Ganni Pre-spring

Opfølgning på “Vi holder jul alene”

Jeg vil rigtig gerne lige følge op på mit indlæg her, om at holde jul alene. For det første så havde rigtig mange af jer ret – det er jo ikke “alene”. Vi er jo sammen os tre!

Flere af jer nævnte også, at I følte, at jeg forsvarede mit valg rigtig meget i indlægget. Og at det gjorde jer kede af, at jeg følte behov for at forsvare det. Først tænkte jeg, at det gjorde jeg da ikke. Men nu kan jeg godt se, at jeg faktisk forsvarede mit valg ret meget. Nu hvor jeg har tænkt lidt over det siden indlægget, så er jeg kommer frem til, at det nok er fordi, at jeg ved der er nogen der ikke er tilfredse med valget. Plus at jeg på forhånd regnede med, at der nok ville komme uforstående kommentarer om,  at man ikke kunne forstå at ens familie er ens et og alt. Det er det bare ikke her. Og det handler jo nok om, at det man kender til familie, er dårlige behandling, sårede følelser og konflikter. Hvis mine oplevelser var omsorg, opbakning og forståelse, så ville det betyde mere for mig. Men et forhold er jo aldrig bedre end den måde man behandler hinanden på. At man deler samme gener betyder ikke at man bare har en carte blanche til at må behandle hinanden dårligt ud i det uendelige. På et eller andet tidspunkt er grænsen nået. Og dem der ikke har oplevet den grænse nærme sig (eller blive overskredet), de vil måske have svært ved at forstå at man kan få det sådan med familie. Og det er kun godt og er jeg glad for på jeres vegne! Jeg var dog positivt overrasket over hvor få af de knapt så forstående kommentarer der var, så det var kun dejligt.

Og så var jeg faktisk fuldstændig målløs over, hvor mange af jer der syntes at mit valg er sejt. Det var slet ikke den følelse jeg sad med i starten, da beslutningen blev taget. Der følte jeg mig virkelig alt andet end sej. Jeg følte mig faktisk lidt streng. At jeg bare sådan ignorerede andres end vores 3s juleønsker/behov. Men sådan har jeg det heldigvis ikke længere og nu er jeg overbevist om, at jeg også skulle have lyttet til mig selv sidste år.

Lige så søde og støttende som I var overfor mig i kommentarfeltet (af hjertet tak. Helt seriøst. Virkelig!), lige så trist blev jeg også over at læse om mange af jer andres historier og følelser. Om ubehagelige jule, dårlige forhold, tvunget samvær (og tvunget hygge… det er 1-2-3-HYG, fordi det “skal man” i julen. Det giver mig røde knopper over hele kroppen) og mange andre ikke så rare ting. Flere af jer gav udtryk for at sidde med samme lyst til bare at være jer selv med kæresten/mand og eventuelle børn, men ikke turde at tage kampen. Hvorfor ikke? Hvorfor er det okay at I sidder med en dårlig jul for at I skal opfylde andres behov? I familier hvor alle langt fra nyder hinanden selskab vil der altid være vindere og tabere. Og hvorfor vælge selv at være taberen? (altså ikke på den der “ej hvor er du en taber-måden”. Jeg mener, hvorfor være den der er den der er trist for at andre ikke skal være det?). Jeg gjorde det sidste år og det var bare så forkert – for mig. Jeg græd et par gange i dagene op til og flere gange på selve juleaften inden vi skulle afsted. Og så tog jeg vist også en tur efter vi kom hjem. Det er der seriøst ingen der er værd og jeg vil aldrig tillade mig selv at være så ulykkelig bare for at please andre igen. I år kunne jeg ikke være i det og jeg er SÅ glad for den beslutning. Jeg har i løbet af i år også et par gange tænkt på hvad det er jeg lære min datter, hvis jeg fortsat tillod den slags overfor mig. Ikke noget specielt godt, synes jeg.
Jeg sidder ikke og siger, at I alle skal melde afbud til juleaften på tirsdag. Det er måske lidt for meget last call i år, men ud fra historierne i kommentarfeltet, så var der i hvert fald en 2-3 stykker af jer, hvor jeg (med den viden jeg har nu – jeg tog jo selv en dårlig beslutning sidste år!) personligt ville finde en anden måde at gøre det på fremadrettet. Jeg opfordrer jer til at mærke efter og lytte til mavefornemmelsen. Og så vil jeg opfordre alle der får “nye” ind i familien til at give lidt plads. Plads til at man måske skal lave nye traditioner sammen i fællesskab, og rum til at lytte efter, om der måske er noget der betyder meget for en ny i familien. Jeg synes faktisk, at det er mega strengt at nægte at gøre plads til alle. Den nye skulle vel nødig føle, at de kun er med på en gæstebillet, som tilskuer til svigerfamiliens jul, men et fuldgyldigt medlem af familien, ikke? Og selvfølgelig gælder det også omvendt, at man som ny accepterer, at julen ikke bliver 100% som den man har været vant til derhjemme fra.

