Sko til hele familien + konkurrence

Budapest Guide og tips

Budapest Guide - City Guide HungaryBudapest Guide - Spring in Budapest HungaryBudapest Guide - Miss JeanettBudapest Guide sporvogneReklamelinks markeret med *

Min Budapest Guide har været lidt undervejs, da jeg i lang tid faktisk har troet, at jeg havde mistet dét SD-kort, hvor alle billederne fra turen var på. Og en Budapest Guide er lidt kedelig uden billeder, ikke? Men netop som jeg næsten havde droppet at lave en Budapest Guide, så dukkede SD-kortet op, så her er den endelig – min Budapest Guide!

Budapest er hovedstaden i Ungarn med knap 2 millioner indbyggere. Vi var afsted i 5 dage og det var en rigtig fin mængde dage til at se Budapest i. Man kan sagtens nappe en hel uge, men på 5 dage kan man nå en del. Vi fløj med Norwegian, der flyver direkte til Budapest fra Kastrup. Prisen lå på omkring 1200 kroner per person tur/retur, men det sagtens gøres billigere, hvis man ikke rejser lige op til påsken, som vi gjorde. Vi var der i slutningen af marts og vejret var en lille smule lunere end hjemme i Danmark på samme tid. Jeg kunne gå rundt i min ruskindsjakke og på de køligere dage var det nok bare at tage et tørklæde på. Flere af træerne havde også fået blade og blomster, så slutningen af marts er et skønt tidspunkt at besøge Budapest på.

Det er generelt lidt billigere i Budapest end i Danmark. Både at spise ude og shoppe. Der tales engelsk, men det er slet ikke lige så udbredt, som vi er vant til her i Danmark og derfor kan man sagtens opleve, at man står i en situation, hvor der skal kommunikeres ved at pege og lave lidt tegn.
De fleste af os kender nok godt gullash og det vil jeg også anbefale, at man får prøvet, imens man er i landet. Det er virkelig godt og der er nogle enkelte ting ved en klassisk ungarnsk gullash, som nok er nye for os. De laver også rigtig gode rødvine, der er virkelig billige. De er typisk til den kraftige og tørre side, hvor de jo så passer godt til det ungarnske køkken.

Budapest Guide - Budapest med børn

Budapest er en ret børnevenlig by
Budapest er en oplagt destination, hvis man vil på weekendtur med børn. Flyveturen er kort (omkring 1,5 time) og vi kunne nemt have klapvognen med alle steder (vi gik primært rundt). Vi oplevede ikke, at der blev set skævt til, at vi havde Bella med på restauranter, så det var dejlig nemt. Der var også rigtig mange legepladser, som vi brugte en del tid på. Så man kan sagtens tage til Budapest med børn!

Jeg synes, at Budapest er en virkelig skøn by og jeg har planer om at tage dertil igen, men skal jeg sige noget negativt om stedet (nok nærmere hele landet end bare Budapest), så er de utrolig højreorienteret i Ungarn og er især ikke glade for udlændinge, der har brune øjne og sort hår. Jeg har ikke selv oplevet noget, men jeg har flere venner og bekendte, der har andre rødder end danske, der har været i Ungarn, som alle har oplevet ting lige fra ubehagelige racistiske tilråb til sågar at blive skubbet. Både både taxachauføren fra lufthavnen og til byen og ham der kørte os retur igen, fik også “underholdt” os en del med, hvordan alt i verden der var galt, var på grund udlændinge. Det er sørgeligt, at det er sådan, men jeg synes, at jeg vil nævne det i denne guide, fordi jeg har ikke oplevet det så voldsomt andre steder. Det var for eksempel også en ungarnsk journalist, der lavede denne svinestreg. På mange andre områder virker Budapest ellers til at være en utrolig cool og moderne by, der rummer mange forskellige typer af mennesker.

