Hjemmelavet sushi – Del 2

Som lovet er her Del 2 af min guide til, at lave hjemmelavet sushi. I Del 2 vil fokus være på HVORDAN man får fyldt og rullet sushien. Hvis i vil se bud på fyld og et par enkelte opskrifter, så kan i se Del 1 her eller oppe under “Opskrifter/Food”.
Inden vi kan gå igang med at rulle selve sushien, så er der nogle forberedelser der skal klares først:
Ris: Først og fremmest skal der koges sushiris. Jeg køber mine sushiris hos Asian Market i Odense og jeg gør det udfra den fremgangsmåde der står på posen. Ofte skal sushiris bla. skyldes/vaskes inden brug. Kog risene som der står på posen og når de er færdige skal de til afkøling. Man kan IKKE lave god sushi er varme ris. De skal køle af og er bedst en lille smule koldere end stuetemperatur (bliver de for kolde (i fx køleskab)), så er de også svære at arbejde med).
Fyld og fisk: Sørg for at have ALT fyld klar inden i går igang med at lave sushien. Dvs. fisken skal være optøet og skåret, grøntsager skal være skåret og klar, tang klar, friturestegt ting som tempurarejer og eventuelle dressinger skal stå klar (alt dette kan evt ordnes imens man venter på risene).
Redskaber: En rullemåtte som skal betrækkes med husholdningsfilm (for at gøre rengøring af den nemmere og det er nemmere at rulle, da ris ikke sidder fast i måtten). Giv den gerne flere lag husholdningsfilm for at det ikke falder af under madlavningen. I skal også have en skål med rent vand stående som i skal bruge til at skylde fingre i, når i fordeler risene på tanget. Og så skal i have en meget skarp kniv klar. Det er meget svært at skære sushi-rullerne til stykker, hvis man ikke har en rigtig skarp kniv.
Nu er i klar og så skal der rulles sushi! I starter med at tage et stykke tang som i lægger på rullemåtten. Det er den “ru” side af tangen som der skal ris på og som skal vende op. Skyld jeres fingre i vand inden i tager de første ris op i hånden – det hjælper til, at risene ikke klistre så meget til jeres fingre. Tag lidt ris af gangen og start inden fra midten af tangen og fordel det ud. Det kan ikke siges nok: Skyld jeres fingre inden hver gang i tager ris – det gør det så meget nemmere. Fordel risene i et tyndt lag helt ud til begge sider – tilgengæld skal i lade noget tang være bart i top og bund (som i kan se på mit billede her ovenover).
Nu skal vi ha’ fyld i! Jeg plejer, at sige max 3 ting i en rulle. Mest fordi det er svært at rulle, hvis de er blevet for proppet. Her på billedet har jeg laks, forårsløg og flødeos/Philadelphia. Læg mærke til hvor jeg har lagt fyldet henne – det skal ikke ligge præcis i midten, men en lille smule tættere på jer. Nu skal der så rulles og det bliver lidt svært at forklare. I starter med at rulle fra hvor i selv står og væk fra jer. Tag fat i kanten af rullemåtten med begge tommelfingre – resten af jeres fingre skal placeres over fyldet som to “kroge” (som om i laver en cirkel med jeres hånd – bare uden tommelfingrene). Derefter begynder i at rulle. I skal ikke rulle hele rullen i første hug. Rul først hen så i lige præcis har dækket fyldet. Hvor meget i klemmer er også lidt en kunst (og det er noget man lærer efter mange forsøg) – i skal klemme hårdt nok til at alt holder, men heller ikke så hårdt at i får presset fyldet ud af enderne. I ruller så det sidste stykke og så skulle det gerne ligne rullen på billedet her under.
Nu er jeres sushi færdig – det eneste i mangler er at skære den. Kniven skal være meget skarp – et sløv kniv til ødelægge rullen. Begynd med at skære inde midt på rullen og fortsæt med at dele de næste stykker midt på også indtil i har en 8-10 skiver maki-sushi. Ved at skære midt på fordeler i trykket og undgår at fyldet bliver presset ud af rullen, når i skærer. Efter det er det bare at gentage det hele igen indtil der er nok sushi. Rest-ris kan evt bruges til nigiri stykker som bare er en aflang ris-klump med et stykke fisk på. Husk at ved nigiri skal stykket af fisk røre bordet i begge ender. Hvis det ikke gør det, så har i lavet ris-klumpen for stor.
I skal ikke fortvivle, hvis jeres sushi ikke er super flot de første par gange. Der er en grund til, at det internationalt tager flere år at blive sushikok – der er mange ting man skal ha’ styr på. Jeg har nok lavet sushi en 10 gange efterhånden og jeg kan sagtens blive bedre. Men jeg kan se fremgang hver eneste gang jeg laver det. Så kast jer ud i det! Og spørg hvis der er noget der ikke giver mening i min guide. Håber i kan bruge den 🙂
Mht. til kniven, så behøver den slet ikke være så skarp (fandt jeg ud af, da jeg lavede sushi hos min kæreste, som har frygteligt dårligt køkkenudstyr). Man kan bare dyppe kniven i vand inden man skærer, så gør det ikke noget, den ikke er så skarp. Bare et lille tip, hvis man ikke har skarpe knive i nærheden:)