Motivation og træningsmakker: at træne med en veninde

Amning: Min oplevelse

Amning: Min oplevelsePænt grænseoverskridende at dele dette billede: Bella, 24 timer gammel, igang med et måltid

Jeg har aldrig lavet et indlæg om min oplevelse af hvordan det var at amme. Jeg har nævnt i andre indlæg kort, hvordan det gik og de problemer jeg havde undervejs, men aldrig et rent om hele oplevelsen fra start til slut. Det får I nu her, på request fra flere af jer.

Før jeg overhovedet blev gravid, vidste jeg, at jeg meget gerne ville amme. Jeg tror på, at det sundhedsmæssigt er det bedste for barnet. Jeg er opvokset i et hjem, hvor vi alle blev ammet længe (jeg blev kortest tid, cirka 17 måneder. Min lillebror var næsten 4 år. Min søster et sted der imellem). Folk der selv valgte ikke at amme blev helt sikkert set skævt til i mit barndomshjem. Nu vil jeg dog gerne påpege, at jeg ikke tænker dårligere om folk som ikke gør. Jeg synes, at det er gammeldags, at mene at amning er “the only way”. En god mor sidder IKKE i brysterne.
Jeg elskede det aldrig, men det ændrede sig, hvordan jeg havde det med amning i løbet af perioden på knapt 14 måneder.

Opstarten var egentlig ret “nem”. Mælken løb hurtigt til og Bella ville rigtig gerne spise. Hun var også lidt lille fra fødslen (2880 g), så hun skulle helst også tage på. Hvilket hun i den grad gjorde! Selvfølgelig er der alle de ubehagelige opstarts-gener; spændte bryster, sår og ømhed. Men sammenlignet med de fleste af mine veninder, så var jeg ikke særlig hårdt ramt. Personligt havde jeg det bare underligt med det hele. Selvom det er en naturlig ting, så synes jeg det var mærkeligt, da mine bryster altid har været noget seksuelt for mig. At en anden nu brugte dem til noget helt andet og mange, mange gange dagligt, dét havde jeg det ikke godt med. Jeg ved ikke hvordan jeg ellers skal forklare det, men det føltes underligt. Jeg gik også fra, at være en kvinde som intet have imod at vise masser af kavalergang, til at pakke dem helt væk. Jeg magtede ikke at andre skulle glo på dem, da jeg syntes, at jeg delte dem nok i forvejen. De skulle ikke have yderligere opmærksomhed.

Da Bella er knapt 3 måneder, så bliver jeg ramt af brystbetændelse – op til flere gange. De første par gange er det milde omgange og de går over af sig selv efter et par dage med feber. Derefter følger et par voldsomme omgange, hvor lægebesøg og antibiotika er nødvendigt. De sidste gang får vi ikke betændelsen slået helt ned, og da min antibiotika slipper op, så blusser det helt sindsygt op. Det ender, som nogen af jer måske kan huske, på hospitalet, hvor en stor betændelsesbyld må skæres op, for at få betændelsen helt ud. Jeg fortsætter med at amme igennem det hele, da jeg nægter at give op og samtidig gjorde det faktisk ikke ondt at amme imens – det lettede faktisk bare, hver gang hun fik tømt et bryst. Perioden her er hård, der bliver grædt mange tårer, men samtidig vokser amningen lidt på mig, da jeg pludselig føler, at jeg har valgt den aktivt til SELV, ved at blive ved med amme på trods af den voldsomme omgang. I dag har jeg et lille ar på cirka 1 cm på mit højre bryst, til minde om den tid.