Nå, men nu skal den her Budapest Guide handle om, hvor fin en by Budapest er og det andet var egentlig bare ment som en sidebemærkning. Her er mine anbefalinger og Budapest Guide til når I besøger den fine historiske by.

oplevelser1

Budapest Guide - Shoes on the Danube bank - II World War

Sko ved Donau (Shoes at the Danube Bank)

Hvis man ikke har tid til at se så mange ting, når man er i Budapest, så vil jeg anbefale, at man får set denne memorial. Jeg fik en stor klump i halsen, da den kom til syne på vores gåtur langs floden. Det er lavet til minde om de jøder, der døde under 2. Verdenskrig. Da tyskerne i 1944 overtog magten i landet, blev Budapests køder jaget vildt og til sidst slået ihjel. Langt de fleste tog man ud til Donau floden, hvor man skød dem og derefter faldt de i floden. Inden de blev skudt, blev de bedt om at tage skoene af, da sko var værdifulde (og kunne genbruges). Derfor så man desværre tit en masse sko stå på flodbreden og derfor har man lavet dette mindesmærke med sko. Der er både herresko, damesko, men jeg sank lige en ekstra gang, da jeg spottede et par små børnesko. Mange lægger en blomst eller tænder et lys ved skoene. På to år under 2. Verdenskrig mistede 500.000 ud af byens 800.000 jøder livet i Budapest.

Budapest Guide - Országház Hungary parliamentBudapest Guide - Országház parliament Hungary

Országház – Ungarns parlamentbygning

Ungarns parlamentsbygning ligger i Budapest og selvom der findes mange pæne parlamentsbygninger i verden, så er Budapests Országház en af de pæneste, jeg har set. Den ligger også så smukt ud til floden og selvom den er hæftigt bevogtet af bevæbnede vagter med maskinpistoler, så er den et kig værd. I kan passende gå langs floden, hvor mindesmærket med skoene kommer lige inden parlamentsbygningen. Bygningen er også utrolig flot om aftenen, hvor der er lys på hele parlamentet.

Budapest Guide - Fiskerbastionen HalászbástyaBudapest Guide - Fiskerbastionen HalászbástyaBudapest Guide - Fiskerbastionen Halászbástya

Halászbástya – Fiskerbastionen + Matthias Kirken

Matthias Kirken er en prinsesse værdig med sine eventyrlige tårne og smukke farver. Bella var også ret begejstret over det her sted og blev ved med at pege (og råbe) “PRINSESSE!!!”. Fiskerbastionen blev bygget i forbindelse med Budapests 1000 års fødselsdag og er en fejring af de fiskere, der plejede at holde til samme sted i gamle dage. Det er også her fra Fiskerbastionen, at I får en af de bedste og smukkeste views af Budapest, da Parlamentet ligger på den anden side af floden. Det allerførste billeder her i min Budapest Guide er også taget oppe fra Fiskerbastionen. I skal forberede jer på at dele Fiskerbastionen og Matthias Kirken med en del andre, fordi det er en af de mest populære turist-sights i Budapest. I kan nok også godt fornemme de mange mennesker her på billederne.

Budapest Guide - Sankt Stefans Basilika

Sankt Stefans Basilika

Denne kæmpe katolske kirke midt på Szent Istvan pladsen er virkelig imponerende og den er mindst lige så fin inden i (hvis ikke finere). Hvis I kun skal besøge en kirke i Budapest, så synes jeg, at det skal være Sankt Stefans Basilika.

Budapest er også kendt for deres termiske bade, men da de fleste af dem ikke tillader mindre børn, så fik vi desværre ikke prøvet dem i denne omgang. Det skal dog ikke afholde mig fra at gøre det til en anbefaling i min Budapest Guide, fordi jeg har kun hørt fantastiske ting om dem fra venner og bekendte. Hvis I ikke rekser med mindre børn, så skal I bestemt overveje det!

