1 dag tilbage: Barcelona-konkurrencen

Osso buco

Osso buco

Jeg indrømmer gerne, at dette er absolut ikke en af de mest fotogene retter… overhovedet! Men shit, hvor smager den godt! Det er en af mine all-time favorit retter og især i de kolde måneder, hvor den er den perfekte simreret. Jeg elsker hvordan sovsen bliver så kraftfuld og at kødet til sidst er så mørt at det bare falder af stykkerne. Om man spiser marven inde i benene (hvis den stadig sidder der, når det har kogt så mange timer – tit falder det ud og koger helt ud) er op til en selv. Personligt er jeg stor fan.

Sørg for at I læser hele opskriften igennem inden I starter… det meste arbejde lægges i starten og derefter skal man bare gå og holde øje med retten – sørge for den ikke brænder på i bunden og at der tilføres mere væske, når der er brug for det. Alt væsken i opskriften skal nemlig ikke i på en gang til at starte med.

Til 4 personer (eller til 2 personer og så en omgang til fryseren):

4 store stykker osso buco (kalve- eller oskeskank med et ben i midten)
1 knoldselleri
4 løg
6 gulerødder
5-6 fed hvidløg
2 dåser hakkede tomater
1 lille dåse tomatpure
ca. 1 flaske tør hvidvin (jeg plejer at levne så der er hvad der svarer til et glas tilbage)
1,5-2 liter vand
4 okseboullionterninger
3-4 lauerbærblade
Lidt mel
Salt
Peber
Timian (en del, nok 4-5 spk)
1 spk sukker 

Kødstykkerne skæres over i “kanten” (så stykkerne ikke “krøller”, når de bliver stegt). Herefter vendes de mel (som har fået lidt salt og peber). De steges gyldne i en stor gryde på begge sider i en smule olie og smør. Når alle stykker er stegt (kan godt være nødvendigt at gøre det af flere omgange), så tages de op og lægges på en tallerken. Alle grøntsagerne renses og skraldes. Knoldselleri og gulerødder skæres i store tern. Løg og hvidløg snittes fint. Alle grøntsager svitses i samme gryde som kødet er blevet brunet i. Når de har fået lidt farve så lægges kødet tilbage i gryden til grøntsagerne. Derefter tilføjes 1 liter vand, ca. 1/3 af hvidvinen, 1 dåse hakkede tomater og ca. halvdelen af tomatpuren. Lauerbærblade, lidt peber, sukker og 2 okseboullionterninger. Sørg for at kødet er dækket af væske. Et låg lægges på gryden, som nu skal stå og hygge sig i mange timer ved lavt/medium varme (for høj varme gør at væsken forsvinder for hurtigt og det hele brænder på).

Det skal ha’ et sted imellem 3 og 4 timer. Det er færdigt, når sovsen smager kraftfuldt og kødet er så mørt, at det begynder at falde lidt af stykkerne. I løbet af disse 3-4 timer er det vigtigt at holde øje med retten. Der skal tilføres mere væske til den flere gange og røres lidt rundt. Mængderne af væske i opskriften er hvad jeg ender med at putte i retten i alt… så det skal I sørge for at fordele ude over de timer retten får (og hver gang tilføjes så også lidt extra timian, okseboullion og hakket tomat, så det passer i alt med det der står i opskriften her). Smag til sidst til med salt (der er dog salt i boullionterningerne, så sørg for først at smage til til sidst, så retten ikke bliver for salt).

Serveres med grove eller brune ris

bloglovin

6 kommentarer

 • Mia Luise

  Uh, det er også en af mine yndlingsretter. Men det er godt nok meget bouillon? Altså der er jo ret meget salt i bouillon. Det kan ikke være sundt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Nej en boullionterning pr 0,5 liter vand 🙂 Og det er også derfor jeg skriver at man skal vente med salt til sidst. Sidste gang puttede jeg fx stortset ikke salt i udover bouillonterningerne 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanette

  Jeg elsker osso buco, men der skal da klart kartoffelmos til 🙂 Og et ordentlig drys persille.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Nej oprindeligt skal der faktisk risotto til, men det synes jeg bliver lidt for tungt, så vi bruger bare alm. ris 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Uhmm Osso buco er fantastisk spise også godt med et drys gremolata på :-).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Ja, det harjeg hørt før! Det må prøves på et tidspunkt! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

1 dag tilbage: Barcelona-konkurrencen