New ring

Hjemmelavet sushi – Del 2

Hjemmelavet sushi - Del 2Hjemmelavet sushi - Del 2

Som lovet er her Del 2 af min guide til, at lave hjemmelavet sushi. I Del 2 vil fokus være på HVORDAN man får fyldt og rullet sushien. Hvis i vil se bud på fyld og et par enkelte opskrifter, så kan i se Del 1 her eller oppe under “Opskrifter/Food”.

Inden vi kan gå igang med at rulle selve sushien, så er der nogle forberedelser der skal klares først:

Ris: Først og fremmest skal der koges sushiris. Jeg køber mine sushiris hos Asian Market i Odense og jeg gør det udfra den fremgangsmåde der står på posen. Ofte skal sushiris bla. skyldes/vaskes inden brug. Kog risene som der står på posen og når de er færdige skal de til afkøling. Man kan IKKE lave god sushi er varme ris. De skal køle af og er bedst en lille smule koldere end stuetemperatur (bliver de for kolde (i fx køleskab)), så er de også svære at arbejde med).

Fyld og fisk: Sørg for at have ALT fyld klar inden i går igang med at lave sushien. Dvs. fisken skal være optøet og skåret, grøntsager skal være skåret og klar, tang klar, friturestegt ting som tempurarejer og eventuelle dressinger skal stå klar (alt dette kan evt ordnes imens man venter på risene).

Redskaber: En rullemåtte som skal betrækkes med husholdningsfilm (for at gøre rengøring af den nemmere og det er nemmere at rulle, da ris ikke sidder fast i måtten). Giv den gerne flere lag husholdningsfilm for at det ikke falder af under madlavningen. I skal også have en skål med rent vand stående som i skal bruge til at skylde fingre i, når i fordeler risene på tanget. Og så skal i have en meget skarp kniv klar. Det er meget svært at skære sushi-rullerne til stykker, hvis man ikke har en rigtig skarp kniv.

Hjemmelavet sushi - Del 2Hjemmelavet sushi - Del 2

Nu er i klar og så skal der rulles sushi! I starter med at tage et stykke tang som i lægger på rullemåtten. Det er den “ru” side af tangen som der skal ris på og som skal vende op. Skyld jeres fingre i vand inden i tager de første ris op i hånden – det hjælper til, at risene ikke klistre så meget til jeres fingre. Tag lidt ris af gangen og start inden fra midten af tangen og fordel det ud. Det kan ikke siges nok: Skyld jeres fingre inden hver gang i tager ris – det gør det så meget nemmere. Fordel risene i et tyndt lag helt ud til begge sider – tilgengæld skal i lade noget tang være bart i top og bund (som i kan se på mit billede her ovenover).

Hjemmelavet sushi - Del 2

Nu skal vi ha’ fyld i! Jeg plejer, at sige max 3 ting i en rulle. Mest fordi det er svært at rulle, hvis de er blevet for proppet. Her på billedet har jeg laks, forårsløg og flødeos/Philadelphia. Læg mærke til hvor jeg har lagt fyldet henne – det skal ikke ligge præcis i midten, men en lille smule tættere på jer. Nu skal der så rulles og det bliver lidt svært at forklare. I starter med at rulle fra hvor i selv står og væk fra jer. Tag fat i kanten af rullemåtten med begge tommelfingre – resten af jeres fingre skal placeres over fyldet som to “kroge” (som om i laver en cirkel med jeres hånd – bare uden tommelfingrene). Derefter begynder i at rulle. I skal ikke rulle hele rullen i første hug. Rul først hen så i lige præcis har dækket fyldet. Hvor meget i klemmer er også lidt en kunst (og det er noget man lærer efter mange forsøg) – i skal klemme hårdt nok til at alt holder, men heller ikke så hårdt at i får presset fyldet ud af enderne. I ruller så det sidste stykke og så skulle det gerne ligne rullen på billedet her under.Hjemmelavet sushi - Del 2Hjemmelavet sushi - Del 2