Jeg vil slutte mine anbefalinger af oplevelser med at lave en ikke-anbefaling. Vi var også i Budapest Zoo og jeg tror aldrig, at jeg har set så mishandlede og forstyrede dyr, som vi gjorde i Budapest. Selve parken er utrolig fin og fyldt med mange smukke bygninger, men Tim og jeg talte hele besøget kun om, hvor skidt dyrene så ud. Jeg var faktisk rystet, da vi gik derfra.

spise1

Budapest Guide - Elysée Bistro - Hot white chocolateBudapest Guide - Elysée Bistro

Elysée Bistro

Min søster havde været i Budapest kort før vi tog afsted og hun havde anbefalet os at tage forbi Elysée Bistro – primært for deres varme hvide chokolade. Holy moly, hvor er den også god! Den skal I altså prøve, hvis I er på de kanter. Bistroen ligger et stenkast fra parlamentet og mindesmærket med skoene, så det er oplagt at tage en pause på Elysée Bistro enten før eller efter. Vi prøvede også lidt af deres mad og især deres gullash var rigtig god. Desuden var stedet ret børnevenligt og så snart de så Bella, så kom de løbende med papir og farveblyanter til hende. Det får de en ekstra stjerne for hos mig 😉

Central Café - Budapest guide - Budapest restaurantsCentral Café - Budapest guide restaurantsBudapest Guide - Central Café restaurant

Central Café

Selvom navnet antyder noget andet, så vil jeg nærmere kalde Central Café en restaurant end en café. Det er lidt som at træde ind i en tidslomme, da stedet er indrettet i kolonialsk stil. Jeg havde lyst til at tage billede af alle detaljerne hele tiden. Der var så pænt! Heldigvis var maden også rigtig god og den var oven i købet ret billig, hvis man sammenligner, hvad et lignende måltid ville have kostet i Danmark. Vi fik gode supper, en lækker risotto og virkelig lækre (og pæne) kager til dessert. Vi havde Bella med i klapvognen og igen var personalet ret opmærksomme på hende og ingen så skævt til, at hun var med. Det kan i weekenden være nødvendigt at booke bord på Central Café. Vi havde gjort det, fordi vi spiste der en lørdag, men vi gik forbi restauranten næsten hver dag (den ligger ret tæt på det hotel*, som vi boede på) og det var kun i weekenderne, at det lignede at bordreservation var nødvendig.

Budapest Guide -Amber's French Bakery & CafeBudapest Guide - Amber's French Bakery & Cafe

Amber’s French Bakery & Café

Jeg kan ikke huske, hvor mange gange vi spiste på Amber’s Bakery i løbet af fem dage, men det var en del (tedet lå rigtigt tæt på vores hotel* og lige overfor madmarkedet). Det er et hyggeligt lille sted med virkelig gode kager (jeg var helt tosset med den, som er på billedet), god kaffe og gode madtærter. Jeg mener ikke, at de tog kreditkort, så sørg for at have lidt kontanter med, når I besøger dem og nogle gange kan der være lidt kø, så lidt tålmodighed er heller ikke dumt at have med 😉

Budapest Guide - Market BDPST burger

Market BDPST

Jeg havde på instagram set rigtig mange tale om Market BDPST og derfor skulle det også prøves af. Det ligger i en helt anden ende af Budapest end hvor vi boede, så det tog os lidt tid at komme derud. Heldigvis var det virkelig gode snaskede burgere, der ventede os og jeg var også ret vild med deres søde kartoffel-fritter. Det ligger i et hipster område af Budapest og det er rigtig populært, så forvent lidt kø. Vi stod i 5-10 minutter før der var nogle frie pladser i baren. Personalet talte heller ikke så godt engelsk og fordi vi lavede lidt om på vores ordre, så gik der lidt kage i det hele. Jeg vil derfor anbefale jer ikke at bestille alt muligt ekstra eller bede om at få pillet ting ud, fordi det gjorde, at de troede, at vi ville afbestille den ene menu, så vil fik mad af to omgange. Men burgerne er virkelig gode og er I i området, så kan de virkelig anbefales.