Amning er og var en utrolig privat ting for mig og igennem alle 14 måneder, så var det ikke noget, som jeg havde lyst til at dele med andre. Især ikke hvis der var mænd, som ikke var Tim, til stede i rummet. Mine bryster var stadig bryster og bare fordi de nu også var madcentral for en baby, så var det stadig mine bryster, som blev flashet konstant. Jeg havde ingen problemer med at amme foran andre kvinder, og jeg husker også et tidspunkt i mødregruppen, hvor 5 ud 6 kvinder på et tidspunkt alle sad og ammede børn imens vi drak te. Det var helt fint, men var der flere på besøg hos os eller var vi andre steder, så gik jeg ind i andre rum. I starten var det 100% for min egen skyld, men jo ældre Bella blev, jo mere distraheret blev hun også, hvis der skete andre ting i samme rum.

Da Bella var knapt 5 måneder gammel, begyndte vi på en smule grød, da hun viste interesse for det. Hun legede meget med det, så de første to måneder var det ikke meget mad hun fik ud af grøden, men hun fik smagt og lidt røg der nok ned. Jeg fortsatte med at amme, som jeg plejede. Som hun blev ældre, så blev hun også sværere at få til at sove om dagen. Hun har altid været god til at sove om natten, men eftermiddagslur har aldrig været hendes favorit og det har, så længe jeg kan huske, været en kamp. Da hun stadig ammede, så var den nemme måde bare at amme hende i søvn. Minus var så desværre, at hun lå ovenpå mig og man kunne IKKE flytte hende uden at hun vågnede. Ofte sov jeg bare med, men jo ældre hun blev, desto tungere blev hun og jeg ville hellere bruge min “fritid” på at blogge, ordne vasketøj, tage et bad eller nogle af de andre ting, som man ikke når, når barnet er vågen. Derfor blev den der eftermiddagsamning er sur pligt og et irritationsmoment for mig.

Månederne går og amningen fortsætter som den hele tiden har gjort. Jeg trapper ned for antallet af gange hun ammer i løbet af dagen, i takt med at hun får mere grød og vi introducerer grøntsagsmos og andre ting. Den amning jeg især holder fast i er lige inden hun skal sove (fordi hun oftest faldt i søvn i løbet af den), en enkelt om natten (igen, fordi hun faldt i søvn af den igen) og den om eftermiddagen (igen-igen, fordi hun fik sovet under den). Da vi nærmer os vuggestuestart (her er hun 10 måneder), da fjerner vi dem om dagen, da jeg jo ikke har mulighed for at amme hende der. Jeg beholder den om aftenen og om natten, da især den sidste gør, at vi alle hurtigt kommer til at sove igen. Da hun starter i vuggestue, starter jeg på TV 2/FYN og der kommer hurtigt ret mange sociale ting, som involverer alkohol. Og den slags sociale ting, hvor der er mere end bare et par glas vin 😉 Amningen bliver igen et irritationsmoment for mig og jeg begynder at tale med Tim om, at stoppe helt. Jeg er dog fast besluttet på at fortsætte til hun er minimum 12 måneder. Jeg ved ikke hvorfor, det var bare et mål jeg havde.

Jeg fortsætter, men begynder at lufte overfor venner og veninder, at jeg agter at stoppe snart. De fleste kvinder i min omgangskreds har heller ikke kørt den længere end dertil og flere stoppede endda længe før. Fælles er, at rigtig mange af dem heller ikke elskede amning. Da hun nærmer sig 13 måneder, så begynder folk at spørge hvornår jeg ville stoppe, da jeg jo selv havde nævnt, at det ville ske efter 12 måneder. Sjovt nok, så gør deres spørgsmål (som er velment og kun kommer, fordi jeg selv havde ytret mig omkring det til dem), at jeg bliver helt rørstrømsk over amningen og pludselig ikke har lyst til at stoppe alligevel. Det var jo noget specielt Bella og jeg havde sammen, som hun ikke havde med Tim eller andre. Det fortsætter en lille måned, hvor jeg holder af det, velvidende om, at det kører på lånt tid. Til sidst ammer hun dog ikke rigtigt længere, hun leger og jeg begynder igen at være irriteret over, at det binder mig en del (i forhold til ikke at kunne tage væk en overnatning (jeg kunne aldrig få det til at fungere med at malke ud) og i forhold til at skulle tænke på mit alkohol indtag). Da hun er næsten 14 måneder stopper vi. Det går ret nemt med at stoppe og hun opsøger det kun meget, meget få gange. Alle gangene er hun nem at distrahere med noget andet, så det er aldrig en kamp. Jeg savner det, helt ærligt, lidt de første par måneder efter stoppet, men fortryder aldrig min beslutning og i dag ville jeg gøre det samme.

