Min weekend i København med de bedste mennesker

Inverness tips og travel guide

inverness-river-ness-loch-church-cathedral-kirke-katedral-guide-tips-til-roadtrip-road-trip-gode-raad-visit-great-britian-missjeanett-blogger

Inverness kaldes hovedstaden af højlandet i Skotland. Langt oppe nordpå, ved udmundingen af River Ness, ligger denne fine by. Byens navn betyder sjovt nok også “Munden af floden Ness” på gælisk. Cirka 50.000 indbyggere bor her og de er et folk, der flere gange er blevet kåret, som de mest lykkelige i hele Skotland (2. mest lykkelige by i hele UK). Områdets historie er stadig en stor del af deres identitet; ikke langt fra byen ligger slagmarken Culloden Moor, hvor skotterne tabte det sidste slag i kampen om uafhængighed til England. Hele oprøret var ført af “Bonnie Prince Charlie” og han er stadig en kæmpe helt i Inverness. Steder, gader og monumenter er opkaldt efter ham. På flere af de pubs, som vi besøgte, hang der malerier af ham og kvinden, der hjalp ham med at flygte ud af Skotland efter slaget, Flora McDonald, er næsten en lige så stor helt på disse egne. Gør jer selv den tjeneste at dykke ned i byens historie – og gerne lidt inden jeres besøg. Det vil gøre jeres ophold i Inverness ekstra interessant.

Inverness er en vildt hyggelig by og vi besøgte den på vores 2. road trip rundt i Skotland. Før vores besøg havde jeg hørt, at der var utrolig delte meningen om Inverness. Nogle synes, at den bare skal springes over, mens andre er ret vild med den. Vi hører klart til i den sidste kategori. Charmerende, overskuelig, masser af historie og med en utrolig smuk beliggenhed. Inverness må I ikke springe over, hvis I spørger mig! Dog er det som sagt ikke verdens største by, så et par dage er fint. Jeg tror, at man vil kede sig lidt, hvis man blev en hel uge. Den dog helt perfekt som stop på en road trip.

oplevelser

inverness-castle-missjeanett-skotland-scotland-flora-mcdonaldinverness-loch-ness-river-ness-view-from-inverness-castle-missjeanett-travel-guide-blogger

Inverness Castle

Som enhver større skotsk by med respekt for sig selv, så har Inverness selvfølgelig sit eget slot – Inverness Castle. Selve slottet er ikke noget voldsomt i forhold til andre slotte i Skotland, men udsigten deroppe fra er virkelig, virkelig skøn. Vi havde det dejligste vejr og valgte derfor ikke at besøge slottet inden i, men istedet nyde omgivelserne på pladsen. Jeg har så bagefter fundet ud af, at selve slottet faktisk slet ikke kan besøges, da det ikke er åbent for offentligheden. Floden Ness løber lige ved siden af og det er en meget insta-venlig udsigt, skulle jeg hilse at sige. Vil I have en endnu vildere udsigt, så kan I besøge tårnet, som er den eneste del af slottet, man kan komme ind i.

cullodon-moor-battlefield-of-clan-fraser-jamie-outlander-location-locations-steder-i-skotland-scotland-missjeanett-blogger-trenchcoatbattle-of-culloden-1746-moor-outlander-bonnie-prince-charlie-missjeanett-blogger

Culloden Moor

15-20 minutter i bil fra Inverness ligger Culloden Moor. Jer, der ser Outlander, behøver nok ikke den store introduktion til, hvad Culloden Moor er for et sted. I april 1746 var her et kæmpe slag mellem skotterne og Englænderne. Skotterne havde i en årrække inden, gjort oprør mod den engelske besættelse af Skotland og de ønskede uafhængighed (det gør en stor del af skotterne stadig den dag i dag). Det hele kulminerede på Culloden Moor, hvor skotterne led et meget, meget stort nederlag. Faktisk blev de nærmest slagtet. Et sted mellem 1500-2000 skotter døde den dag (mod 200-400 englændere). I dag er stedet en stor mindeplads i kombination med et museum. Det er et sted fyldt med så meget historie og fordi jeg kender den så godt, så kunne jeg ikke undgå at blive rørt, da vi gik rundt mellem mindestenene, der sat for hver klan i Skotland. Englænderne var brutale overfor skotterne og udover dette nederlag, så forbød de efterfølgende skotterne at gå i skotsktern, holde forsamlinger i klanerne og generelt siger man, at slaget slog den gamle skotske klan-livsstil ihjel. Vi talte meget om, hvordan det må være at leve i et land, hvor man ønsker uafhængighed. Også her i 2017. Det kan jeg (heldigvis) slet ikke forestille mig.