shopping1

Budapest Guide - Váci utca gågade walking streetBudapest Guide - Váci utca gågade walking street

Váci utca – gågaden

Hvis man er på jagt efter steder at stoppe, så skal man nærmest bare finde gågaden Váci utca og så følge den. Den er rigtig lang og den skifter “stil” løbende; nogle steder består den primært af mindre butikker med sjovt indhold, hvor den nærmere Vörösmarty torvet indeholder de butikker, som vi kender fra resten af verden (der ligger blandt andet end kæmpe H&M mit på torvet). Flere dage om ugen er der markeder på Vörösmarty. Vi oplevede blandt andet et udendørs madmarked, hvor man kunne smage ungarnske specialiteter.

Budapest Guide - Nagy vasarcsarnok food market

Nagy Vasarcsarnok

Madmarked Nagy Vasarcsarnok (jeg aner ærligt ikke, hvordan det udtales) er kæmpe stort og helt sikkert et besøg værd. Det er faktisk det største og ældste madmarked i Ungarn. Stedet er et trafikknudepunkt for taxier, de røde turistbusser, almindelige busser og sporvogne, så hvis I vælger at bo på samme hotel, som vi gjorde, så er det oplagt at gå herhen for at tage transport. Selve markedet ligger i den smukkeste farverige bygning og stedet er fyldt med alt, hvad madhjertet kan begære. Her kan I finde mange ungarnske specialiteter og jeg vil især anbefale jer at købe paprika og ungarnsk rødvin med hjem. Begge dele laver de utrolig godt og det er det bedste paprika, jeg nogensinde har smagt. Jeg har flere gange ærgret mig utrolig meget over, at jeg ikke købte mere med hjem end jeg gjorde. Nagy Vasarcsarnok mest et sted, hvor man køber specialiteter med hjem, men oven på (stedet er i flere etager), var der også steder, hvor man kunne spise – det prøvede vi bare ikke. Nagy Vasarcsarnok har lukket om søndagen, men ellers er der åbent resten af ugens dage.

hotel1

Budapest hotel with view - Budapest Hotel med udsigt

Mercure Budapest Korona Hotel

Godt nok har jeg fået reddet de fleste af mine billeder fra turen, men de billeder, som jeg havde taget af vores hotelværelse, er desværre forsvundet. Derfor kan jeg ikke vise jer selve værelset, men I kan se billeder af det HER* og billedet jeg har indsat her i indlægget, er udsigten fra vores værelse. Det ligger virkelig centralt på en rigtig god beliggenhed i Pest (Budapest er delt op i “Buda” på venstre side af floden Donau og “Pest” på højre side af floden). Gaden I kan se på billedet, er en gågaden, der er fyldt med cafeer, restauranter og som fører hen til et af de større shoppingområder og gader i Budapest. Hotellet ligger også få minutters gang fra Donau floden og både madmarkedet Nagy Vasarcsarnok og Amber’s Bakery, som jeg anbefalede lige oven over. Hvis man gik i den anden retning, så er der få minutters gang til restauranten med Maria. Vi gav 2900 kroner for 5 overnatninger, men ligesom flybilletterne, så kan det nok gøres lidt billigere i andre perioder end lige midt i påsken, som vi gjorde.