Nu regner jeg ikke med, at jeg skal have flere børn, men skulle det en dag alligevel ske, så vil jeg gerne amme igen. Primært for barnets skyld, men jeg vil prøve at se, om jeg ikke kunne nyde det en smule mere end jeg gjorde første gang. Jeg kommer dog aldrig til at elske det

Hvordan har I det med selv at skulle amme? Vil I gerne? Er I nogen som har valgt det fra?

I’ve never told you guys have breastfeeding was for me. I did it for the sake of my daughter and her health, but I never really loved it my self. I don’t know why, but it just felt weird and I was used to thinking about my breast as a sexual thing – not someones lunchbox!

bloglovin

35 kommentarer

  • Melisa

    jeg ammer nu (min datter er to måneder. ) Jeg har ligesom dig altid haft et ønske om at amme og havde slet ikke overvejet mme. Hun tager heldigvis fra fra første sut. for mug fungerer det at malke ud, jeg har en elektronisk og det er perfekt og gør at mig og min mand allerede nu har været alene ude og skal det igen snart.
    Min blufærdighed forsvandt under fødslen så jeg har intet imod at amme foran alle. Jeg har dog malket ud da jeg for første gang i sidste uge var på cafe med hende, men det var for min skyld mest.. Gad ikke sidde foran alle og amme.
    Hvor længe jeg bliver ved, ved jeg ikke. Nok ikke så længe jeg selv ammede (3 1/2) men tænker 12-18 mdr

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Dejligt det er noget du nyder! Og tak fordi du delte din oplevelse 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrin

    Jeg havde, ligesom dig, en klar forestilling om at ville amme inden min datter blev født. Vi havde en rigtig svær opstart med åbne sår på begge brystvorter og 3 gange brystbetændelse de første 5 uger med penicillin 2 af gangene og indlæggelse en af gangene. Derudover gjorde det simpelthen så vanvittigt ondt de første par måneder og jeg blev hele tiden spurgt om det nu var det værd. Især af veninder der selv havde valgt amningen fra! Men det gjorde mig på en eller anden måde mere stædig og jeg blev ved. Da min datter var 9 måneder fik hun MØB som gjorde at hun nægtede amningen fra den ene dag til den anden. Jeg malkede ud og forsøgte at amme i 3 uger efterfølgende, og det var en periode med meget frustration og mange tårer. Endeligt gav jeg op – men jeg sørgede sådan over det i noget tid efterfølgende. Ligesom dig, havde jeg et mål om at ville amme i 12 mdr og samtidigt frygtede jeg at vores bånd ville svækkes af ikke at have den ting sammen.. Nu er hun 12 mdr, og jeg savner det overhovedet ikke – selvom jeg ikke ville have gjort noget om. Jeg håber på et nemmere forløb næste gang – og samtidigt er jeg mere bevidst om at amningen ikke betyder alt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Jeg sidder pt med min under 1 uge gamle datter og kæmper med amningen. Jeg har masser af mælk, men får sår og vabler hvilket gør det ekstremt smertefuldt:( Jeg vil SÅ gerne amme hende, men jeg tuder næsten hver gang af smerte.. Jeg ved at man siger at en god mor ikk sidder i brysterne og jeg er meget lidt fordømmende overfor kvinder der vælger ikke at amme – men jeg føler mig SELV som en dårligere mor fordi jeg ikk kan give hende mad. Øv, det er pisse hårdt!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Puha din stakkel. Jeg ved ikke om det hjælper dig, men det bliver bedre – det lover jeg! Dine bryster skal bare lige vænne sig til at blive tygget i flere gange dagligt. Jeg havde en ammebrik, fordi Bella ikke kunne få ordentligt fat. Den skånede samtidig mod de værste sår. Måske skal du prøve sådan en? Du kan købe dem på apoteket. Bare husk at købe den stor nok (jep, der er forskellige størrelser!). Køber du en der er for lille, så giver den dig gnavesår.

