I'm back!

Guide til sommerferie i Odense

Reklamelinks markeret med *

Mig i de gamle gader ved H.C. Andersens hus (det gule hus i baggrunden i venstre side)

Vi er nok rigtigt mange, der tilbringer sommeren i Danmark i år og imens jeg arbejder på et indlæg med inspiration til steder i Danmark, hvor man kan holde sommerferie, så kom jeg i tanke om, at der da er et oplagt sted at anbefale, når man spørger mig; Odense!

Jeg har i mange år udskudt en egentlig fuldendt Odense Guide fra min hånd, da jeg følte, at det var fuldstændig uoverskueligt og nervepirrende at skulle have alt med i EN Odense Guide. Jeg er bange for at glemme noget eller nogen, men så må jeg jo bare tilføje løbende. Nu prøver jeg i hvert fald med en Odense Guide til sommerferie i Odense. Jeg elsker Odense året rundt, men især om sommeren. Jeg kan ikke beskrive det med år, men håber bare, at I måske kunne tænke jer at give Odense et besøg i år!

Skal vi ikke lige starte med, hvor I skal sove? Som indfødt og herboende odenseaner, så er det jo ikke så tit, at jeg overnatter på byens hoteller. Dog har vi en enkelt gang holdt staycation på min første mors dag med en lille bitte baby Bella på Plaza Hotel* (HER*) og det var et superdejligt ophold. Hvis jeg skulle booke en overnatning i dag, så ville jeg dog vælge det spritnye Hotel Odeon*, der ser vildt lækkert ud (HER*) og er ret lækkert og moderne indrettet. Grand Hotel* (HER*) er også en lækker klassisker, hvor maden er virkelig god. Alle tre hoteller ligger virkelig centralt, hvor man kan gå rundt i midtbyen og gå direkte til dem fra banegården, hvis man kommer med tog.

Der er dog flere og billigere hoteller i Odense som I kan finde HER*

Der er masser at se og lave i Odense – både for voksne og børn. Jeg har samlet det her og har valgt at skrive “børnevenligt” ved de ting, som jeg selv godt kunne finde på at lave med mine egne piger. Jeg har også prøvet at blande både udendørs- og indendørs aktiviteter, så der er noget at vælge imellem afhængigt af vejret.

H.C. Andersens hus (børnevenligt)
En klassiker, man næsten skal forbi, hvis man er på besøg i Odense. Gå gerne en tur i gaderne omkring huset også – der er så hyggeligt.

Løveanlægget i Odense Zoo. De har virkelig ofte unger, da ham her på billedet er en “aktiv” herre 😉

Odense Zoo (børnevenligt)
Jeg har været i mange zoologiske haver og jeg har endnu ikke været i en, jeg synes er bedre end Odense Zoo – og jeg har efterhånden været i en del i både Danmark og udlandet. Jeg kan lide måden, den er bygget op på, placeringen (Odense Å løber midt ned igennem Odense Zoo) og stemningen. Odense Zoo har også vundet prisen som Europas bedste zoo flere gange. Overvej at book billet til giraffodring og tjek det nye Bøgetoppen ud, hvor man går rundt oppe i 12 meters højde.
Se priser og åbningstider HER

Sankt knuds kirke Odense flakhavenFlakhaven (hvad rådhuspladsen hedder i Odense) og Sankt Knuds kirke. Hvis I har børn, så er det et must, at de når at kravle på statuen af den liggende dame her midt i billedet. Alle odenseanske børn har prøvet at tage en rutchetur ned mellem hendes bryster og ned af maven, ha ha

Sankt Knuds kirke (Odense domkirke)
Odenses store domkirke ligger lige midt i byen og har faktisk en ret spændende historie. Den mest interessante er historien om de to skeletter, der er nede i kælederen og som man kan se, når man besøger kirken. Det er skeletterne af Danmarks konge – Knud den hellige – og hans bror. Begge blev i 1086 slået ihjel af vrede mænd foran kirken, da de var på vej til at søge om beskyttelse inde i kirken. Jeg mener, at vreden skyldtes, at befolkningen var trætte af, hvor mange penge Knud den hellige brugte på at føre krig. Desuden ligger flere af Danmarks tidlige konger (blandt andet Christian den 2., der er mest berygtet for Den Stockholmske blodbad, som “The Red wedding” i Game of Thrones er voldsomt inspireret af) og deres dronninger inde i kirken også. Så er man lidt historieinteresseret, så er den et besøg værd!

