Rabatkode til Boozt kun til mine læsere

Vi skulle have været med i “Knald for Danmark”

Vi skulle have været med i Bella 4 måneder gammel

Så I programmet “Knald for Danmark” i går aftes? Vi var faktisk blevet castet til programmet, men blev valgt fra lige før jeg tog til Kreta, da programmet pludselig tog en drastisk ændring. Oprindeligt skulle vi have været seks par: tre par som enten havde eller gerne ville have mange børn. Og så tre par som enten slet ikke ville have børn eller som kun havde et og ikke ville have flere (det var os). Programmet skulle, ligesom i går, sætte fokus på, at vi får færre og færre børn, men i stedet for at bruge 1,5 time på at overtale os alle til at få flere, så skulle det stille spørgsmålet: hvorfor har vi ikke lyst til at få flere end vi gør? Det var et program jeg rigtig godt kunne se mig selv i. Jeg syntes, at det var en interessant debat og jeg håbede, at det ville belyse at det bare kan være rigtig, rigtig hårdt at få børn samt at det bare ikke er os alle sammen som drømmer om en børneflok på tre. Jeg håbede, at min medvirkende i programmet kunne være med til at vise, at vi er forskellige mennesker og at man skal acceptere hinandens forskelligheder. Samtidig ville jeg gerne være med til at belyse de udfordringer man som forældre har og at man fra samfundets side godt kan gøre mere for at gøre livet nemmere for småbørnfamilier. Og derved måske give dem lyst til at få flere, fordi det ikke er lige så hårdt. Jeg stemte ikke på Alternativet til valget, men jeg er vild med flere af deres ideer. For eksempel den om en 30 timers arbejdsuge. Jeg aner ikke hvordan det skulle implementeres i vores samfund, som det er nu, men jeg er vild med tanken om, at skrue ned for antallet af timer man arbejder imens man har børn, for så at arbejde mere, når man er ældre og har oceaner af tid.

Nå, men tilbage til programmet i går. Hvis I så det, så kan I godt se, at det endte med at blive et helt andet program end der først var tiltænkt, da vi blev castet. I stedet for seks par, så fulgte vi kun et par i går, som fik testet deres fertilitet og der blev sat spørgsmålstegn ved om de ventede for længe. Vi blev også spurgt om vi ville gå med til en fertilitetstest. Tim ville virkelig ikke og jeg var lidt lunken omkring det. Vi synes begge, at det ville være grænseoverskridende at få ens resultater på live TV foran 1 million mennesker. Jeg tror dog, at det var mest grænseoverskridende for Tim. Vi kvinder ved jo godt, at det kun går en vej med vores fertilitet, hvor mænd omvendt kan være super fertil indtil de er 80. Derfor ville det være mere ubehageligt for Tim at få at vide, foran alle danskere, at han måske havde dårlig sædkvalitet end det ville have været for mig som kvinde. Tror jeg!

Da jeg så programmet i går, så var jeg ret glad for, at vi ikke var med i det endelige resultat. Jeg ville gerne have prøvet at være med i et program med en million seere – det tror jeg ville have været det vildeste adrenalinrus (den type, som jeg fik, da jeg spillede musical, lige før man går på scenen!). Men jeg kunne ikke se mig selv i det program det endte med at være i går. Jeg følte, at det var 1,5 times overtalelse til at vi alle lige popper et par babyer mere – for samfundets skyld. Det ville have klædt programmet unægteligt meget, i stedet at sætte lidt mere fokus på udfordringerne ved at få børn i stedet for at stemple mange så egoistiske væsner, som bare ikke vil give afkald på sine hobbyer for at få børn. Og den der med for samfundets skyld, ikke? Stop det. Jeg får børn for min egen skyld. Ikke for andres eller samfundets. Det skal være af ren og skær lyst – ikke andet.
I øvrigt irriterede flere af eksperterne mig, fordi de sagde ting som var faktuelt forkerte eller beregninger som ikke passer. For eksempel sagde en af dem, at når kvinder blev spurgt, så gav de udtryk for et ønske om at få 2-3 børn hver. Men at den danske kvinde kun får 1,7 barn i gennemsnit og derfor kunne jo konkludere, at de danske kvinder ikke får de børn, som de ønsker – nok fordi de kom for sent i gang. Det er jo den største gang sludder og et regnestykke en valgkamp værdig (I ved, når politiker gerne vil have at resultatet til at passe med deres holdninger). To ting: Ja, kvinderne vil have 2-3 børn. Men hvad med mændene? Kunne det ske, at der bliver lavet komprisser i familien omkring antallet? Hvorfor er det kun vigtigt og relevant, at kvinderne ikke får det antal de ønsker sig? Og glemmer vi ikke en lille ting? Alle de kvinder som ikke vil have børn! Og dem som kun vil have et (jo, de findes skam!). De vil unægteligt trække gennemsnittet ned fra de 2-3 stykker. Jeg synes, at hendes udtalelser bomber os, ligestillingsmæssigt, tilbage til 50erne, hvor man antog, at alle kvinders største ønske er en stor børneflok. Lidt ærgerligt i 2015. Ikke at der er noget galt med at ville have det, men mere, at man ikke kan se, at alle kvinder ikke nødvendigvis ønsker sig dette i dag.