Det er gratis at gå rundt udenfor, men vil man se museet indenfor, så skal man betale entre. Kender man ikke til historien, så vil jeg anbefale, at man tager turen på museet først og derefter går ud og ser slagmarken. Udendørs er det et kæmpe sted og for at danne overblik, så har man sat røde og blå flag op, så man kan fornemme, hvor de to fronter stod henne. I kan finde om info og åbningstider HER

Jeg har også skrevet mere om Culloden Moor og delt en del flere billeder i indlægget HER

inverness-bridges-with-kids-skotland-med-barn-boern-missjeanett-blogger-foraar-spring inverness-river-ness-greig-street-bridge-skotland-scotland-road-trip-missjeanett-jeanett-drevsfeldt-blogger-iamt

Gåtur langs floden

Inverness by ligger, hvor floden Ness løber ud i havet. Faktisk starter den som Loch Ness (Loch betyder sø på gælisk), så bliver den til floden Ness og så møder den havet. Floden løber lige igennem byen og der er så smukt. Jeg vil varmt anbefale jer at gå en tur langs Ness. I kan eventuelt krydse floden ved den lille gangbro Greig street Bridge, som I ser her på billederne. Den er kun til fodgængere. Langs floden ligger der flere kirker og meget gamle bygninger.

Den meget brømte Loch Ness (den med søuhyret) er heller ikke langt væk i bil, men synes jeg, at det er en af verdens største turistfælder. Alt er så overpriced og der er fyldt med turister alle steder. Det stjæler fra charmen. Jeg synes helt klart hellere, at I skulle tage til Culloden Moor.

spise

hootananny-inverness-skotland-scotland-missjeanett-blogger-restaurant-pub-road-trip-travel-tohootananny-inverness-pub-fish-n-chips-missjeanett-scotland-skotland

Hootananny

Vi spiste på en del pubs, imens vi var i Inverness. Byen bugner af dem og selvom pubmad typisk ikke er verdens største gastronomiske oplevelse, så er det så hyggeligt, billigt og det plejer altid at være helt okay mad. Jeg elsker pub-kulturen og ville egentlig ønske, at vi havde mere af sådan noget i Danmark. Jeg tror bare ikke, at vi har nok, der drikker efter arbejdstid alle ugens dage til, at det kunne køre rundt. Så derfor er det med at nyde det, når man er i Skotland, England mm. Den første pub vi spiste på, var Hootananny. Indrømmet, først valget vi den, fordi navnet var sjovt- og derefter fandt jeg ud af, at den var blevet kåret, som den bedste pub i Inverness et par år tilbage. Vi fik fish n’ chips og burgere. Fisk er bare rigtig godt i Skotland, så selvom pomfritter er en lidt kedelig affære i store dele af Skotland, så gør deres fisk det fantastisk. Der var utrolig hyggeligt på Hootananny og rigtig venligt personale. Man må gerne have børn med på pubs, men de fleste steder beder de én om at gå inden et bestemt tidspunkt, hvis man har børn med. Hos Hootananny ville de gerne have, at vi var smuttet senest kl. 21 med Bella, da det var tidspunktet, hvor deres livemusik startede. Helt fair! Selvom jeg godt gad at have drukket en engelsk cider mere (som er dejligt ikke-søde i Skotland) til noget skotsk livemusik.

Priserne var utrolig fair. Vi gav £11 for en omgang fish n’ chips og £8 for burgeren. Hootananny ligger på Church Street – midt i Inverness og på samme gade som vores hotel. Det var dejlig praktisk!

the-castle-tavern-inverness-castle-missjeanett-scotland-skotland-tips-tilthe-castle-tavern-pub-missjeanett-blogger-guide-skotland-scotland
pub-inverness-the-castle-tavern-missjeanett-skotland-guide-scotland-rute-route-blogger

The Castle Tavern

En anden pub vi besøgte i Inverness, var The Castle Tavern. Jeg ville nok aldrig have gået derind, hvis vi ikke havde fået den anbefale af en lokal i byen. Spisesteder der ligger lige op ad turistattraktioner, plejer at være et no-go. Men det er The Castle Tavern altså ikke! Perfekt placering og meget populær blandt de lokale. Vi kunne ikke få et bord udenfor i det fantastiske vejr, så vi røg indenfor. Vi fik meat pie og fish n’ chips (Bella er ret vild med sidstnævnte). Begge dele smagte dejligt og det hele var igen ret billigt.

The Castle Tavern ligger oppe ved Inverness Castle. Når man står oppe ved slottet, så kan man se den ligge på et meget skarpt hjørne.

Den sidste aften ville vi gerne prøve noget andet end pub-mad og spiste derfor på en restaurant, som havde ret høj rating på Trip advisor. Den hed Mustard Seed og det var ikke specielt godt. Kedelig mad og betjening, hvor der ikke var styr på noget. De gav Bella en forkert ret og glemte os derefter, så hun først fik sin mad, da vi var færdige.

hotel

mercure-hotel-inverness-scotland-skotland-big-rooms-big-bed-stor-seng-missjeanett-bloggermercure-hotel-inverness-scotland-skotland-road-trip-missjeanett-river-ness

Mercure Inverness Hotel

Reklame: for Mercure Inverness Hotel

Vi havde to overnatninger i Inverness og der boede vi på Mercure Inverness Hotel. Et ret stort hotel lige midt i byen og ned til floden. Værelserne er rigtig store og de fleste af værelserne på Mercure Inverness Hotel havde lige fået en makeover. Jeg var vild med, at vi sov under et stort sort-hvidt billede af Inverness! Er man til et moderne værelse med rigtig, rigtig meget plads, kæmpe store senge og en meget central beliggenhed, så er det her oplagt. Det eneste, der var at klage over, var at der lørdag aften (vi sov der fra lørdag til søndag), var lidt larm fra de mange pubs nede på gaden. De lukker dog tidligt og det var ikke værre end at vi sagtens kunne falde i søvn og sove fra det. Om søndagen var der ingen larm overhovedet, så det handler nok også om, hvilke ugedage man er der.