Møntergården Odense museum det store æble ingrid marieBella under det store Ingrid Marie æble på Møntergården

Møntergården museum (børnevenligt)
Møntergården er et museum om Odenseansk, fynsk og dansk historie, der strækker sig mange tusinde år tilbage. Det er et stort “blandings”museum, der nogle gange føles som om det stikker i øst og i vest, men der er flere rigtig gode elementer. Hvis I så de fantastiske programmer på DR “Historien om Danmark”, så kan I måske huske, at de i et afsnit undersøger det ældeste skelet nogensinde fundet i Danmark og at skelettet skifter køn i løbet af programmet. Dét skelet ligger på Møntergården her i Odense. Der er også den absurde historie om, da den daværende borgmester af Odense tog tidligt hjem fra mødet med kongen, der ville indføre enevælden – bare fordi borgmesteren syntes, at mødet var kedeligt. Og så er der rigtigt meget om 2. Verdenskrig set med odenseanske og fynske øjne – vidste I f.eks. at modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig havde sin oprindelse i Odense? I kan også blive klogere på historien om Ingrid Marie æblet, der har sin oprindelse på Fyn, men hvor navnet er givet på baggrund af en rigtig tragisk historie om en far, der mister sin lille datter.
Møntergården er fordelt i forskellige bygninger, så husk at få det hele med!
Se mere HER

Odense havnebad
Vi i Odense har i mange år ønsket et havnebad, ligesom man har i mange andre større danske byer. Mange undersøgelser konkluderede dog, at vandet i havnen ikke var rent nok til at bade i og derfor kom man på en anden løsning; man byggede et havnebad (en pool) ovenpå vandet i havnen. Det åbnede i 2016 og er ret populært. Det er gratis, men der er et maksimum på, hvor mange der må være i ad gangen, så på rigtig varme sommerdage kan man godt stå lidt i kø for at komme ind. Kan jeres børn svømme, så kan man godt tage dem med i havnebadet, men der er ikke noget børnebassin, så det er ikke helt så børnevenligt for de mindste.
Se åbningstider mm HER

Den fynske landsby (børnevenligt)
Jeg er kommet i Den fynske landsby, siden jeg var barn. Jeg forbinder det derfor med hyggelige sommerdage og husker det faktisk også som lærerige besøg – nok også derfor at mange af byens skoler også besøger stedet ofte. Den fynske landsby er et område, hvor man har bygget det hele op som en landsby i 1800-tallet (på H.C. Andersens tid). Der er ansatte, der er klædt i tøj fra den tid og som går og laver opgaver og gøremål, som man ville gøre, hvis man var indbygger i landsbyen for 200 år siden. De vasker tøj, tager sig af dyrene (dem er der også masser af), laver mad og meget mere. Det giver en følelse af, at man er tilskuer i en helt unik tidslomme. Nogle af de ansatte lader jeres unger hjælpe med deres gøremål; fodre grisene, høste afgrøder mm. Stedet er som nævnt fyldt med bygninger fra den tid, marker, køkkenhaver, der er skole og meget mere.
Læs mere om Den fynske landsby HER

Odense åfart kanaltur odense å sommerferieOdense Å ved Munkemose og Åfarten

Tur med åfarten Odense Å (børnevenligt)
Hvis I kun vil lave et par få ting i Odense, så vil jeg anbefale, at en tur med Odense Åfart på Odense Å er en af dem. Det er simpelthen så hyggeligt, afstressende og smukt! Odense Å løber ind midt igennem Odense centrum og er med til at danne så mange smukke oaser i Odense. Man kan hoppe på Åfarten nede ved Munkemose lige ved Nelles (I kan jo meget passende tage en to-go kaffe med til turen) og så sejler den blandt andet ud mod Odense Zoo, hvor man faktisk kan stå af og gå i zoo, hvis man på forhånd har købt billet til zoo. Samme sted kan man også leje kano og vandcykler. I kan finde priser, sejlplan med tider, købe billetter og meget mere HER