Jeg synes, at det program de oprindeligt havde tænkt sig at lave ville have været så meget mere interessant end det resultat det endte med. Så I programmet i går?

Last night there was a TV show called “Do it for Denmark” about Denmarks falling birthrate (like i many other westen countries). The avarage Danish woman has 1,7 child. It has to be 2,1 to avoid that the population is getting smaller. We had actually been casted to be one of the couples that they would use as a case on why some people choose to only have one kid. But the program was suddenly changed and just before I flew to Crete we were told that we weren’t gonna be in the show anyway, because the changed to show a lot.

bloglovin

38 kommentarer

  • Simone A.

    Nu har jeg ikke set programmet, men det vil jeg helt sikkert gøre.

    Her i København er der bare så meget fokus på at få børn og hvorfor det er smart at få når man er studerende.
    .. og jeg bliver så træt! (og stresset!)
    Stop nu! Hvad med os der bare gerne vil vente til vi er færdige med at læse? Som ikke er klar endnu? Er det ok at smide i hovedet på os, at det er en god idé at få børn som 25-årig? Hvem siger jeg kan få svært ved at få børn? Ser man på kvinderne i min familie, så bliver de gravide med det samme.. uanset alder? og hvis vi får svært ved det om måske to år? Jamen, så tager vi det til den tid.. Jeg gider ikke hele tiden få smidt i hovedet, at nu skal jeg huske at få børn! Hvad med os der gerne vil pleje vores forhold og nyde den tid vi har sammen, inden vi får børn? Nu læser jeg på en kandidat, hvor det store samtaleemne i frokostpauserne er hvornår på kandidaten det vil være bedst at lægge barsel? Hallo! Hvad med at have fokus på hvorfor du er på kandidaten? Hvor spændende alle vores fag er og hvordan vi selv kan være med til at forme vores fremtid?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Jeg er helt enig med dig i at folk skal slappe af – især på andres vegne. Folk har så utrolig travlt med at blande sig hele tiden. Jeg synes, at det lyder som om I, helt rigtigt, lytter til jeres mavefornemmelse. Jeg var selv glad for at få barn imens jeg læste, men jeg er helt sikker på, at det ikke er sådan for alle! Andre vil gerne have en fod indenfor på arbejdsmarkedet før de går i gang og det forstår jeg mindst lige så godt!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Nu er København forresten vist også ekstra hårdt ramt ift hvornår indbyggerne får børn. Landsgennemsnittet er 29,1 for kvinden for første barn, men i København er gennemsnittet over 32. Så det er nok det som kommunen prøver at gøre noget ved.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Simone

    Jeg så noget af programmet i går, men jeg kunne ikke tage det seriøst.
    Jeg kan blive så harm over, når eksperterne, lidt indirekte siger, at de mennesker, der vælger kun at få et barn eller slet ingen, ikke opfylder deres samfundspligt.
    Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det at få børn, skal være en samfundspligt – jeg føler lidt at vi kvinder kun kan bruges til masseproduktion af unger – og det irriterer mig så grænseløst.

