Mine rejsedrømme og rejseplaner for 2018

Scottish food: Hvad spiser man på ferie i Skotland?

Scottish food - salmon risottoReklamelinks er markeret med *

Det skulle egentlig have været hyggeligt at skrive det her indlæg, men i min jagt efter et specifikt billede fra vores første rejse til Skotland, er jeg i stedet blevet utrolig ked af det. Jeg kan simpelthen ikke finde det SD-kort med alle billederne fra den tur (iøvrigt samme SD-kort med alle billeder fra vores rejse til Budapest… fuck altså). Jeg har splittet hele huset ad og ringet til Tim med grådkvalt stemme. Han har lovet, at han splitter huset endnu mere ad, når han kommer fra arbejde. Lige nu kan jeg dog glæde mig ekstra meget over at have en blog. Der ligger jo lidt billeder fra de ture her på bloggen, så lidt har jeg da. Det er alligevel bare mange billeder der er væk. Det må faktisk også være vores sommerferie på Korfu? Ej det vil jeg prøve at lade være med at tænke mere på lige nu. Nu skal det i stedet handle om “Scottish food”. I er mange, der har spurgt mig, hvad man typisk spiser i Skotland og hvad man skal sørge for at få prøvet, når man er på de kanter. Typisk “Scottish food” er på mange områder tæt på det engelsk køkken. Der er meget comfort food, meet pies and man spiser mindst lige så eget fish n’ chips i Skotland, som man gør i resten af UK. Her er mine anbefalinger til, hvilken “Scottish food” jeg synes, at I skal prøve, når I er i Skotland.

A lot of you have been asking me, what one should try of Scottish food when in Scotland. Here’s my favorites and what I think you should try if you’re going to the beautiful country!

Scottish food - scallops with pork

Seafood – Især kammuslinger

Man spiser rigtig mange fisk og seafood i Skotland. Det er næsten et synonym, når man siger “Scottish food” – og det giver også god mening, fordi de er jo omringet af vand. Og det er altså godt i Skotland! Især nordpå er de kendt for deres virkelig gode og meget store kammuslinger. Det siges, at de fås lige så store som bøffer. Så store har jeg ikke fået dem, men det er de største kammuslinger, jeg har fået! Kammuslinger er på menuekortet de fleste steder og de kan finde ud af at lave dem! Hvis I er til det, så vil jeg varmt anefale jer at kaste jer over seafood i Skotland

Seafood and especially scallops are soooo good in Scotland. The scallops are huge (the biggest I’ve seen!) and they know how to make them. Seafood is what I think about when I think “Scottish food”.

Scottish food - fish n chips

Fisk – især fish n’ chips og laks

Som jeg nævnte i starten af indlægget, så spiser man rigtig meget fish n’ chips i Skotland. Jeg har fået retten mange gange i England, men det er nu engang i Skotland, at jeg har fået den bedste. Jeg tror, at det er fordi, at deres fisk er bedre. De bruger typisk kuller, som jeg også synes, er den bedste fisk til “opgaven”. Torsk synes jeg for eksempel, ikke fungerer lige så godt. Den bedste jeg har fået, har været på pubben, der ligger ved siden af dette hotel*. Vi har booket det samme hotel* på alle vores tre ture, da vi gerne vil ind og spise på The Gathering, hvor vi virkelig får typisk Scottish food med fish n’ chips og laks hver gang – og så en dejlig tør skokst cider til. Det bringer mig til mit næste tip: laks! Skotsk laks er den bedste laks, jeg har fået (og jeg har været flere gange i Norge. Sorry nordmænd, men her slår skotterne jer altså). Den smager som fuglene synger og jeg skal helst bare have den på noget groft brød med smør og lidt citron. Laksen virker til at være fantastisk i hele landet, da jeg også fik virkelig god laks i Edinburgh lige HER.

Fish n’ chips is a popular dish in all of Great Britian – and in Scotland too. And it’s really good in Scotland. My favorite place is in Glencoe at the pub next to this hotel*. It’s called “The Gathering”. In Scotland fish n’ chips are often made with haddock. I would also recommend you try scottish salmon. I’ve been in Norway many times and their salmon is really great – but I think the scottish salmon is even better!

Scottish food - lam roast and mash

Lam – men kun hvis den er lokal

Uden at jeg har det sort på hvidt, så vil jeg gætte på, at der er flere får i Skotland end mennesker. De er OVERALT og når man kører rundt oppe i højlandet, så kan man ofte komme ud for, at man skal stoppe bilen og vente på, at nogle (meget langsomme) får lige skal krydse vejen. I snegletempo. Jeg tager hævn ved at spise en masse af deres venner. Var det for makabert sagt? Ha ha. Lam er virkelig godt i Skotland, men spørg lige jeres tjener, om den er fra Skotland, før I bestiller. Det er det nu de fleste steder, men det er altså det skotske lam, der er ekstra udsøgt. Jeg fik denne ret, da jeg boede på dette hotel* (på hotellets egen restaurant). Det havde hygget sig i en gryde i mange, mange timer og faldt af benet, så snart jeg rørte det. Virkelig godt!

Without actually knowing if it’s a fact then I would guess that there are more lamb and sheep in Scotland than people. Way more. When you’re driving around in the highlands they are everywhere – and often stopping traffic on the small roads. You should try lamb when you’re in Scotland. It’s really good! I had this tender lamb while I was staying at this hotel*.