Cafe biografen odenseCrossainter og kaffe i solen inden en film i biografen hos Café Biografen

Café biografen
Jeg lige slå et slag for Café biografen. En biograf i sig selv er jo ikke noget nyskabende og de fleste byer har også sine egne. Men Café biografen er den hyggeligste biograf, jeg nogensinde har været i med små sale og gammeldags, intime stemning. Filmprogrammet både tæller de store “blockbuster” film, men også mindre udenlandske og mere skæve film. Jeg har haft nogle af mine bedste filmoplevelser her og så er det muligt at tage et glas vin eller en cocktail med ind i salene. Desuden er det billigere at se film hos Café biografen end i de helt store biografer. Har I alligevel en regnvejrsdag eller en aften i Odense, hvor I ikke har andre planer, så skulle I overveje en film i Café biografen. I finder deres program og kan købe billetter HER

Brandts kunstmuseum (børnevenligt)
Jeg ELSKER Brandts og selvom jeg har boet her hele mit liv, så kommer jeg på Brandts minimum en-to gange om året (og nogle gange mere). Jeg elsker bare hele stedet og så er de gode til at få interessante udstillinger til byen samt også at lave udstillinger for børn. Vi er især store fans af deres årlige Sanseudstilling (som jeg har skrevet om før her på bloggen), som skifter en gang om året, så der sker noget nyt for ungerne. Brandts har en permanent kunstsamling og så en masse midlertidige. I den permanent må I lige huske at få set godt på en af mine all-time favoritter “Udslidt” af. H.A. Brendekilde. Det er så stort, så kraftfuldt og jeg skal altid lige sidde ned foran det og forsvinde lidt i det, når jeg er der.
I kan se mere om åbningstider, priser og de forskellige udstillinger HER

Tinderbox festival

… og når alt er normalt igen, så skal I unde jer selv at tage på Tinderbox festival og Odense blomsterfestival. De er begge aflyst i år, men trækker normalt rigtig mange mennesker til Odense. Tinderbox plejer at være sidst i juni (i kan se billeder fra nogle af mine år der HER + HER) og blomsterfestivalen ligger i august, hvor vi plejer at have ret mange turister fra udlandet på grund af den. Desuden vil jeg også lige nævne Odense filmfestival, der også ligger i august, og som vist skulle blive afholdt i år! Det er en kortfilmsfestival, hvor vinderne ryger videre til at kunne blive nomineret til en Oscar. Det plejer at vrimle med danske filmkendisser og udenlandske filmfolk i den uge – og for os andre plejer det at betyde en masse gratis kortfilm, der normalt vises i Café biografen. Det hele sluttes af med et awardshow, hvor vinderne i de forskellige kategorier kåres. I kan læse mere om festivalen HER

Åh der er så mange spisesteder, jeg gerne vil anbefale, at jeg kunne lave flere indlæg alene om det og hvis jeg skulle give en beskrivelse af hver eneste her, så ville det muligvis blive det længste blogindlæg i verdenshistorien. Derfor har jeg gjort det, at jeg deler dem lidt op i kategorier og jeg knytter ikke nogle særlige ord til hver enkelt. I er dog mere end velkomne til at lægge en kommentar og bede om nogle uddybet, hvis der er nogle I er interesseret i at høre mere om. Dog vil jeg anbefale jer at prøve at finde de forskellige steder på instagram, da det oftest giver et godt billede af, hvad de tilbyder.

Storms Pakhus Odense spisestederStorms pakhus

Jeg vil varmt anbefale den kinesiske bod (deres dumplings, oh my!)

Storms Pakhus Odense - Vorfor vafler med brunsvigersauceVafler med brunsvigersauce (!!) fra VORFOR vafler i Storms pakhus. Et must nu når man er på fyn 😉

Jeg vil anbefale ALLE at besøge Storms pakhus, der ligger nede ved havnen. Det er det fedeste streetfood sted, hvor alle helt sikkert kan finde noget, de godt kan lide. Det ligger i nogle gamle lagerhaller, hvor der er gigantisk højt til loftet og med den fedeste stemning – og virkelig god mad! Det må I ikke snyde jer selv for. Derudover burde alle også få sig en is fra il gusto (drop lige Paradis, ikke?), der til dato stadig er den bedste italienske is, jeg har fået i Danmark. Ejeren Stefano er også fra det sydlige Italien.