Nu er jeres sushi færdig – det eneste i mangler er at skære den. Kniven skal være meget skarp – et sløv kniv til ødelægge rullen. Begynd med at skære inde midt på rullen og fortsæt med at dele de næste stykker midt på også indtil i har en 8-10 skiver maki-sushi. Ved at skære midt på fordeler i trykket og undgår at fyldet bliver presset ud af rullen, når i skærer. Efter det er det bare at gentage det hele igen indtil der er nok sushi. Rest-ris kan evt bruges til nigiri stykker som bare er en aflang ris-klump med et stykke fisk på. Husk at ved nigiri skal stykket af fisk røre bordet i begge ender. Hvis det ikke gør det, så har i lavet ris-klumpen for stor.

I skal ikke fortvivle, hvis jeres sushi ikke er super flot de første par gange. Der er en grund til, at det internationalt tager flere år at blive sushikok – der er mange ting man skal ha’ styr på. Jeg har nok lavet sushi en 10 gange efterhånden og jeg kan sagtens blive bedre. Men jeg kan se fremgang hver eneste gang jeg laver det. Så kast jer ud i det! Og spørg hvis der er noget der ikke giver mening i min guide. Håber i kan bruge den 🙂

35 kommentarer

 • Cecilie

  Mht. til kniven, så behøver den slet ikke være så skarp (fandt jeg ud af, da jeg lavede sushi hos min kæreste, som har frygteligt dårligt køkkenudstyr). Man kan bare dyppe kniven i vand inden man skærer, så gør det ikke noget, den ikke er så skarp. Bare et lille tip, hvis man ikke har skarpe knive i nærheden:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Okay, jeg har kun haft dårlig erfaring med sløve knive og sushi. Man får nemmere flottere stykker sushi med en skarp, men jeg skal helt sikkert skrive mig dit tip bag øret

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maj

  Yeah så kom bloggen op at køre igen 🙂

  Super lækkert indlæg – det skrev jeg også inde på FB, men du får det her også – hæ hæ hæ

  – Maj

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg elsker sushi, faktisk har jeg selv tænkt at lave en guide til hjemmelavet sushi for mænd på min blog.. ..

  Godt arbejde Miss Jeanett

  Bedste hilsner
  Tonny / http://Www.amantasticworld.com

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor bliver jeg sulten nu. Håber du vil gerne mig en one-on-one lektion ved lejlighed 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophie

  Super godt indlæg, stor ros til dig!

  har helt fået mod på selv at kaste mig ud i det nu..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mange tak Sopie! Og DO IT… det er rigtig hyggeligt og så smager godt, også selvom det ikke bliver pænt 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • AWESOME! I have always wanted to make sushi at home!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har faktisk aldrig smagt sushi. Det kan være mit nytårsfortsæt, haha 😉 Jeg SKAL nå smage sushi (og også rigtige cupcakes med icing/frosting, det har jeg heller aldrig smagt) i år 2011 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  eej din sushi ser lækker ud!
  jeg forstår ikke, når jeg har lavet sushi selv så kommer fisken altid til at smage for meget af fisk – altså som om at det er gammelt, har du nogen ide om hvad jeg gør galt? jeg har nedfroset den inden, men den har aldrig været mere end et par dage gammel! jeg elsker at lave sushien, men ideen bliver lidt ødelagt når sushien så ikke smager frisk!
  hjæææælp mig 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det gjorde det første jeg lavede også – og jeg gjorde det samme med selv at fryse det osv. Men efter jeg er gået over at købe det her hos Asian Markedet her i Odense, så har jeg slet ikke det problem længere. Måske skulle du prøve et lignende sted i din by? Eller spørge dit lokale sushisted om de vil sælge dig noget af fisken?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det bare en super guide, den vil jeg prøve en dag, når jeg skal lave hjemmelavet sushi 🙂 Den er jo guld værd 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Det har du søreme klaret flot 🙂 Får helt lyst til selv at gå igang.
  Jeg arbejder i en rigtig lækker sushirestaurent (med danmarks bedste sushikok), og har set dem en del over skulderen – og dit resultat er søreme pænt af en “amatør” 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wow, tak skal du ha’! Det tager jeg da som et kæmpe kompliment 😀 Og jeg synes da bare du skal kaste dig ud i det – især når du har luret på dem så længe også!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sisse

  Hej,
  faldt lige over din blog :o)

  Hvordan laver du paneringen til rejen?