I kom med så mange gode råd og rigtig mange af dem vil jeg tage til mig. Det var især et rigtigt fint råd flere af jer kom med om, at man stadig gøre noget ud af aftenen; dresse up (det ville jeg nok allerede gøre lidt, men nu skal den have fuld skrue 😉 ), dække et smukt bord, knappe en god flaske vin op og lave god mad. Og så vil jeg prøve at se aftenen lidt igennem Bellas øjnene. Hun synes allerede, at det er vildt sjovt at pakke sine adventsgaver op, så det kan næsten kun blive en fest juleaften 😉 Jeg glæder mig til at se hendes reaktion på gaverne inden i det sjove papir, og jeg glæder mig til at give Tim julegaver. Desuden er julen jo ikke kun d. 24. Den starter for os d. 23. med min søster og hendes kæreste (og vi har julemorgen sammen <3 ), og vi har julefrokost d. 25. med de bedste venner, så den står på fantastisk dejligt selskab all-around.
I var også en del der havde prøvet at rejse henover jul og anbefalede det meget. Det ville jeg også SÅ gerne, og vi snakker ret meget om at gøre det næste år. Jeg ville ikke have noget imod at rende rundt i sommerkjole d. 24. 😉

Nu vil jeg have noget kaffe og så skal vi tilbringe dagen sammen med bedste venner (dem med søde Agnes <3), vafler og lækker 100% økomad senere (vi har begge familier samme Aarstidskasse, så vi slår den bare sammen i dag). Bella trænger til barneselskab, da hun ikke har været i vuggestue siden sidste uge pga. en forkølelse (med lidt småfeber) der ikke rigtig har villet gå væk. Så hun trænger virkelig til ikke-voksen selskab og til at få brændt lidt krudt af.

Selvom at jeg blogger mere inden jul, så vil jeg – i tråd med indlæggets emne – ønske jer en rigtig, rigtig glædelig jul. Jeg håber, at I får nogle rigtig dejlige dage. Jeg glæder mig virkelig i år og det gør mig så glad. Tak for alle jeres fantastiske kommentarer til emnet!

Following up on this blog entry about spending Christmas just the three of us. Now I’m really looking forward to it.