      Og du er IKKE en dårlig mor, hvis amningen bare ikke lykkedes. Det er du virkelig ikke!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Louise

      Tusind tak for dit svar! Jeg har købt ammebrikker og de skåner sår og vabler. Men der kommer stadig en strålende/nivende fornemmelse som gør at jeg sidder helt oppe i loftet af smerte! Jeg vil bare SÅ gerne. Jeg ved godt at jeg ikke er en dårlig mor, hvis jeg går over til flaske, men jeg synes amningen er så hyggelig – når den altså fungerer!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Jeg tror også du skal hele helt før du ingen smerte har. Det også ondt på mig de første par uger. Et andet tip er, at lade dine bryster få lov til at “lufttørre” efter amning. Det gør at det heler hurtigere. Det kan man selvfølgelig ikke, hvis man er ude, men hvis man er alene hjemme kan man gøre det.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • C

    Jeg er fire måneder plus nogle dage inden i anden runde amning for mit vedkommende. Første barn blev ammet til hun var 11 måneder, hvor jeg træk stikket, fordi jeg var gravid igen, og jeg blev for træt (som i zzz) af både at amme og være gravid.

    Begge gange har det været helt uproblematisk.
    Men elsker jeg det? Nja. Jeg sidder jo ikke forelsket og kigger på mit barn. Jeg ser det nok mere som noget praktisk og hyggeligt.
    Ligesom når den store spiser rugbrødsmadder. Elsker måske heller ikke ligefrem selve fødeindtaget som sådan, men det kan da være dejligt 🙂

    Amning er for mig praktisk, nemt og en smule overdebatteret. Altså – jeg forstår godt pointen med et indlæg som dette, men det er mig en gåde, hvorfor det gang på gang fylder så meget i medierne. Jeg mener, det er babyfodring?

    Nuvel, det sidste var et sidespor. Jeg er nok blevet endnu mere afslappet omkring det anden gang, men ellers har jeg det nok meget som dig. Ammer glædeligt foran veninder/venner og min egen familie. Not so much min svigerfamilie, hvor jeg smutter i et andet rum. Omvendt ammer jeg tit på cafeer og bænke. Foretrækker generelt steder, hvor jeg selv sidder godt. Og nu hvor babyen er blevet større så steder, hvor der ikke er alt for mange ting til at distrahere…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria B.

    Jeg ammede min søn til han var ca 10 måneder. Jeg ville gerne amme, men ikke for enhver pris. Min kæreste var inden fødslen meget opsat på at vi skulle gøre alt for at det lykkedes, hvor jeg mente at jeg havde veto på det punkt. Hvis det ikke fungerede, så ville jeg have lov til at trække stikket. Det skulle ikke være en kamp. Og det blev det heldigvis ikke. Vores søn havde lidt svært ved at få fat, så jeg fik en ammebrik og så virkede det fint. Jeg valgte at amme med den alle 10 måneder, fordi det var nemt for ham at få fat. For mig var det også en måde hvorpå mine bryster forblev mine. Giver det mening?
    Det sværeste for mig var den debat om amning i det offentlige rum, der kørte på det tidspunkt. Det hæmmede mig. Så jeg spurgte altid om jeg måtte amme og jeg ringede på forhånd til caféer og tjekkede. På det punkt var amning virkelig ikke afslappende for mig…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Jeg havde også ammebrik helt fra starten, fordi Bella ikke tog rigtigt fat. Det tror jeg til gengæld har reddet mig for de værste sår og deslige 😉 Og det giver helt bestemt mening 🙂

      Jeg var virkelig heller ikke vild med offentlig amning og undgik den så meget som muligt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • sanne

    Jeg kan ikke forstå at der er så meget fokus på amning ved jordemor og på sygehuset, nå der ikke er noget hjælp at hente når man kommer hjem.

