Joelle hos Ellos

Om at være mælkeholiker

maelk-for-livet-missjeanett-mejeriforeningen

Indlægget er sponsoreret af Mejeriforeningen

enjoy-logo mf-logo

Lige før jeg ramte mine teenageår, var jeg nok det, som jeg ville kalde “mælkoholiker”. Jeg kunne nemt drikke 1-2 liter mælk om dagen og det stoppede først, da mine forældre satte en kvote på mælkemængden for mig, da de syntes, at jeg mit mælkeforbrug kostede lidt for mange penge. Jeg vidste ikke noget bedre end at tylle et kæmpe glas iskoldt mælk. Det var bedre end vand, sodavand, kakaomælk – ja, alt det, som mine kammerater hellere ville drikke. Heldigvis er det jo rigtig sundt og rigtig godt for børn der vokser (både for knogler og tænder). Siden 4.-5. klasse fik jeg også skolemælk hver dag og til den dag, hvor jeg blev færdig i 9. klasse. Jeg har intet videnskabeligt belæg for det, men jeg synes, at det er et lidt sjovt tilfælde, at jeg i dag er meget, meget højere end både mor, far og søster – gad vide, om mælken har gjort noget der?

morgenbord-crossaint-mejeriforening-missjeanett-maelk-for-livetmaelk-for-livet-mejeriforeningen-missjeanett

Jeg drikker stadig mælk i dag. Økologisk selvfølgelig. Jeg er meget interesseret i den veganske bølge og jeg er ved at køre ned for vores kødforbrug herhjemme. Men jeg skal altså have rigtig mælk i min kaffe og jeg drikker stadig også et glas mælk i ny og næ – og lige der, der synes jeg altså ikke, hånden på hjertet, at de vegetariske alternativer smager godt. Jeg vil have min komælk! Noget kunne godt tyde på, at Bella slægter mig på, når det kommer til mælkforbrug. Den lille dame ELSKER mælk. Hun får mælk hver eneste dag sammen med morgenmaden og ofte også til aftensmad. Hun foretrækker det over alt andet og hun spørger tit bare efter et glas mælk. Det er også noget vi altid har i køleskabet (sammen med leverpostej, ostehaps, rugbrød og ymer). Faktisk har hun et lille “ritual”, hvor hun beder om et glas mælk, når hun er kommet hjem fra børnehave. Det er lidt ligesom “Pyhh en lang dag med legoklodser og perleplader – nu skal jeg sg* have mig et glas iskold mælk!” – ha ha. Som sagt tror jeg på, at mælk er en del af en god kost for børn. Det indeholder calcium, som er vigtigt for både tænder og knogler, så herhjemme er mælk en fast del af hverdagen.

Hvor meget mælk drikker I derhjemme og elsker jeres børn det også?