    Nu er jeg kun 20, men jeg har ingen planer om at få børn. Jeg ønsker at arbejde som ejendomsmægler, som snildt kræver en arbejdsuge på 50 timer, og der passer et barn bare ikke ind. Man skal trods alt huske, at det er os, der vælger barnet og ikke omvendt, og hvis man ikke er 100% indforstået med at det her barn, kommer til at tage alt tiden, så tror jeg man skal lade være – sådan har jeg det i hvert fald.

    Faktisk har denne såkaldte “kampagne” den modsatte effekt på mig. Jeg bliver irriteret og stresset, af at samfundet forlanger at vi minimum skal føde 2 børn, når de i forvejen forlanger at vi tager en lang videregående uddannelse, og jo hurtigere jo bedre. Så bare for at være Rasmus Modsat, så får jeg slet ikke lyst til at få børn, fordi jeg føler mig tvunget til det – som du selv skriver, så skal man få børn fordi man har lyst!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Nej, jeg sad med nøjagtig samme følelse – med ikke at kunne tage det seriøst!
      Det gør jeg også, bliver harm. Eller at folk der vælger sådan er egoister. Hvorfor er vi mere egoistiske end dem som får mange børn, fordi det er det de har lyst til? Begge valg er truffet på baggrund af egen lyst. I don’t get it.
      Ja, den der tanke om kvinder som fødemaskiner er 50erne værdig!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cæcilie

    Hvor er det et interessant indlæg. Jeg så ikke særlig meget af programmet, men nok til, at jeg var dybt forarget.

    Jeg er endda en af de kvinder, som fik mit første barn allerede som 25 årig og gerne vil have et barn mere. Men selvom vi er unge har vi faktisk svært ved at få børn. Lige gyldig om vi var startet, da jeg var 16, ville vi opleve de samme problemer. Det er derfor vildt træls at høre på argumenter om, at man blot skal komme tidligt i gang, for det er ikke altid nok.

    Jeg havde set frem til et nuanceret program, som så på alle aspekter af dette.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Tusind tak! Jeg havde også håbet på, at det ville være et mere nuanceret program, som måske havde brugt lidt mere tid på at belyse HVORFOR mon den udvikling sker? Hvorfor vælger folk færre børn i dag? Kan vi gøre noget ved det?

      Den eneste debat programmet har starter, er debatten om hvorvidt samfundet skal blande sig i hvor mange børn vi får. Og det debat er, efter min mening, hurtigt overstået 😉

      Og jeg krydser fingre for at det lykkedes for jer. Jeg kan slet ikke forestille mig hvordan det må være at stå i den situation.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Jeg er helt enig i at folk har for travlt med hvad andre skal og bør. Man er jo heldigvis i sin gode ret til selv at vælge.
    Dog kan jeg ikke set at det kan være en god grund at det er for stressende eller hårdt at få flere børn. Lige så vel som man selv vælger at få 1 enkelt barn vælger man jo også selv hvor meget man vil arbejde- man kunne jo købe et mindre hus, have en bil mindre eller flytte fra KBH.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Nu bor jeg jo ikke i Kbh 😉 Jeg synes bare at de fleste arbejdspladser i dag forventer utrolig meget af deres ansatte (i hvert fald i de brancher, hvor man kan stige i graderne på jobbet). Samtidig har jeg så mange i omgangskreds, hvor jobbet forventer at de lægger “interessetimer” og arbejder over, hvis det brænder på. Det kan man bare ikke, hvis man har børn! Der er en vuggestue som lukker. Ja, man kunne vælge at være mindre optaget af karriere, bo et billigere sted eller bo mindre. Men hvis man ikke har lyst og derfor vælger ingen børn at få eller kun et? Det giver vel mening? Men det er så der at samfundet jo blander sig, at siger at vi skal få de berømte 2,1 børn. Hvis de kræver det, så må de også diske op med bedre forhold eller også skal de lade folk være.