Scottish food oat porridge

Havregrød

Et indlæg om lækker “Scottish food” og så begynder jeg at tale om havregrød? Jeg mener det skam seriøst! Det lyder måske lidt kedeligt, men det serveres til morgenmad på ALLE skotske hoteller og jeg har aldrig fået så god havregrød, som dem jeg har fået i Skotland. Den bliver især ofte serveret med fløde og sirup, og det fungerer virkelig godt.

It might seem weird that I’m recommending you to eat porrigde, but it’s a very common at the hotels for breakfast. And it’s soooo good in Scotland. Especially when it’s served with cream and sirup.

Scottish food - Tomatin whisky

Whisky

It almost goes without saying, ikke? Når man har nævnt Skotland, så er det svært ikke også at nævne whisky. Med mindre I synes, at whisky er det mest ækle i hele verden, så skal I virkelig unde jer selv at smage noget god whisky, imens I er i Skotland. Kør eventuelt forbi nogle af de mindre distellerier og prøv lidt lækkerier hos dem. Whisky fra de store kendte distillerier kan man alligevel købe herhjemme – og oftere billigere herhjemme faktisk. Den whisky vi købte hos Talisker på vores første ferie i Skotland, var 50 kroner billigere herhjemme.

It almost goes without saying, right? You can’t mention Scotland without mentioning whisky. You really have to try some of the amazing scottish whisky. Choose the small distilleries rather than the big ones. You can buy the know brands in your home country anyway. It’s more fun to buy something you can’t get at home.

IRN BRU og haggis

Jeg har ikke billeder af mine sidste to tips og jeg ved heller ikke, om jeg synes, at I skal smage dem, fordi det er vildt godt, men mere fordi det er en oplevelse. Jeg synes, at I skal prøve at smage den skrig-orange (næsten selvlysende – se farven her) skotske sodavand IRN BRU. Det er den mest solgte sodavand i Skotland – den slår cola mange, mange gange. Jeg kan ikke rigtig beskrive smagen; lidt appelsin, men så alligevel ikke. Lidt bitterhed, men ikke helt alligevel. Stik hovedet ind på en tank eller i et supermarked, og prøv en! Jeg synes den er okay, men jeg foretrækker alligevel en cola 😉 Haggis er det tætteste på en national ret, som Skotland kommer. Jeg synes ikke, at det smager grimt – det er mere bare lidt sært. Og det er nok tanken om, hvad det er, der gør, at jeg ikke har bestilt det mere end to gange og nok ikke gør det igen. Tim synes, at det er sjovt at bestille, som en del af en full Scottish breakfast. Haggis er indmad, der er hakket sammen (typisk lever og hjerte), der derefter tilberedes i mavesækken. Konsistensen minder om hakkekød og smagen er også tæt på – dog med en eftersmag af lidt leverpostej. Det er på ingen måder ulækkert, men min livret bliver det ikke – og I skal næsten prøve det!

Hvad synes I om det typiske “scottish food”?

Og hvis I er i Edinburgh, så har jeg flere restaurantanbefalinger i indlægget HER

I don’t have photos of the last two things, but I think you should try them because they’re very scottish. You should try the scottish soda IRN BRU. They sell way more IRN BRU than they do coke in Scotland. Waaaaaay more. I can’t really describe the taste… kinda orang-y and yet not really. The colour of IRN BRU is pretty crazy – just look at it here. Haggis is the closest thing to a national dish that Scotland has. It’s not my favorite dish in the world, but it’s not bad and it’s fun to have tried it. What do you think of typical “scottish food”?

FØLG BLOGGEN PÅ
INSTAGRAM HER + FACEBOOK HER + BLOGLOVIN HER

bloglovin

7 kommentarer

 • Bjørg

  Eeeelsker fish & chips, og den skal laves med kuller!! Jeg var i Edinburgh for nogen år siden, hvor vi spiste den bedste fish & chips på en pub der hedder World’s End. Jamie nævner faktisk World’s End i et afsnittene i sæson 3, så det var lidt sjovt, når man nu har været der i området 😊 Angående laksen, så er den skotske god, men den færøske laks er langt bedre! Den kan jeg i hvert fald varmt anbefale dig at prøve 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Ej hvor sjovt! Den pub skal jeg da prøve, når jeg er i Edinburgh igen!!

   Færøsk laks er rigtig fin, men der er bare nogle “problemer” med den. Jeg ved blandt andet, at man anbefaler gravide at holde sig fra bl.a. færøsk laks, fordi der er et eller andet i den (dioxin, måske?), som niveauet er alt, alt for højt af (i forhold til fosteret og graviditet). Og så er meget færøsk laks bare opdræt, ikke? Jeg holder mig helst væk fra opdrættet fisk.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Hov, og bare så det ikke lige kunne misforståes – jeg er IKKE gravid! haha

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Det virker måske som en dum kommentar men har du prøvet at kigge i kameraet? Det har jeg selv oplevet mange gange, håber virkelig du finder kortet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Jeg ville ønske at du have ret, men kameraet er tomt 🙁 Jeg håber virkelig også, at det dukker op!

   Ps. Og det var slet ikke en dum kommentar! Det kunne have været fedt, hvis det bare sad der.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Hovsa – hvor blev den dybstegte Mars-bar af?😊

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine rejsedrømme og rejseplaner for 2018