bloglovin

6 kommentarer

 • Ida

  Normalt elsker jeg dine indlæg – men ikke dette. Jeg er af den overbevisning at mælk er meget usundt for os. Det er da underligt, at vi er de eneste pattedyr som bliver ved med at drikke mælk ind i voksenalderen. Det er meningen at vi skal drikke modermælk, og så stoppe der – som ALLE andre pattedyr gør. Den mælk I drikker, er stop fyldt med væksthormoner som er beregnet til at få en lille kalv til at vokse sig større hurtigt, så den kan overleve i naturen. Det hænger sikkert fint sammen med at du har drukket meget mælk og det at du er højere end alle andre. Fordi du har fået en gedin portion væksthormon mens du var i voksealderen… Tillykke med det 😉 læs lidt om det på nettet – find de undersøgelser som ikke er sponsoreret af mælkeindustrien og du vil finde ud af, at den form for kalk som er i mælken faktisk ikke er den slags som opbygger dine knogler, men rent faktisk nedbryder dem. Der ligger en kæmpe industri bag, som har haft mega succes med at overbevise os om, at mælk er sundt og godt for os, og det passer slet ikke. Jeg ville aldrig servere det for mine børn. Og nej, jeg er ikke vegetar eller veganer. Jeg har bare undersøgt det lidt, og stillet nogle spørgsmål. Og det første var, kan det virkelig passe, at vi skal være de eneste pattedyr som drikker mælk som voksne? Nej vel?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Det er også i orden, at du ikke kan lide det – man behøver ikke at elske alt, hvad jeg laver! Og uenighed er ok! 🙂
   Jeg har dog også læst mange undersøgelser, fordi jeg også har set mange af de undersøgelser, som du nævner. Der findes flere undersøgelser det mod-mod beviser dem som du nævner. At det faktisk stadig er sundt – men måske ikke lige flere liter om dagen.
   Jeg er af den overbevisning, at mælk er sundt for os, men i små mængder som voksne 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Haha, jeg tænkte nok der ville være nogen som Ida, der er imod mælk 😉 Jeg kommer altså heller aldrig til at erstatte komælk med de veganske alternativer. Det smager fint nok, men IKKE i kaffen 😉
  Jeg drikker ikke voldsomme mængder, og så går det nok.
  Hjemme hos os har vi altid fået mælk til maden. Tænker også mælk er sundere (for børn) end saftevand, sodavand og hvad man ellers kan servere for sine børn til aftensmad 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Ja, jeg vil også hellere servere mælk for Bella end saftevand og sodavand! Jeg bruger ofte mandelmælk i smoothies, grød mm – men i kaffen synes jeg altså, at der er intet der slår komælk. Jeg kunne heller aldrig finde på at drikke et glas soya- eller mandelmælk rent.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Åh.. Jeg bruger selv mælk i kaffen, altså komælk… Og mine børn på havregryn osv.

  Men jeg tror ikke på det er sundt. Det giver ikke mening at vi skulle have godt at modermælk fra et andet dyr. Og selvom mælken er økologisk bryder jeg mig ikke om den måde dyrene behandles på. Selv økologiske kalve tages i mange tilfælde meget tidligt fra deres mødre. Det gør mig ked af det dyrene ikke har bedre forhold. Jeg har virkelig et stort hjerte for dyr.

  Jeg har mega dårlig samvittighed over at give mine børn komælk, da der er så meget fokus på det ikke er særlig godt for knoglerne. Calcium findes i sundere form i fx grøntsager.

  Jeg synes dog det er svært at gøre noget ved lige nu, min 4 årige er ekstremt selektiv i hvad hun indtager.

  Havde jeg ingen børn ville jeg nok leve vegetarisk eller vegansk. Jeg tror faktisk ikke vi har godt af at indtage animalske produkter.

  Jeg kender til en ung kvinde der har kræft og er i behandling på riget. Der er hun blevet rådet til så vidt muligt at leve plantebaseret, det synes jeg er ret tankevækkende.

  Jeg synes hele denne diskussion er svær. Danmark er et landbrugsland, derfor er der meget forskning der påviser kød og mælk er sundt, men jeg synes ærlig talt det er lidt af en jungle at skille det fra hinanden og finde ud af hvilke kilder der er pålidelige. For ligeså vel som mælke industrien står bag forskning der påviser mælk er sundt så er der også veganske interessenter der står bag undersøgelser der påviser det modsatte, så meget forskning er jo “farvet”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • CK

  Jeg er så træt af den tiltagende debat MOD mælk – at det er noget så usundt og at alle efterhånden har lagt det på hylden og nærmest har fået et nyt liv. Jeg har fuld respekt for, at man vælger IKKE at drikke mælk og indtage mælkeprodukter, men jeg orker ikke at andre skal missionere herom. Selv har vi altid drukket MEGET mælk hjemme. Og det gør vi fortsat. Da jeg var yngre kunne jeg snildt tylle 2 L dagligt. Nu drikker jeg nok mellem 1-1,5 L dagligt. Og det er altså sødmælk, vi taler om. Det har vi ALTID fået og jeg elsker det. Og allerhelst fra Naturmælk eller Gyllingnæs som jeg køber i Coop. Den smager så vanvittig godt den mælk derfra. Og jeg har det glimrende, trods mit mælke “forbrug”… Og ligeledes har mine brødre samt forældre det. Og jeg tror endda de drikker en del mere mælk end jeg..

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Joelle hos Ellos