Tanker om træningstøj

Udflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og Balos

Udflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosGramvousa, Crete

Da jeg var på Kreta med Apollo og de dejlige bloggerdamer (det første indlæg, om de to hoteller, kan læses HER), da oplevede vi selvfølgelig andre ting end bare poolen og all-inclusive buffetten. Vi tilbragte en hel dag med at kigge på smukt blåt vand og øde strande. Vi blev hentet ved vores hotel Porto Platanias Village ved en 9-tiden om morgenen i en bus og dagens destinationer var stranden på øen Gramvousa og bagefter lagunen Balos.
Først kørte vi en lille times tid til den lille by Kissamos på Kretas vestkyst. Herfra lå en stor færge og ventede, som skulle sejle os rundt hele dagen. Færgen var super stor og jeg mindes at huske, at der var plads til over 1000 mennesker. Man kunne både side inde og ude, og der var både overdækket og pladser med fuld sol udendørs. Der var kantine flere steder, så det var muligt at købe alt fra grillet kød med tzatziki (de stod seriøst og grillede det midt på dækket!), pastaretter, is, snacks, kaffe og kolde drikke. Man manglede ingenting!

Udflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosStranden på Gramvousa / The beach on the island of Gramvousa

Efter en times sejllads, er første stop på turen øen Gramvousa. Det er en rigtig ø, som ikke hænger samme med Kreta rent fysisk. Den er helt øde og ingen bor på øen. Der var sat et par telte op, hvor der sad et par græske damer og solgte græsk oliven olie, sæbe og honning, men ellers ingenting. Man kan ikke købe en kold cola eller noget at spise (med mindre man kun craver oliven olie eller honning, haha), men det kan man gøre på færgen inden man går i land. Jeg ved faktisk heller ikke, om der overhovedet var et toilet på øen. Men igen, det er der på færgen og den “holder” ved øen, så man kan gå derhen, hvis der er brug for det.
Stranden er virkelig, virkelig smuk med det flotteste azurblå klare vand. Og der er virkelig noget charmerende over, at tænke på at øen er øde. Jeg var virkelig vild med Gramvousa!

Udflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosUdflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosVenstre: Den helt øde stranden – inden hele vores færge gik i land
Højre: Lige hoppet af færgen og på vej hen mod stranden. Kjole fra ASOS (HER), sandaler fra ASOS og net fra ONLY.
Nederst: Fortet på Gramvousa. Man kan gå derop via en sti og trapper

Som sagt, så er vandet så smukt og øen er fyldt med masser af katusser. Vandet er rigtig lækkert at bade i, men der var rigtig mange søpindsvin omkring de store sten i vandet, så medbring eventuelt badesko ellers hold godt øje. Stoppet på øen varer cirka en time (guiden fortæller hvad tid færgen sejler igen), så der er fin tid til enten at ligge på stranden og bade eller gå op til fortet. Det er dog vigtigt at man kommer med færgen igen, da der ikke lige kommer en færge igen. Hvis man ikke vil bade, så ligger der et fort helt oppe på toppen af øen, som man kan gå op til.Udsigten skulle være fantastisk, men vi valgte stranden til fordel for fortet. De andre piger havde gået igennem Samariakløften to dage før (læs om deres tur her) og var ikke synderlig interesseret i, at kravle de flere hundrede trappetrin op (det var heller ikke fordi jeg brændte specielt meget for det). Det er min vurdering at man ikke kan nå begge dele, så man skal vælge om det er strand eller fort. Hvis man vil til fortet, så start i hvertfald med det, og så kan man altid slappe lidt af på stranden, hvis man er hurtigt nede igen. Der var et par stykker, som endte med at løbe de sidste par meter til færgen, fordi de kom for sent.

Udflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosUdflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosBalos lagune, som kun bliver smukkere med de fine bjerge i baggrunden

Efter en dejlig times tid på Gramvoussa, så hoppede vi ombord på færgen igen og mod lagunen Balos. Sejlturen fra Gramvoussa til Balos tog ikke særlig lang tid; 20-25 minutter, er mit gæt. Balos er en del af øen Kreta, men man kan kun komme dertil ved at sejle, da vand og bjerge gør det umuligt at køre. I helt gamle dage, var Balos kendt for at der var pirater (og de holdte også til på Gramvoussa). Balos har også det smukkeste blå vand, men her blæser en del mere end på Gramvoussa, da landskabet er mere “åbent”. Der kan også være stor forskel på, hvordan Balos ser ud for besøgende afhængigt af vandstanden. Den dag vi besøgte lagunen, var der lavvande og det betød, at der faktisk var to områder med vand; en helt almindelig strand og en “pool” inde på vand, som kom fra, da der har været højvande, men ikke kan løbe ud. Selve “poolen” utrolig børnevenlig, da der ingen bølger er og vandet er ikke dybere end til ens ankler.
Ved højvande hænger de to områder med vand sammen.

Udflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosUdflugt på Kreta: de smukke laguner Gramvousa og BalosØverst og venstre: Stranden på Balos
Højre: Mig, som står i den lave naturlige “pool” på Balos. Jeg er i kjole herfra

På selve stranden kan man købe sig til en liggestol og parasol (det koster et par euro), men igen er der hverken wc eller mulighed for at købe ting at spise eller drikke, så sørg for at få styr på det hele på færgen, inden I går i land. Man er på Balos en del længere end på Gramvoussa. Det nærmer sig to timer før færgen sejler igen. Jeg tror faktisk, at jeg ville ønske det var omvendt – at man havde mere tid på Gramvoussa og lidt mindre ved Balos, men det er i småtingsafdelingen 😉 Efter Balos sejler man tilbage til Kissamos, hvor ens bus venter, som kører én tilbage til der, hvor man blev hentet om morgenen.

Det er en virkelig smuk tur og klart en tur jeg vil anbefale, hvis man er på Kreta. Den tager det meste af dagen (vi var hjemme omkring kl. 18), men det er en afslappende tur og de strande er altså det hele værd. Hvor er de bare smukke!
Turen koster omkring 400 kr per voksen (jeg mener, at det er halv pris for børn) igennem Apollo.
Er turen børnevenlig? Jeg synes, at det handler meget om hvilke børn man har og om hvor gamle de er. Jeg tror ikke, at jeg ville tage et spædbørn eller meget små børn med på turen. Det er varmt og på øerne er der meget få muligheder for skygge. Jeg er faktisk i tvivl om, jeg ville tage Bella med. Hun er måske lidt til den lille side (jeg tror, at hun vil mangle noget aktivitet i løbet af dagen), men fra en 4-5 år vil jeg mene, at turen er rigtig fin. Vi så også masser af børn (også helt små) på turen, så det er slet ikke umuligt at have børn med.
Hvis man bliver let søsyg, så vil jeg nok lige genoverveje turen. Båden vippede en del på turen hjem. Der var ingen af os fire, som blev dårlige, men der skal også lidt til før jeg bliver det. Men overvej det, fordi det er virkelig en smuk tur!

Tip 1: Medbring selv håndklæde, badetøj, kamera, lidt vand, solcreme og kontanter (de tager ikke kreditkort på båden)
Tip 2: Sørg for at benyt WC på færgen. Der er ingen toiletter på hverken Gramvousa eller Balos.
Tip 3: Hold øje med hvornår færgen afgår og kom ikke for sent til den. Det er ikke sikkert, at der kommer flere færger den dag, så hold godt øje med “jeres” færge.

Er der nogen af jer som har været på Gramvoussa eller Balos?

Jeg blev inviteret af Apollorejser på pressetur, men er ikke betalt for mine holdninger eller indlæg.

In September I spent a nice week on Crete, Greece with Apollo and three other blogladies. We went on a few trips and one of them was a whole day of sailing between the beaches and lagoons of Gramvoussa (an small island) and Balos. The beaches was gorgeous and the water clear and super blue. I’ll recommend you going there if you’re ever on Crete! Have any of you been there?

bloglovin

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tanker om træningstøj