      Men jeg forstår ikke helt din sætning med flere børn kontra et? Mener du der er ingen forskel på hvor mange børn man har eller hvordan skal det forstås?
      Hvis det er det du mener, så skal jeg hilse at sige fra min omgangskreds at de er meget uenige med dig 😉 Der kan jeg godt se på folk om de har et eller flere børn. Der er et helt andet overskud, når man kun har et.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Kat

      Nu er det jo heller ikke alle som ‘bare’ kan flytte fra københavn. Min kæreste, faren til min datter, har en uddannelse, hans drømme, som gør at han faktisk har usandsynligt svært ved at finde job andre steder end i københavn… Eller la eller london! Så nemt er det altså heller ikke…

      Og nea, vi er, som vanligt, rygende enige

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Nej, det er rigtigt. Og sjovt hvis alle skulle flytte fra byerne, for at have overskud og/eller råd til børn. Så er der måske netop noget “i vejen”, hvis det er den eneste måde det kan lade sig gøre på.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tanj

    Jeg er fuldstændig enig i dit synspunkt! Programmet var overhovedet ikke det jeg havde forventet. Alt for meget fokus på at vi blot blev for gamle og ikke kom igang pga. egoistiske krav, som ikke gav plads til børn.. Jeg manglede personligt mere fokus på de forhold, som samfundet stiller op for børnefamilier.. Arbejdsdage fra 8-16.30 med mulighed for pasning i tidsrummet 7.30-16.00.. Heri skal der så lige indregnes 1-1,5 times transport.. I mit tilfælde vil jeg være tvunget til at tænde computeren 2 timer hver aften efter barnet er puttet.. Og jo, man er 2.. Men hans arbejdstimer kan jo heller ikke bare lægges på andre tidspunkter.. Hvad med mere fokus på dagligedagen, med de muligheder som der er idag.. Og samtidig.. Hvem har, inderst inde, lyst til at ens barn skal være i institution fra åbning til luk hver dag? Men alt for få hænder, ingen opsyn og ingen stimulering for barnet.. De burde have indraget familier, som kunne fortælle, hvorledes de selv fik det til at hænge sammen.. Hvorfor fik de ikke en flot studerende med børn ind, så de kunne fortælle om deres valg og hverdag? Istedet for at kalde alle under 30 for egoister.. Og det var da nogen mærkelige par, de havde med? 2 unge selvstændige mennesker, som har specielle forhold for barsel og økonomi, og et par med familie i flere lande, som naturligt vil prioritere også at have råd til at besøge dem? Det var ikke i nærheden af at være repræsentativt! Jeg var skuffet over programmet – tror de fik provokeret flere til at samle benene end at sprede benene.. Det må være en ommer!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Jeg er helt helt enig med dig. Jeg blev også mere provokeret end overtalt 😉 Programmet kunne nemt have været lavet så meget bedre!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Chris b

    Jeg vil også lige sige at det godt nok føles presset som 26 årig single kvinde der studerer konstant at blive bombarderet med at ens fertilitet forringes og man jo ikke bliver yngre og jo flere børn du skal have jo tidligere bør du starte. Jeg synes ikke det, for mig, ville være forsvarligt at starte nu (dels fordi jeg mangler manden) men også fordi jeg ikke kan forestille mig at få en barn på su og skulle håndtere læsning og eksamner samtidig.
    Gid de dog bare ville slappe lidt af, altså selv min læge er hoppet med på den vogn der og igen at få de ting af vide ændre jo ikke på min situation – at jeg er 26 og single, det hjælper ikke du fortæller mig mine æg forsvinder hurtigere end jeg kan drikke min kaffe.
    Det skal jo nok gå det hele. 😀

    Chris B

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Åh det kan jeg levende forestille mig. Og hvor er det frækt af din læge. Det ville jeg godt nok blive pissed over og tale med lidt store bogstaver overfor vedkommende.
      Og jeg er sikker på at det nok skal gå 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Jeg har ikke set programmet og går bevidst uden om kampagnen om at vi skal have børn tidligere og flere af dem. Jeg er helt grundlæggende imod at “staten” skal blande sig i folks private valg, så længe alle individers rettigheder bliver respekteret.