    Min søn var meget sulten fra starten, blev ikke mæt og tabte sig også mere end han måtte. På sygehuset gav de ham modermælkserstatning og det skulle vi også gøre da vi kom hjem indtil han begyndte at tage på. Efter 2 ugers tid begyndte det at gøre meget ondt (hvilket min sundhedsplejerske sagde var normalt) efter 3 uger tog jeg til læge og fik af vide at der ikke var noget galt, jeg skulle bare tage noget smertestillende. Det var så slemt at jeg græd hver gang jeg skulle amme, men der var intet hjælp at hente. Efter 4 uger stoppet jeg med amning. Da jeg lidt efter starter i mødregruppe kunne en anden mor fortælle mig at hun havde oplevet det sammen og fået samme ”behandling” af læge og sundhedsplejerske. Men da hun var sygeplejerske havde hun ikke affundet sig med det svar og forlangt at blive behandlet for svamp, som hun havde læst sig til det måske kunne være, og efter få dage var det væk og hun har ammet sin søn til han var 10 mdr.
    Jeg føler mig snydt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Jeg synes også de bruger tiden på at prædike mere end at hjælpe. Og jeg kender mange, som har oplevet fordømmende blikke fra personale, fordi de ønskede at stoppe amningen. Hvilket jeg ikke synes de skal blande sig i to minutter efter at man har født.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille D

    Inden jeg fødte, havde jeg en ide om, at jeg gerne ville amme, men vidste også, ar det ikke var et absolut must. Hvis det ikke gik, så gik det ikke. Heldigvis gik det fint nok, især de første 4 mdr, men da vi begyndte at introducere grød og mos var det bare lang mere interessant for min datter. Jeg var i forvejen nødt til at supplere amningen med flasker fra omk 3 mdr, så i 2-3 mdr jonglerede vi med bryst, flaske og skemad! Phew! Omk 6 mdr sagde min datter selv fra og gad ikke amning mere!:) Det var fint for mig også! Alt i alt var det en god og smertefri oplevelse, som jeg gerne tager igen, hvis jeg en dag skulle få lyst til nr 2…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Det lyder også som en ganske fin oplevelse! Jeg gad godt, at have været sluppet for den sidste slemme omgang brystbetændelse 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lika

    Jeg ville og vil meget gerne amme, men det mislykkedes fra starten (lige fra han blev lagt på maven efter fødslen). De gange det lykkedes var jeg i så stort smertehelvede (blod, store sår på brystvorterne efter hver eneste amning), at jeg sad og nærmest bed i en pude under amning. Fordi han ikke blev mæt, ville ikke tage fat (kæmpe frustration for ham) droppede jeg det kort tid efter og fordi jeg ikke ville have at alle måltiderne skulle være evig frustration. Jeg havde det meget skidt med det og var bange for at vi ikke ville få samme tilknytning, men det er jeg kommet over. Næste gang overvejer jeg at hyre en ammevejleder, hvis det er muligt – det kunne være, at det hjalp. Jeg synes nemlig ikke, at jeg fik særlig meget vejledning i hvordan jeg skulle håndtere det hele, desværre.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Øv, så er det måske heller ikke meningen, når det heller bare glipper på den måde. Du er jo en god mor uanset hvad!
      Nej, man får ikke særlig meget vejledning – mere bare en løftet pegefinger om, at det altså er det bedste for barnet at man fortsætter!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bolette