  Med venlig hilsen
  Sisse

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sisse! Den er købt sådan. Jeg har købt dem ved et Asian Market her i Odense, hvor de er paneret på forhånd. De er frosne når jeg køber dem og jeg skal selv så bare smide dem i en gryde med olie.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna Emilie

  Skønt med en opskrift med billeder!!
  Men, en opskrift på Tempura-rejer ville være lækkert.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Anne Emilie
   Som der står i teksten og også her i kommentarerne, så er det ikke nogen jeg har lavet selv. De er købt frosne MED dejen på. Det eneste jeg har gjort er at smide dem i en gryde med olie.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ihh hvor det bare lækkert
  Godt råd, hvis man vil have det skal se lidt mere enkelt og indbydende pænt ud, skal der ikke proppes så meget fyld i som på billederne. Man kan se at fyldes ligger meegt til en af siderne og ikke direkte i midten, men jo bedre man bliver til at lave sushi selv jo flottere bliver det.
  Nu tror jeg også jeg vil lave sushi i aften, for billederne er jo ellers ikke til at stå for! Mums

  xxx M
  http://mathildemacdonald.blogspot.com/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nu laver jeg først og fremmest mad for smagsløgene, ikke for øjnene. Så når jeg “propper” dem sådan, så er det fordi jeg, min kæreste og alle dem jeg kender synes det er sådan de SMAGER bedst. Jeg gider ikke spise sushi med 2 ting i. Det er simpelthen for kedeligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er jo også i orden at have forskellige meninger, det er også en af grundende til at man blogger. Men min pointe var bare at fortælle min viden efter at have lavet sushi selv i mange år.

   Xxx

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Også helt okay 🙂 Min erfaring er bare, at det smager bedst sådan 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Paula

  Køber du færdigelavede tempura rejer eller laver du dem selv? Hvis du selv gør, hvordan? 🙂

  I del 1 skrev du at du dypper din sushi i frø, er der nogen bestemt udover de sædvanlige?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Hej. Jeg er sushikok og du er helt gal på den med nogle af de informationer du slynger ud med.
  1. Det tager ikke lang tid at blive professionel sushikok. Det tog mig et par måneder.
  2. Risene skal være lunkne, når man laver sushi.
  3. Når man spreder risen på tangen, så er det KUN der hvor den lukkes at der ikke skal være ris.
  4. Når man laver nigiri, skal fisken ikke røre bordet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Whatever you say Nina K 😉 Har dog selv et par sushikokke i omgangskredsen der ville være uenige med dig i flere af de nævnte punkter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette

  Hvor er det fantastisk med så udførligt en guide! Min kæreste gav mig (med lidt kliché-romantiske forestillinger, tænker jeg..) et sushikit i julegave, og jeg skal afprøve det nu i weekenden. Derfor er det fantastisk med alle billederne, og slutresultatet ser jo lækkert ud! Jeg har de skarpe knive klar og køleskabet fyldt med sushiindgredienser, imorgen bliver StoreSushiDag! – Og skulle mit forsøg være helt til rotterne, må det blive et stresset visit hos http://www.hungry.dk/aarhus-c/sushi/ inden gæsterne kommer – det har været sushi-løsningen før introduktionen af et sushikit i vores lille hjem 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] lavede vi hjemmelavet sushi og drak bobler (I kan læse min guide til hjemmelavet sushi HER og HER) og vi sluttede af med hjemmelavet drinks. Det var en rigtig hyggelig […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

New ring