    Samtidig har jeg svært ved at se et godt argument for at vi skal have flere børn? Jeg læser økonomi og har studeret fertilitetsudviklingen, som faktisk har været positiv de sidste 10 år. Hvis den her kampagne skal være en måde at øge arbejdsstyrken i forhold til børn og pensionister, så er den 20 år forsinket. Men som sagt kan jeg ikke helt gennemskue hvad planen er..
    Samtidig står vi også i en flygtningekrise, hvor vi potentielt kunne få en hel del arbejdsdygtige mennesker, til at hjælpe med at bære vores sociale ydelser, mod at vi gør os umage med at gøre dem en del af samfundet.

    Jeg kan godt forstå du er glad for I ikke medvirkede i programmet – der er nok belæring i samfundet i forvejen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Jeg er sååååå enig med dig. Hvor er jeg glad for, at der var en som bragte flygtningekrisen på banen. De kunne jo være en del af løsningen, hvis man giver dem lov! Men det skal åbenbart være “vores egne” “hvide babyer” før det gælder. Sådan må man næste tolke det! Vi bliver jo ikke færre mennesker i verden – tværtimod!

      Og det er vildt spændende at høre dine tanker omkring fertilitetsudvikling. Kan du forklare lidt mere om hvordan den har været positiv?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anne

      Jeg kan se at min viden mht fertilitet er lidt forældet, men billedet er der stadig. Der er en graf over det her.

      https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/foedsler/fertilitet

      Den samlede fertilitet ramte bunden i start-firserne, og så er den steget siden, indtil 2012, hvor den er faldet igen. Selvom vi stadig ikke er noget nær tæt på bundniveauet indtil videre.

      Hvis man tæller, så er det de børn, der blev født i start-firserne som nu selv får børn. Det er dem, der er vokset op i små familier og som så typisk selv får små familier.

      Nu bliver det lige en lidt længere udredning, men jeg synes også den nederste tabel i den her udgivelse er interessant, hvor både fødselsoverskuddet (fødte-døde) og befolkningstallet stiger.

      Et argument jeg hører ofte for at vi ikke skal acceptere asylansøgere er at de kommer til at overtage landet – men det kræver jo bare at vi allesammen gør en indsats med at oplyse om vores værdier, og få dem til at føle sig som en del af samfundet og ikke som outcasts.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så det ikke. Men er fuldstændig enig med dine betragtninger. Hvis de vil have os til at få flere børn, så var det nok måske en ide at ændre på de vilkår børne familier bydes.

    Synes debatten er meget unuanceret.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Præcis. De kan i hvert fald ikke forvente at vi “popper” flere børn indenfor de nuværende rammer. Ja, det er en utrolig unuanceret debat!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Enig! Jeg har set programmet og er simpelthen blevet godt gammeldags forarget over både den retoriske måde hvorpå hele kampagnen er ført, men også over, hvor lidt nuanceret det hele blev.

    De havde en enkelt kvinde med, der har valgt ikke at få børn, men det var tydeligt med interviewerens spørgsmål og hele vinklingen af programmet, at alle kvinder generelt burde overtales til at få flere børn.

    Jeg forstår godt du/i er lettet over ikke at have deltaget, men tror i ville have klædt programmet rigtig godt. Jeg manglede som seer i hvert fald mange facetter af debatten, der bare aldrig blev belyst.

    Jeg ved intet om hvordan det er at være børnefamilie i dag, men kan levende forestille mig de mange økonomiske og logistiske problemstillinger forbundet med det. Jeg er som kvinde på 25 også godt træt af, at andre blander sig i mine æg. Jeg regner ikke med at få børn, men føler ingen trang til hverken af retfærdiggøre eller debattere de tanker jeg har om emnet med folk, der mener, at det bør jeg få. Mine æg, mine valg!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Åh lige hende der havde valgt ikke at få børn så jeg ikke – der var jeg nok ved at gøre Bella natklar. Men det er jeg faktisk positiv over, at de alligevel valgte at belyse. Selvom det lyder som om det ikke blev gjort helt så smukt 😉