Skal man have en rigtig fynsk brunsviger, så kan jeg personligt bedst lide den fra BRØD, hvor I jo passende også kan prøve sådan en her. En fynsk brunsviger skal være snasket og det skal helst løbende ned af siderne med “fyld”. Der skal hverken være creme på, flødeskum eller andre underlige ting. Til fødselsdage må der dog godt være slik på!

Den fantastiske is fra il gusto! Mine favoritter er deres pistacie (SÅ god!), chokolade, jordbær, mint/chokolade og alle deres melon-varianter

 

Er I ude efter en god burger, så vil jeg anbefale Burger Anarchy (mit indlæg om dem her), Burger shack eller Molotov. Sidstnævnte laver nogle virkelig gode hard milkshakes (som er milkshakes med alkohol i).

Nouvelle OdenseBrunch/morgenmad med mange små retter hos Nouvelle. Elsker deres æg, pandekager med vaniljesauce, deres syndige croissanter og når de har deres kartoffelnuggets med ramsløgsmayo.

 

Morgenmad og brunch: der vil jeg anbefale Nouvelle (ELSKER det sted!), Den lille smalle og Café Unika

 

 

Den gode iskaffe fra Nelles

 

Er I på jagt efter en god kop kaffe, der skal med rundt, så vil jeg anbefale Nelles (findes 4 steder i byen), som er vores egen odenseanske kaffekæder, som rigtig mange af odenseanerne svæger til. Den lille smalle laver også virkelig god kaffe og så har vi selvfølgelig også de store kendte kæder som Starbucks og Espresso house.

Til frokost vil jeg anbefale: Restaurant HOS (outstanding smørrebrød), Riceteria (både afslappet og børnevenlig café og samtidig butik med tingene fra RICE – har skrevet om dem HER), Soup Stone (billigt! Jeg skrev om dem her før) og ODEON social (hvor vi holdte Floras barnedåb)

 

 

Gastroteket Odense sommerferie

Middag på Gastroteket

No. 61 restaurant OdenseFransk-dansk bistromad på No. 61

Til aftensmad er der mange gode steder: Mé – mothers (vietnamesisk), No. 61 (fransk bistro), ARO, Gastroteket, Goma (sushi på et helt andet niveau – såååå godt!), Della nonna (byens bedste pizza – også som take away), Kok og vin (fransk), Umashi, Bacchus, I Pupi Siciliani, Vår og Restaurant Fynboen.

Og skal I have gode drinks, så vil jeg anbefale Bar Visit og Goma.

 

Odense er fyldt med parker og er generelt en ret grøn by, hvor der er masser af muligheder for at sætte sig ned på en grøn plet og nyde dagen. Her er nogle af mine favoritter!

Munkemose
En af byens mest populære parker, hvor der altid er mennesker, så snart vejret er godt. Den ligger midt inde i byen og tæt på gågaden. Nelles har en af deres kaffebarer dernede, så der er mulighed for at købe proviant og sætte sig til rette på græsset efterfølgende. Det er desuden også herfra, at Åfarten afgår og Munkemosen har byens smukkeste legeplads med åkander og store sommerfugle over vandet.

 

Nap en kop kaffe fra Nelles og tag den med ned i Munkemose, hvor der både er store sommerfugle i vandet (se i baggrunden) og en skøn legeplads

 

Eventyrhaven
Jeg har altid haft et svagt på for Eventyrhaven. Stedet føltes historisk, romantisk og selv navnet er jo eventyrligt. Parken ligger midt inde i byen lige op ad rådhuset og lige bag domkirken. Parken har fået sin navn, fordi den er fyldt med figurer fra H.C. Andersens eventyr. Odense Å løber lige igennem den og gør det endnu mere fint.

Eventyrhaven med den store H.C. Andersen statue.

