Spørgerunde-svar: Random #1

Den lille forskel #2

Den lille forskel #2
I sidste uge udgav jeg dette indlæg, hvor jeg fortalte jer om Egekildes nye grønne CO2 neutrale flasker. I indlægget snakkede jeg om hvordan vi alle kan gøre en lille forskel i hverdagen – bla ved at købe CO2 neutrale flasker, hvis vi alligevel står i kiosken og skal vælge. Jeg har den sidste uges tid, så gået rundt og tænkt på hvad jeg gør at små ting der er godt OG dårligt. Især det sidste har været fedt for mig at fokusere på, så jeg måske kunne gøre det anderledes. Hvilke ting gør I også som er fy-fy og som I mener ville være realistiske at I kunne ændre på?

Der hvor jeg kan pudse min glorie:

– Jeg vasker alt mit tøj på enten 30 eller 40 grader. Kun viskestykker og sengetøj får 60 grader. Det er bedre for miljøet PLUS det er bedre for tøjet! (og vi kan jo godt lide, at vores tøj holder længere tid, ikke? 😉 ).
– Jeg slukker TV, lys osv når jeg går i seng. Hr. Kæreste er dog slem til at lade lys stå tændt alle steder, men jeg arbejder på ham 😉 (det må være det der distræte mande-sind!)
– Vi har “Nej tak til reklamer” på vores postkasse, da vi alligevel aldrig får kigget i dem PLUS det er miljøsvineri af værste skuffe. Os unge mennesker er sgu så vant til elektronik alligevel, så vi kan lige så nemt (hvis ikke nemmere) gå ind på Netto, Fakta osv hjemmesider og se deres tilbudsaviser!
– Jeg køber helst øko og ofte lokale danske varer – hvilket er bedre for miljøet, da der ikke er anvendt sprøjtegifte (også sundere for jeres krop + bedre for miljøet) og der er ikke udledt en masse CO2 i luften, da den hollandsk agurk eller den spanske appelsin skulle her til landet.
– Hvis jeg er ude og shoppe og alligevel har et par poser, så siger jeg tit nej tak til en 4. pose et nyt sted, da der jo sagtens kan ligge 2 bluser i sammen pose, selvom de ikke er købt samme sted.
– Vi har faktisk en fælles kompostbunke i fælles baghaven, hvor grønsagsrester, æggeskaller osv ryger i. (Det er dog ikke mig der har fundet på ideen).
– Jeg handler stort set aldrig ved grænsen og medbringer dåser ind i landet der ikke er pant på (og der derved smides ud i skraldespanden og ikke genbruges. Miljøsvineri!)
– Vi har stort set kun sparepærer i lejligheden.

Der hvor jeg er en miljø-skurk:

– Laaaaaaange bade. Jeg kigger aldrig på klokken eller tænker over hvor længe jeg har været derinde. Og vi har også karbad som flittigt bliver brugt af mig (har dog hørt at man faktisk nemt kan nå at bruge ligesom meget vand på en lang brusetur som på at fylde et karbad… ved ikke om det passer?).
– Efter vi har fået bil (godt nok længe siden nu) der har jeg fået en dum vane med at spørge Hr. Kæreste om at køre mig liiiiidt ofte (har ikke selv kørekort). Også til ting hvor jeg altså nemt kunne ha’ taget cyklen!
– Jeg køber altid nye plastikposer til at bære mine varer hjem i fra Netto. Man kunne jo medbringe et af de mange net jeg har, men jeg glemmer det ALTID.
– Jeg sorterer overhovedet ikke affald. Det burde man måske overveje!
– Madspild. Vi tænker overhovedet ikke over om det vi har indkøbt idag også kan bruges til noget i morgen. Det er vi SÅ dårlige til. Her er der virkelig rum til forbedring!

Iøvrigt har Emily lavet et rigtig fint indlæg HER, hvor hun har samlet de bedste miljø venlige bud fra hendes læsere. Synes I skal kigge forbi!

Sponsoreret indlæg – men stadig udtryk for min egen selvstændige holdning

bloglovin

25 kommentarer

  • Charlotte

    At købe økologisk er faktisk noget skidt hvis vi snakker CO2 🙂 …så det er faktisk lidt et dilemma om man vil skåne jorden eller om man vil skåne sin krop, men øko, træning osv. er faktisk noget skidt mht. CO2 forbrug :s

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ok, jeg er også virkelig dårlig til det der med bade… jeg har heller ikke nogen tidsfornemmelse i badet og ofte kommer jeg først ud når jeg ligner en rosin.. Not too good…
    http://agoodiebag.blogspot.com

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Haha me too! Jeg elsker at stå der længe! Måske man skulle begynde at sætte alarmen på ens tlf til 15 minutter max, eller sådan noget. Fordi I princippet står jeg jo bare og trækker tiden de sidste 4-5 minutter.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lonnie

    Jeg har altid et indkøbsnet som fast inventar i min taske. Så det er kun, hvis jeg har købt virkelig, virkelig meget (sjældent når ens primære transportmiddel er bus og gåben), at jeg bliver nødt til at købe en pose, når jeg handler ind. Synes selv det er ret godt tænkt af mig. 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Det synes jeg også det er! Må jeg altså også blive bedre til!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sodavands- og øldåser uden pant kan afleveres på en genbrugsstation, det gør vi nemlig, når vi en sjælden gang har sådanne i huset. Jeg kan nemlig heller ikke holde tanken ud om at smide dem i skraldespanden 🙂

    Og inspirerende med sådan et indlæg, det er ikke skidt sådan at tænke over og sætte fokus på sine vaner, både de gode og de mindre gode. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Bestemt, men det er bare langt fra alle der gør det med dåserne. Og mange tak 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • lind

    Ved ikke lige hvorfor øko specifikt er skidt, men det koster mere på CO2 kontoen at varme store drivhuse op her i Danmark for at få en dansk agurk, end at flyve dem op fra Holland!