      Tak, det er sødt at dig. Det tror jeg også vi ville, men programmet endte bare med at være et helt andet end det vi først sagde ja til. Deres fokus ændrede sig netop fra at være interessant belyst til et regulært overtalelsesprogram. Ærgerligt, det kunne have været så godt!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene

    Jeg har ikke selv set programmet eller fulgt med i kampagnen, men læst flere bloggere omtale det meget negativt. Men du er den eneste, der formår at nuancere og argumentere for dine holdninger på en moden og intelligent måde. Det er vældig fint skrevet 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Tusind tak, sikke et fint kompliment at få! Tak <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • kitty

    Er jeg den eneste der kan se ironien i, at det er Ulla Essendrop som var vært på programmet og i øvrigt er 38 år og ingen børn har?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Miss Jeanett

      Nej også her, men pressen har også spurgt ind til det og den lukkede hun med at det skulle de ikke blande sig i. Det synes jeg egentlig heller ikke at de skal, men så skulle man måske have valgt en anden vært til netop det program.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Isabella

    Jeg var mest forarget over deres påstand om, at flere børn RISIKERER at blive enebørn! Siden hvornår er det ligefrem en risiko at være enebarn? Jeg blev mest af alt irriteret over programmet og hvor unuanceret det var. Så jeg kan virkelig godt følge dig

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Miss Jeanett

      Helt enig! De kørte meget efter mantra om at 2-3 børn er det eneste rigtige.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • E.

    Jeg så ikke programmet. Jeg er 33 og ikke i et forhold. Jeg gik ud af et otte år langt forhold for to år siden, fordi jeg ikke kunne se mig selv få børn med ham, jeg var i forhold med. Og det er den bedste beslutning jeg har taget for mig selv. Men det er ikke let at være 33 og ikke være så meget som i nærheden af et fast forhold, når man ved, at man gerne vil have et barn (eller to). Det er vel en grundangst jeg lever med – at jeg ikke når at få et barn – og jeg har ærlig talt ikke brug for, at samfundet banker mig endnu mere oven i hovedet med min egoisme, end det er allerede er tilfældet. Jeg gør en aktiv indsats for at møde en eventuel kommende kæreste – og imens har jeg et aktivt liv, med arbejde og en masse frivilligt engagement. Men i denne debat føler jeg mig ret reduceret til en fødemaskine. Men man er jo to om dét med at få et barn…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amanda

    Har ikke selv set programmet, men har fulgt med lidt i kampagnen og bliver også noget provokeret af hele retorikken. Derudover læste jeg et sted, at det studie som man normalt henviser til ift kvinders faldende fertilitet er oldgammelt, vist over 100 år.. Til gengæld er der lavet nogle andre nylige studier, der viser at det først begynder at gå ned af bakke når man runder de 34.. Til gengæld skulle en kvinde mellem 35-40 kun have 25 procent sværere ved at blive gravid end en på 20-24.. https://www.snartforaeldre.dk/Resultater/ResultaterAlderOgFertilitet.aspx
    Synes måske skræmmebilledet er trukket lidt for skarpt op så?!?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Vildt, det vidste jeg slet ikke! Fordi vi alle kender jo “sangen” om at efter 30, så falder fertiliteten mærkbart og man derfor helst skal i gang inden.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak Amanda det vidste jeg heller ikke.
      Som 36 årig uden børn om muligt et pres på mine skuldre. Det der skide ur der tikker osv. Men det er rart at vide at den påstand er helt til hest.
      Derudover kan jeg også kun bakke op om dels hvor forkastelig kampagnen er, men også det faktum at vi (læs: staten) vil ikke have flygtninge til landet – de er ikke gode nok – men befolkningen leverer ikke nok mennesker til trædemøllen. Det er sgu da åndssvagt.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Det er nemlig helt ekstremt åndssvagt! Som om de er andenrangs i forhold til os andre blå lyst hår og blå øjne

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så det meste af det program. Husker godt at du fortalte at du/I skulle være med i et tv-program om børn.
    (Deppe skulle åbenbart også have været med – af en eller anden årsag – som jeg ikke lige har læst mig frem til – var hun heller ikke med.)
    Synes det var et lidt underligt program der måske ikke rigtigt bragte noget specielt med sig ind i min verden. Måske var der nogen der fik mere ud af det end mig? Har jo også selv ‘kun’ 1 barn (på 20 mdr.! Shit, tiden går – det kender du jo), og om vi skal have flere vil tiden jo vise. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birgitte