bloglovin

20 kommentarer

 • Jeg er ny læser, og har først læst dit oprindelige juleindlæg nu. Det med familieforholdende vil jeg ikke kloge mig i for det er jeg heldigvis forskånet for. Som barn holde vi ofte jul “bare”‘ mine forældre, min søster og jeg. Og det har jeg aldrig tænkt over! Vi har hygget os, og vi to børn har været 100% i fokus! Vi skiftes til at holde jul med min og min kærestes familie, og når vi holder med min, så er der bare bedsteforældre og os. Det jeg vil frem til er, at en lille juleaften også kan være skide hyggelig. Lyder bestemt til jeres bliver, og er sikker på Bella vil nyde roen og hendes glade forældre 🙂 Rigtig dejlig jul til jer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Tak for et fantastisk indlæg og for at berøre det emne! Jeg har selv til tider et lettere anstrengt forhold til dele af min familie, og det gjorde, at jeg sidste forår meldte ud, at jeg nok ikke ville deltage i julen. Jeg havde ikke andre konkrete planer på det tidspunkt, men jeg kunne bare mærke, at jeg ikke orkede julen omgivet af mennesker, som ikke vil mig det bedste, og som jeg konstant skal forsvare mig selv over for. Jeg havde talt med nogle venner om at holde jul sammen med dem, men jeg nåede at få mig en kæreste, som jeg holdt jul sammen med. Jeg er rigtig glad for mit valg, og jeg fortryder absolut intet, så jeg kan kun bakke op om din opfordring til, at man skal lytte til sig selv fremfor at please andre, fordi det ‘skal’ man. Det ‘skal’ man ikke. I år skal jeg holde jul hos mine forældre med min søster, det er tre år siden, jeg har gjort det (har også boet i USA henover en jul, og jeg kan kun anbefale juleaften i sommerkjole!), og jeg glæder mig til det. En længere kommentar – men virkelig rart at dele det med én, man deler synspunkt med. Jeg ønsker dig en rigtig glædelig jul sammen med Tim og Bella – din familie 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Hvor fedt at du lyttede til dig selv! Og tusind tak, jeg håber også at du får den dejligste jul! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har egentlig ikke så mange kommentarer til indlægget, andet end at det gjorde mig glad at læse. Det var i hvert fald rart med en opfølgning på sidste indlæg! Og generelt er jeg bare fan af dine mere debatterende og tabubrydende indlæg. De er rare og ofte noget jeg selv kan nikke genkendende til! Og glædelig jul 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Tak Laura, jeg kan også rigtig godt lide at lave den slags indlæg. Det er bare ikke lige hver uge at der presser sig et emne på 😉 Og rigtig glædelig jul til dig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Jeg håber I får den dejligste jul, og den hyggeligste aften den 24.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Tak Kathrine og det håber jeg også at du gør 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tænk da jeg læste indlægget tænke jer: Gud hvor lyder det bare som en kanon hyggelig og dejlig jule aften.

  Ha en god jul 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tænk da jeg læste indlægget tænke jeg: Gud hvor lyder det bare som en kanon hyggelig og dejlig jule aften.

  Ha en god jul 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Fedt du holder juleaften på tirsdag, de fleste af os andre venter nok til på onsdag 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Hov Hahahahaha typo! Eller brain-fart nok nærmere 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • God indlæg Jeanett ! Godt du lyttede til dig selv, for det er nemlig så pisse vigtigt. Vi har også i år valgt, at holde jul hjemme. Ikke pga stridiheder i familien, men pga jeg har en depression som udløser at støj presser mig og stresser mig. Og da det i år stod på juleaften hos svigermekanikken med dine mine og vores børn og børnebørn, blev jeg simpelthen nød til, at sige fra. Heldigvis har jeg en god og støttende mand, som selvom han lige skulle sluge den, gik med til at vi holdte jul alene, bare ham og mig og ungerne <3 Jeg har i den grad lyttet til mig selv og mine behov, og det føltes SÅ godt, og jeg kan immervæk glælde mig til på onsdag nu ! Det er en fed følelse. Håber I får en dejlig jul, ligesom I gerne vil have den <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene Høj

  Glædelig jul 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone-Christina Simonsen

  Tak af hjertet for at berøre et så tabulagt emne, Jeanett!
  Jeg er enebarn (YAY!) og har altid kun holdt jul med mine forældre, grundet store familieproblemer, og ingen af mine venner har kunne forstå min glæde over det – men jeg har altid elsket det så højt, for Gud hvor er det hyggeligt. Jeg håber I får verdens bedste jul hos jer! :-). – og jeg er sikker på Bella vil takke jer senere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • missjeanett

   Tusind tak og jeg håber også at du får en helt fantastisk aften!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej Jeanett,
  Dejligt at i havde en god jul. Vi holdt den også selv i år – har tre små børn og det duede bare ikke at være “hos andre” – og “andre” gad ikke holde hos os.
  Og det er iøvrigt altid et konfliktemne uanset hvor godt man har det med familien. I hvert fald ud fra hvad man selv oplever og hører fra venner. Så godt at du “brød” den cirkel.

  Vi havde det super dejligt, ungerne kom i seng til normal tid og de voksne fik rødvin. Win.
  Næste år rejser vi også haha

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ganni Pre-spring