Skovsøen
One of the old classics. Som navnet inddikerer, så er det en sø ude i skoven ved Fruens bøge. Det er her på Engen, at der hvert år er et usandsynligt stort Sankt hans bål og mange mener, at man SKAL have en is ved Skovsøen, hvis man er i Odense. Jeg synes nu ikke, at der er noget særligt ved isen derude, men stedet er smukt og den omkredsende skov er virkelig hyggelig. Et oplagt sted at tage hen, hvis man bare vil nyde lidt ro og natur i byen. Der er også lidt forskellige legeområder derude.

Picnic på Stige Ø

Stige ø
I udkanten af Odense ligger Stige Ø, som er et helt særligt sted. Oprindeligt var området en stor losseplads, men i dag er den omdannet til et stort naturområde med bakket landskab, der nogle steder minder om noget fra Ringenes Herre.
Vi har fle

 

re gange pakket en picnickurv og har sat også på en af bakketoppene derude, hvor vi så har nydt frokost eller aftensmad med en skøn udsigt udover Odense fjord. Omsommeren er der åbent i ishuset derude. Der går ingen offentlig transport derud, så der er enten op på en cykel eller med bil derud.

Vestergade i Odense

 

Jeg synes selvfølgelig, at I alle sammen bare skal shoppeamok i Magasin, der ligger i gågaden, ha ha. Meeeeen skal jeg også lige komme med nogle gange anbefalinger, så er det faktisk primært bare at holde jer til gågaden og de forskellige små sidegader samt Vintapperstrædet, Brandtspassage samt Mageløs (hvor især børnebutikken All about kids er sååå fin!).

Nedergade i OdenseNedergade med de gamle huse

 

Det er jo oplagt at kombinere en ferie i Odense med en anden lille fynsk afstikker. Jeg vil anbefale følgende to…

Kerteminde
Skulle I ramme Odense i helt fantastisk og varmt vejr, og begynder I at drømme om en tur til stranden, så er Kerteminde stedet. På under en halv time i bil fra Odense kan I stå med fødderne i sandet på en af Kertemindes strande. Nordstranden er typisk for “de unge” med stramt maveskind, der spiller volley og hører højt musik. Sydstranden er mere børnevenlig og dermed også mere fyldt med børn og familier. Har I ikke bil med, så kan man tage en rutebil fra banegården i Odense og til Kerteminde, hvor man nemt kan gå til stranden fra busstoppet. Kerteminde er en “sommerby” med mange sommerhus, hvor det summer af liv og glade dage om sommeren – og jeg er sikker på, at indbyggertallet stiger mange gange om sommeren. Husk at få en gammeldags vaffel hos Vaffelhuset – også selvm der er kø. Det er det værd!

Egeskov (børnevenligt)
En anden oplagt udflugt er til Egeskov. Det smukke fynske slot nær byen Ringe – igen ikke særlig langt fra Odense. I har måske allerede set billeder af Egeskov, da der er det Heartland festival bliver afholdt. Der er så utroligt smukt og slottet ligger virkelig i picture perfect omgivelser. Der er rigtig meget at lave og opleve på Egeskov. Både udstillinger på selve slottet, parken og meget andet. Sæt det meste af en dag af, hvis I planlægger at besøge Egeskov.
Læs mere om alle oplevelserne på Egeskov, samt priser, billetter mm. HER

 

Jeg håber, at jeg fik inspireret jer og at I måske kunne overveje en tur til Odense i løbet af sommeren. Har I nogle spørgsmål, så er I som altid velkomne til at stille dem i kommentarfeltet! Vi ses i Odense <3

Svanedammen Odense

FØLG BLOGGEN PÅ
INSTAGRAM HER + PINTEREST HER + FACEBOOK HER + BLOGLOVIN HER

bloglovin

5 kommentarer

 • Camilla

  Ej, SUPER fedt for mig, der flytter til Odense for at studere her i august 😀 Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Miss Jeanett

   Selv tak! Og velkommen til byen!! Håber at du bliver glad for det i Odense. Hvad skal du læse?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

   Mange tak! Jeg skal læse en kandidat i journalistik – glæder mig til at lære byen at kende 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Hej. Hvor er den grønne slå-om kjole fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

I'm back!