    Da jeg var gravid, sagde jeg, at jeg HØJEST ville amme vores datter i 4 måneder. Jeg skulle i hvertfald ikke være én af de hippier der blev ved med at amme, selvom barnet var stort.
    Meeeeeen man ændrer holdning!
    Min datter er 11 måneder nu, og har for to dage siden, selv vagt brysterne fra. Jeg ville rigtig gerne ha’ fortsat til 12 måneder.
    De første 6 måneder, var amning bare amning. Det var ikke noget jeg elskede, men det var heller ikke et irrationsmoment for mig. Jeg gjorde det fordi det var bedst for min datter.
    Men efter de 6 måneder skete der noget. Jeg begyndte at nyde det mere. Slappe af og NYDE roen og nærheden. Jeg er ret sikker på, at jeg kommer til at savne det meget.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Hvor sjovt! Jeg slappede også af og nød det mere jo ældre hun blev. Måske falder man bare mere til i moderrollen og slapper mere af generelt?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Bolette

      Det tror jeg at du har ret i. 🙂 I starten var jeg i hvertfald er nervøs, om jeg nu gjorde det hele rigtigt. Og man er trææææt! Amningen blev meget hyggeligere, når det ikke var hver 3. time hele døgnet. 😛

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Det gør den helt klart! Og også når både mor og barn kan finde ud af det 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kathrine

    Sikke et fint og personligt indlæg og et smukt billede af lille ammende B <3

    Jeg har to piger på henholdsvis 2,4 og en på 4 mdr. Begge har jeg ammet. Jeg har haft rimelig nemme ammeforløb og jeg synes det er fint og hyggeligt. <3 min første datter valgte det selv fra omkring 10 mdr. Denne gang vil jeg rigtig gerne amme til minimum 12 mdr.: måske længere- dog tænker jeg det vil nå et punkt hvor jeg synes det ikke er rart hvis hun bliver for stor. Kan på ingen måde forestille mig at skulle amme hende på 2,4 🙂 ville føles mærkeligt hun kan jo tale fuldstændig osv..

    At amme foran andre har jeg det ok med herhjemme , men i det offentlige rum bryder jeg mig ikkw om det, både grundet min blufærdighed, men jeg er vist også lidt påvirket af hele den amme debat. Jeg er dog altid typen der dækker til… Men altså min pige på 4 mdr skal også helst have ro til at spise så det giver lidt sig selv 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Nej, jeg har også altid ikke kunnet forestille mig at amme en der var over 1,5 år. Jeg ved ikke hvorfor. Det føles bare weird?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lise

    Jeg elskede at amme! Vidste allerede inden fødslen, at jeg ville amme fuldt til 6 mdr, og derudover til mindst 1 år. Jeg havde slet ikke tanken, at det kunne risikere ikke at fungere, og jegblev faktisk rigtig irriteret hvis andre påpegede det, for jeg mente, at jeg ligeså godt kunne fortsætte med at tro på det. Da min dreng blev 1 år havde ingen af os lyst til at stoppe (ammede dog ikke rigtigt i dagtid pga job/institution). Jeg fik lyst til at fortsætte til 2 år som WHO anbefaler. Det havde jeg dog aldrig troet inden jeg fødte!
    Min dreng fravalgte selv brystet efter 21 mdr, så det gik ganske let. Før jeg flere børn vil jeg helt klart amme igen, også gerne op mod de 2 år. ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Fedt at du har haft en god oplevelse med det 🙂 Jeg synes, at man skal amme som man har lyst til. Dog vil jeg gerne lige nævne, at de fleste og nyeste undersøgelser viser, at der ikke er nogen sundhedsmæssig effekt ved at amme efter barnet er fyldt 12 måneder. Man kunne ikke se nogen forskelle ved børnenes helbred efter man havde passeret de 12 måneder.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Natascha

    Fint emne at tage op – og så sejt at du ammede videre til trods for brystbetændelsen!