    Helt enig, det var et lidt ligegyldigt program. Jeg tænker at de måske ikke kunne nå at gå i dybden med 6 par på så kort tid? Men synes også, at dem de havde valgt, ikke var så repræsentative. De kunne have valg et yngre par på SU, i en lille lejlighed. Jeg er nemlig enig i, at folk kan have en tendens til at tro, at man ikke kan få børn medmindre man har hus og stationcar. Men udover det, så synes jeg hele konceptet er lidt usmageligt. Jeg har to børn, og dem har jeg fået helt for min egen skyld, og ikke for ‘Danmarks’. Desuden rejser det et helt andet spørgsmål, nemlig hvad vi gør med børn med handicap? De bidrager ofte ikke til samfundet på økonmoisk vis, og hvis man kun får børn for samfundets skyld, så skal vi vel også til at forbyde dem?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Det er faktisk ikke rigtigt, at mænd er fertile indtil de er 80. Det er lodret forkert. Deres fertilitet falder også med alderen. Så det, vi “alle ved”, er vist bare noget alle tror. Ligesom så mange andre ting i den her debat. Jeg står midt i overvejelserne om at få børn, og jeg synes, der er en ting, der bliver glemt: At alderen for førstegangsfædre faktisk er ret høj. Og hvorfor så det? De er jo angiveligt så karrierefikserede, så det burde jo være på plads når de er 28? Vorherre til lokum, måske er forklaringen en helt anden (noget med at der sgu ikke stilles krav til mænd og at samfundet ikke ejer deres kroppe, modsat kvinder – åbenbart!).

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina

    Kære Jeanett,

    Rigtig fint indlæg, jeg er enig med dine synspunkter. Så halvdelen af programmet, så gad jeg simpelthen ikke mere. Det kunne, som du siger, have været en super spændende diskussion om de normer, der i allerhøjeste grad stadig eksisterer. Normer om den perfekte kernefamilie med 2-3 børn, men også normen om det liv, man bør føre i 30’erne. Der er er et paradoks i forventningen om, at det er mens, man er i 30’erne (og typisk har småbørn), man forventes at gøre karriere og lægge minimum 37 timer om ugen på sin arbejdsplads (oftest ender det med at blive mere, hvis man gerne vil bevise sit værd og engagement). Og så er jeg så enig i, at fokus er relativt ensidigt på kvinder. Kvinders fertilitet, kvinders ønsker til antal børn. Troede, at vi i et moderne samfund trods alt anså det som både kvindens og mandens projekt at få børn.

    I stedet blev programmet en videreførelse af disse normer, synes jeg. Desværre.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ul

    Jeg oooorkede ikke at se det.. Hele præmissen er bare provokerende: AAALT det vi “skal”: uddanne os, job, børn osv..

    Og jeg er ellers en af dem der synes det ville være skønt med 3-4 børn. Jeg har én, hvilket tog to år og behandling, sideløbende med et fuldtidsjob med overarbejde. Og det er skønt, men hårdt at have barn! og hvis vi skal have flere så bliver det igen med behandling og alle de lægeaftaler der skal passes ind med job og nu også dagpleje…

    Jeg ville elske mulighed for at gå hjemme noget af tiden mens de var små!! Og have mulighed for korte pasningsdage og mere familietid og ro. Og jeg føler mig på ingen måde kastet tilbage til 50’erne af den grund. Men så hører man til gengæld at man ikke udnytter den lange videregående uddannelse som staten har betalt..
    Nogle kommuner giver tilskud til pasning af eget barn hjemme(så spares der jo tilskud til vuggestue osv.), det gør min desværre bare ikke, og så er det altså svært at få til at hænge sammen økonomisk.

    Så vi må se hvor mange børn vi ender med – det er nemlig ikke kun lysten der driver værket..

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rabatkode til Boozt kun til mine læsere