Hotellet kan bookes lige HER*

Jeg håber, at I fandt nogle brugbare ideer her i min Budapest Guide. I finder mine andre rejse guides HER

This is my Budapest Guide. We were in Budapest for 5 days and that’s a good amount of days to see what the city has to offer. To experience: Shoes at the Danube Bank for a tragic memorial for all the jews that were killed in Budapest during World War II. Országház – the Hungarian Parliament which is so beautiful. Halászbástya for a pretty colourfull castle with one of the best views of Budapest. Sankt Stefans Basilika for a big church that’s realy pretty inside. To Eat: Elysée Bistro for the most amazing hot white chocolate and good gullash. Central Café for a modern take on hungarian food and amazing setting. Amber’s French Bakery for great cakes and good coffee in a cute place. Market BDPST for good greasy burgers. To shop: The long walking street Váci utca with so many shopsFood market Nagy Vasarcsarnok for Hungarian specialitees likes paprika and redwine. To stay: Mercure Budapest Korona Hotel (HERE*) for a nice hotel that’s situated in a very central part of Budapest (it’s in Pest) near cafes, restaurants and near the food market Nagy Vasarcsarnok and the river Donau.

FØLG BLOGGEN PÅ
INSTAGRAM HER + PINTEREST HER + FACEBOOK HER + BLOGLOVIN HER

bloglovin

10 kommentarer

 • Thea

  Helt OT, men min mand, jeg og vores to piger på 4 og halvandet tager til Skotland på onsdag, og jeg har med længsel kigget efter din guide til isle of Skye, da vi har 4 overnatninger på øen (og i øvrigt har lavet nærmest en copy/paste på jeres tur, for er simpelthen blevet så inspireret af dine skønne indlæg)…
  Regner dog ikke med at indlægget når at komme, men har du lidt tips og tricks du har lyst til at dele?

  Vi starter i Edinburgh, hvor vi har halvandet døgn, inden vi kører mod Glencoe og videre mod Isle of Skye. Skal være afsted 8 dage i alt og glæder os for vildt, haha 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Det var faktisk samme historie med min guide til Isle of Skye, da billederne fra vores første tur til Skotland lå på samme simkort, som det med billederne her fra Budapest. Derfor har jeg udskudt og udskudt den i håb om, at dét simkort dukkede op. Det gjorde det så heldigt, men nej, jeg når ikke at lave guiden til Isle of Skye inden på onsdag. Jeg regner faktisk først med at lave den efter vi selv har været i Skotland næste måned, da jeg så har tips fra hele tre forskellige ferier at dele med jer og det giver mere mening end at lave den nu og så opdatere den igen om en måned.

   Men jeg vil blandt andet anbefale jer at tage til Fairy Glen. Det var Bella helt vild med sidste gang, da der var vilde kaniner og vi fortalte hende historier om alle feerne, der bor der 😉 Old Man of Storr er også smuk og der vil vi prøve at vandre helt op denne gang (sidste gang kom vi kun halvvejs). Portree er fyldt med gode restauranter. Hvor skal I bo på Skye?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • D

  Dejligt. Har lige booket en tur til Budapest så din guide kommer ret belejligt 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Ej god timing! Det er en rigtig fin by! Hvornår skal du afsted?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Fra Budapest-fan til en anden bliver jeg lige nødt til at nævne, at bygningen med de farvede tage er Mathias-kirken, som ligger lige ved siden af fiskerbastionen, men altså ikke er en del af den 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Du har ret! Det er netop rettet i indlægget 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra D.

  Budapest er så skøn! Jeg var der for første gang i Januar i år var solgt 🙂 Kan anbefale en tur på Cafe New York også, Den blev vist kåret som verdens smukkeste cafe for et par år siden og med god grund.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Apropos de termiske bade, så er de virkelig skønne – klar anbefaling til Széchenyin.
  Vi sluttede vores ferie af med at bo på Margitsziget – Margaretøen midt i Donau. En skøn og grøn oase midt i en travl storby, og der var også et fint vandland/spa.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisabeth

  Det må da være dit SD-kort der er blevet væk, et simkort er da noget helt andet. Det er det der sidder inde i din telefon, og det må da være for bøvlet at tage ud 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Hov ja, det er en tanketorsk! Det er selvfølgelig mit SD-kort 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sko til hele familien + konkurrence