    Jeg ammer stadig Alfred (8 måneder) på livet løs. Jeg brugte graviditeten på at forberede mig ved at læse diverse ammebibler (anbefaler alle at læse The Nursing Mother’s Companion!), og amningen gik super godt i starten – baby tog flot på, og jeg havde ingen fysiske problemer som sår, revner, svamp, brystbetændelse, osv. Ikke en eneste gang. Til gengæld har baby ammestrejket meget. Fra han var to-fire/fem måneder ville han kun ammes liggende, og han er stadig stort set umulig at amme uden for hjemmet, selvom det foregår siddende nu 😉 Det har været pisse hårdt at være så bundet til soveværelset. Alt har foregået i to-, tre, og senere fire-timers intervaller og handletom at skynde sig hjem, fordi baby var eller snart blev sulten. Desuden begyndte han at tage for lidt på, og så kørte hele SP/læge/vægtkontrol showet. Det går heldigvis fint nu, han er bare en lang og slank baby, men det var enormt hårdt at skulle kæmpe sådan for at få ham til at spise – jeg troede, babyer var programmeret til at proppe sig.
    Noget andet der har været ret frusterende er al den dårlige ammevejledning, man får (eller, jeg har fået) af SP/læge/sygeplejersker/børnelæge. Jeg har fået langt bedre og kvalificeret hjælp fra Ammenet og deres gruppe på Facebook. Det har virkelig overrasket mig hvor lidt fx læger egentlig ved om amning.
    Nåhmen, her er planen at fortsætte med at deltidsamme til 12 måneder og så stoppe, når baby selv siger fra 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Catharina

    Da jeg blev gravid, tænkte jeg, at jeg da selvfølgelig skulle amme – hvor svært kunne det være?!
    Det viste sig så, at det var ret svært. Jeg havde ikke læst super meget om amning, og var vist ikke lige forberedt, hvor sej en kamp det skulle blive for Karl og mig. “Alle kan amme” sagde de flere gange på hospitalet.
    Det gik egentlig okay i starten, men det var svært for Karl at få fat. Jeg havde sindssygt svært ved at slappe af, når Karl skulle ammes, og jeg synes slet ikke det var så hyggeligt – som alle sagde det skulle være.
    Pludselig begyndte jeg at få sår, dertil kom svamp og brystbetændelse – det var den værste smerte jeg nogensinde har oplevet. Får ondt i maven, hver gang jeg tænker på det. I den periode var hver amning en kamp, Karl blev mere og mere ked af det, og sov dårligt. Vi tog til Åbent Hus hos sundhedsplejersken – Karl havde kun taget 60 gram på, på 10 dage – han var 3 uger gammel Jeg brød sammen, følte mig som den værste mor i verden. Græd som pisket på apoteket, da vi skulle hente brystpumpe, og endnu mere i supermarkedet, da vi skulle købe MME.
    Jeg skulle fortsætte amningen, men malke ud hver gang og supplere med MME. Det holdt jeg til i 7 dage. Karl blev hysterisk hver gang han skulle ammes, fordi det gik så langsomt. Flasken overtog mere og mere, og da han var en måned gammel, tog jeg den endelige beslutning om at droppe amningen og kun give flaske. Det var den BEDSTE beslutning. Det blev hyggeligt at give mad, far kunne tage over, og jeg følte endelig at det var lidt fedt at blive mor.
    Er meget ambivalent omkring amning af barn nr 2 (engang i fremtiden). Tænker desværre ret meget på det…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • S

    inden jeg fødte troede jeg faktisk slet ikke at jeg ville amme overhoved. Tanken om det, var vildt mærkelig for mig fordi jeg ligesom dig, følte at mine bryster var noget seksuelt.
    Men altså på hospitalet har man ligesom ikke rigtigt noget valg (følte jeg ihvertfald) og da jeg kom hjem var jeg bare i en form, for zombie -tilstand, hvor min mand bare kom med baby hver time og lagde ham til. Det gjorde hamrende ondt i starten og jeg græd og græd men et eller andet i mig gjorde at jeg ikke sagde fra.
    Jeg fandt senere ud af at j har/havde en fødselsdeppresion og midt i alle de følelser blev jeg pludselig glad for amningen. Jeg fik sådan en følelse af, at jeg måske ikke kunne give ham alt den kærlighed han havde fortjent – men i det mindste så kunne je give ham mad!
    Så var jeg ikke verdens største fiasko.
    Jeg ammer stadig, han er 7 måneder nu, men jeg er på nedtrapning og håber egentlig at han snart selv siger fra. Men med min svære start, så har jeg det svært med at skulle tvinge det fra ham

