  Jeg er selv enebarn (og var meget glad for at være det), og må sige at det er helt fantastisk at være tilskuer til den store søskendekærlighed <3 Det er lidt ligesom det at få et barn – svært at beskrive de store følelser.. De skal opleves 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hej Jeanett, jeg kommenterer ikke så meget herinde, men har fulgt med rigtig længe 🙂 jeg ville bare lige give et lille indspark her – tag det til dig, hvis du føler, at du kan bruge det til noget. Jeg er nemlig selv enebarn, og ligesom mange af de andre skriver, så er det sgu helt fint at være enebarn – det er der masser af fordele ved. På et punkt vil jeg dog komme med et råd – hvis det er muligt, så se om I på nogle af jeres ferier kan rejse sammen med andre, der har børn. Når man bliver lidt ældre end Bella er nu, kan det være virkelig kedeligt at være enebarn på ferien og ikke have nogen at lege med! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min nyeste ordre fra ASOS