Med i prisen hørte en stor morgenmadsbuffet, som var helt fin. Hotellet har også en velassorteret bar. Desuden har de en stor parkeringsplads bagved hotellet – praktisk for os der er på road trip. Husk dog at betale for parkering!

I kan booke hotellet HER

shoppinginverness-street-shopping-primark-missjeanett-travel-guide-blogger-tips

Nu er Inverness ikke verdens største by, så hvis man virkelig regner med at ville shoppe igennem på sin ferie i Skotland, så skal det nærmere gøres i enten Edinburgh eller Glasgow. Dog har Inverness lidt butikker og faktisk ligger der en kæmpe Primark få minutters gang fra hotellet, som vi boede på. Vil man have skotske specialiteter med hjem, så er der rigeligt med muligheder i Inverness’ mange små hyggelige butikker.

I loved this beautiful town of Inverness in the highlands of Scotland. To experience: Inverness Castle with gorgeous views. Culloden Moor for a tragic look at Scotlands fight for independence. Walk along the River Ness. To eat: Hootananny and The Castle Tavern – both for good pub food. To stay/sleep: Mercure Inverness Hotel (HERE) for a central hotel with very spacious rooms with a modern feel. To shop: Huge Primark and lots of small shops with Scottish treats.

FØLG BLOGGEN PÅ
FACEBOOK HER + BLOGLOVIN HER + INSTAGRAM HER

bloglovin

12 kommentarer

 • Ida

  Dejligt med anbefalinger! Tak fordi du gider! 🙂 en lille rettelse – altså, selvfølgelig gjalt oprøret i 1745-1746 om en slags uafhængighed, fordi de fleste skotter var trætte af englændernes hærgen i landet – men de (højlænderne mest – mange skotter fra lavlandet kæmpede på den modsatte side) kæmpede for at indsætte den “rigtige” konge på tronen – Storbritanniens trone. Så de var ikke ude efter deres egen konge, eller jo det var de, men de ville stadig høre til Storbrittanien bagefter, men med en konge som var tro mod Skotland.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Yes, du har helt ret 🙂 Jeg prøvede bare at forenkle det lidt 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Aaah, ok så 😆 Jamen jeg er også bare sådan en nørd 😉 (Blev det først efter jeg så Outlander ❤️) 😜

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Du forklarede det også meget bedre end jeg kunne have gjort 😉 Jaaaaaa, Outlander!!! Har du fået set afsnittet?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Ja! Har fået set det – fandt faktisk allerede afsnittet søndag aften via et link på Facebook. Men jeg har også set afsnittet her til aften på Viaplay. Alt for kort! 😆 Jeg havde håbet at man ville se selve slaget blive kæmpet – altså at de ville filme det mere kronologisk og man ville se dem stå på linie på Culloden osv, men i virkeligheden har de jo holdt sig flot til bogen mht til det.. det er jo mest via Jamies flashback at man hører om det. Men jeg er en lille sucker for flotte historiske krigsfilm, så havde håbet lidt… men rigtig godt afsnit ellers! Jamies situation og reaktion på slagmarken og i hytten, er hjerteknusende! Så godt skuespil altså.. af dem alle sammen. Er mega stor Tobias fan – skuespilsmæsigt 😆

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Jeg ville også godt have haft mere fra selve slaget. Og jeg ville gerne have, at Jamie og Black Jack sagde noget til hinanden. Men ja – de holder så ret fint til bogen! Jeg synes, at Sam gjorde det SÅ godt med så få replikker og han ligger jo nærmest bare stille et helt afsnit – og alligevel efterlader et stort indtryk!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nu har jeg bare endnu mere lyst til at tage der over. Min storebror har boet i Aberdeen i en periode hvor han også fandt sin kæreste som er en vaske ægte scotte, så nu har jeg jo en sviger-familier i Scotland, så min kæreste og jeg skal helt bestemt af sted på et tidspunkt 😀 Og damn, hvor var det nye afsnit af Outlander bare godt! Sidder stadig med våde øjne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Åhh bare det var mig, der havde familie i Skotland og derfor havde en undskyldning for at tage derhen hele tiden!! Jeg må snart tilbage!!

   Ja, det var så godt at “se” dem igen. Selvom afsnittet var aaaaalt for kort 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sikke en fantastisk guide – og nogle virkelig flotte billeder! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lena

  HejMiss Jeanett
  Jeg tager til Skotland i marts ene person og leder efter nogle kontakter. Er det noget du kan/vil hjælpe med?
  Vh Lena

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Hej Lena. Det lyder spændende! Hvilke kontakter tænker du på? Jeg kender desværre ingen privat i Skotland.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min weekend i København med de bedste mennesker