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Åh jeg er ked af at du har haft en træls start. Jeg havde det heller ikke nemt i starten. Men godt at du har det bedre! Det er jeg glad for.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bea

    Jeg prøver at trappe ned siden min datter fyldte 1 år. Om dagen er hun nem at distrahere, meeeeen når hun skal sove så fungerer det desværre ikke. Da er jeg ligesom nødt til at amme. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Hvordan lærte Bella at sove uden bryst?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Det var også en af de amningerne vi holdt fast i længst tid. Vi gjorde det, at det var far som puttede i den periode, hvor vi skulle vænne hende af med det. Hun kunne simpelthen “dufte” mine bryster og blev stiktosset, hvis hun ikke måtte amme. Så vi tog mor ud af soveværelset under putteseancen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line Kirstine

    Stor ros til dig jeanett! Du skriver simpelthen de bedste “mor” indlæg. Jeg startede med at følge din blog lige inden du skulle have smukke Bella og især måneds indlæggene ramte mig. Jeg havde ikke selv noget barn på daværende tidspunkt og kan huske jeg kommenterede noget i retningen af at jeg bestemt ville genlæse når jeg engang blev mor og indtil da nyde tosomheden og ikke stresse over at min kæreste ikke var helt klar på baby endnu. Nu er vores datter et halvt år og hver gang der er gået en måned skal jeg lige ind og genlæse de passende måneds indlæg. Nå, kæmpe sidespring, jeg ville bare gerne lige smide lidt ros din vej. Jeg ammer og har (7-9-13) aldrig haft problemer med det, men synes jeg er ret klodset til det, hvilket er en ulempe med kæmpe bryster. Jeg blevet mere ligeglad med at jeg kommer til at flashe, kigge bare på baby, så opdager jeg ikke hvis der er nogen der ser det. Jeg nyder at det er vores helt særlige unikke lille ting og at det er godt for min allergi disponerede datter, men, og der er et men, jeg savner min frihed, som i virkelig meget! Jeg kan fint amme ud, men hun nægter flaske. Føler at det er strengt at sige man savner sin frihed, for det er jo en kort periode hvis man kigger på det store billede, men never the less, er det sådan jeg har det. Nu er vi startet på grød, så der er nok ikke så længe til at det er minimalt hvor meget hun vil amme og så kommer man sikkert til at savne det. For mig er amning kort sagt et had kærligheds forhold. Beklager hvis det blev lidt rodet, men er stage træt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Åhh tusind tusind tak for de rosende ord! Det er jeg virkelig glad for at høre at du synes!
      Bella ville heller ikke tage flaske, så jeg følte mig også ret bundet. Jeg kan genkende alt det du skriver!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er det fint skrevet!
    Jeg har ammet mine fire piger ret længe.
    Med de to ældste var opstarten svær, med brystbetændelse og sår, men med de to yngste var det nemt at starte. Har ammet dem 1-2 år hver.
    Kan stadig savne at amme, synes det er hyggeligt med små knirkende bebser

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Den knirkende baby-del af det, er også ret rar 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] spiste, hvor meget jeg tog på, “Er Bella ikke et hundenavn?” til om hun sov hos os, om jeg ammede (og hvor længe), hvornår Bella måtte få sukker, om vi rejste med barn, hvem der tog barsel (og […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation og træningsmakker: at træne med en veninde