    Så det er meget bedre for miljøet at købe udenlandske grøntsager end de danske, der er dyrket i drivhuse.. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Men øko er jo ikke nødvendigvis dyrket i DK? Og hollandske agurker er vel også dyrket i drivehuse dernede??

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sisse

    Den med nettet der “bor” fast i tasken er en god vane, som jeg klart vil blive bedre til.
    Vi har lavet madplan i flere år og det er et hit på flere måder; ikke madspildet, mere økonomisk (meget mere for os viste det sig!!) og man slipper for de (næsten) daglige indkøbsture, når man gør det samlet 1-2 gange om ugen.
    Selvom man handler drikkevarer på dåse syd for grænsen kan man jo godt aflevere dem til genanvendelse, så det er ikke nødvendigvis = miljøsvineri når de ikke er købt med pant i DK.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Men 9 ud af 10 af de dåser der bliver købt ved grænsen ryger lige i skraldespanden, så det kan godt være nogen køre med dem til genanvendelse, men det gør de fleste ikke, da de ikke har noget pant “ude og svømme”. Desuden bruger man jo mere benzin ved at køre til grænsen (medmindre med bor 5 km derfra), så på den måde er det dårligere for miljøet. For så ikke at snakke om at man putter penge i det tyske statskasse istedet for i det danske, men det er en helt anden snak 😉

      Madplan burde vi virkelig også blive bedre til! Det er bare meget svært med en kæreste der har så skiftende arbejdstider, møder osv – så man kun spiser aftensmad sammen ca. 3 gange om ugen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Den med karbadet er faktisk god nok. Jeg har sat proppen i og taget et laaaangt brusebad (som jeg plejer, arghm!) Der brugte jeg dobbelt så meget vand, som når jeg bare fylder karret halvt og smider mig i det.

    Så karbade er jo faktisk miljøvenlige… 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Er det? Så har jeg flere undskyldninger for at tage dejlige karbade 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi plejer altid at gemme de dåser vi har købt i tyskland. Vi stiller dem i kælderen i et pose og så tager vi på genbrugsstationen med dem når vi har drukket en ramme fx 🙂 Det er nu ganske smart og kræver ikke det vilde.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Ja, det kan man også sagtens og det vil jeg bestemt opfordre alle der handler ved grænsen til at gøre. Men det er der desværre bare mange der ikke gør

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

    Altså fordi man køber dåser i tyskland uden pant betyder det altså ikke at man er et miljøsvin. Man kan jo bare lade være med at smide dem i skraldespanden, men lave en pose for sig selv hvor man smider de dåser i der ikke er pant på og køre dem på genbrugspladsen 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Ja, det er vi enige i – men læs evt hvad vi har skrevet her i kommentarfeltet. 9 ud af 10 gør det ikke (men fint hvis I gør!) og at det så er at hælde penge direkte ud af den danske statskasse, er så en helt anden ting 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Læren

    Jeg synes du gør rigtig meget for at beskytte miljøet, og det er rigtig flot.
    Så uddannet geografi og biologi lærer, er det selvfølgelig noget jeg går meget op i.
    Jeg synes ikke det er så svært at skære ned på co2 forbruget, i mange tilfælde er der penge at sparre. Fx at tage en trøje på, i stedet for at skrue op for radiatoren, ikke bruge skyllemiddel, dosere rigtigt (opvaskemiddel, vaske middel osv) Lufte cowboybukserne frem for at vaske dem hvergang de er blevet brugt. Sidst men ikke mindst har jeg købt en elspare skinne, og kan se mit strømforbrug er gået 100 kr ned i kvartalet!!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Mange tak 🙂 Og du har ret – man kan også tit spare penge på at tænke på miljøet! Jeg vasker fx heller aldrig mine jeans bare efter de er blevet brugt en gang. De bliver altså brugt et par gange før de ryger til vask.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er også slem til lange bade.. til gengæld køber vi ret meget økologisk, og jeg er vegetar, så tror også det giver en del på miljøkontoen. Og så slipper man for dårlig samvittighed når man ser søde dyr 😉

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Ja, men jeg ville simpelthen ikke kunne leve uden en rød bøf eller lækker kylling.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Det var faktisk meget nemmere end jeg troede, har ellers altid elsket kød. Så bare Earthlings, og så var jeg færdig med det. Men hvis man nu skal spise kød, så skal man helt klart holde sig til det fritgående. Kan godt være jeg ikke synes der er nogle dyr der skal dø for at blive mad, men hvis man endelig skal spise dem, så sørg for at køb noget der har haft det så godt som så muligt imens det levede. Det der med at købe det helt billige kød er både dårligt for miljø og dyrene.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • missjeanett

      Åhh jeg kunne ikke undvære min bøf!! Men jeg er helt enig med dig sng det fritgående! Det går vi også efter når vi handler 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

    Hej 🙂

    Lige mht. dåser købt over grænsen. Nu ejer min far en købmand, og i deres flaskeautomat modtages alle slags flasker og dåser, om der er pant eller ej. Så man kan jo bare tjekke om den lokale købmands flaskeautomat godtager det hele 🙂 Det er noget butikken selv vælger, men det er i hvert fald også med til at hjælpe 🙂

    Håber du nyder ferien!! 😀

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spørgerunde-svar: Random #1